Derleme

Çevresel Mikroorganizmaların İmaj Analizi ile Tespiti

Cilt: 3 Sayı: 2 30 Haziran 2020
  • Alper Alver
  • Emine Baştürk
  • Mustafa Işık
PDF İndir
EN TR

Çevresel Mikroorganizmaların İmaj Analizi ile Tespiti

Öz

Çevresel mikroorganizmalar, doğal (göller, akarsular, denizler, hava, toprak vs) ve yapay (askıda ve bağlı büyümeli biyolojik reaktörler, oksidasyon havuzları, yapay sulak alanlar vs), ortamlarda bulunan, çevresel açıdan önemli, çıplak gözle görülemeyen mikroskobik canlılardır. Çevresel mikroorganizmaların sınıflandırılması çevresel kalitenin izlenmesi ve biyolojik reaktörlerin işletilmesinde çok önemli olmaktadır. Ancak, mevcut manuel yöntemlerle mikrobiyolojik analizler oldukça zaman alıcı, zahmetli ve pahalı olmaktadır. Son yıllarda optik ve yazılım teknolojisindeki hızlı gelişmeler bakteri ve protozoa gibi küçük canlıların (0,1-100 µm) mikroskoplar yardımıyla hızlı olarak tanısına ve sayılmasına kavramsal olarak imkân tanımıştır. Dijital imaj prosesleme olarak bilinen bu yeni sınıflandırma teknolojisinde öncelikle olarak mikroorganizmaların olarak tercihan uygun bir boyar madde ile boyaması yapılarak mikroskop ile görüntüsü çekilir, Daha sonra bu görüntü morfolojik olarak işlenerek bilgisayarın hafızasına alınır. Mevcut olan işlenmiş görüntülerle karşılaştırma yapılarak mikroorganizmanın tanısı gerçekleştirilir. Bu çalışmada çok üzün süreler alan zahmetli klasik yöntemler ve pahalı olan moleküler mikroorganizma tayin yöntemlerine kıyasla avantajlı görülen imaj prosesleme yöntemi kavramsal olarak anlatılmış ve yapılan sınırlı çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Costa, J., Mesquita, D., Amaral, A., Alves, M., Ferreira, E.J.E.S., Research, P., 2013. Quantitative image analysis for the characterization of microbial aggregates in biological wastewater treatment: a review. 20, 5887-5912.
  2. [2] Li, C., Shirahama, K., Grzegorzek, M.J.B., Engineering, B., 2015. Application of content-based image analysis to environmental microorganism classification. 35, 10-21.
  3. [3] Tortora, G.J., Funke, B.R., Case, C.L., Johnson, T.R., 2004. Microbiology: an introduction. Benjamin Cummings San Francisco, CA.
  4. [4] Maier, R.M., Pepper, I.L., Gerba, C.P., 2009. Environmental microbiology. Academic press.
  5. [5] Biomol, 2019. Biomol GmbH - Life Science Shop, Germany.
  6. [6] Selinummi, J., Seppälä, J., Yli-Harja, O., Puhakka, J.A.J.B., 2005. Software for quantification of labeled bacteria from digital microscope images by automated image analysis. 39, 859-863.
  7. [7] Danielsen, J., Nordenfelt, P., 2017. Computer Vision-Based Image Analysis of Bacteria, Bacterial Pathogenesis. Springer, pp. 161-172.
  8. [8] Mahmoudi, L., El Zaart, A., 2012. A survey of entropy image thresholding techniques, 2012 2nd international conference on advances in computational tools for engineering applications (ACTEA). IEEE, pp. 204-209.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Çevre Bilimleri

Bölüm

Derleme

Yazarlar

Alper Alver Bu kişi benim
Türkiye

Emine Baştürk Bu kişi benim
Andorra

Mustafa Işık Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

16 Haziran 2019

Kabul Tarihi

30 Aralık 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Alver, A., Baştürk, E., & Işık, M. (2020). Çevresel Mikroorganizmaların İmaj Analizi ile Tespiti. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi, 3(2), 58-67. https://izlik.org/JA56AH34WG
AMA
1.Alver A, Baştürk E, Işık M. Çevresel Mikroorganizmaların İmaj Analizi ile Tespiti. UCBAD. 2020;3(2):58-67. https://izlik.org/JA56AH34WG
Chicago
Alver, Alper, Emine Baştürk, ve Mustafa Işık. 2020. “Çevresel Mikroorganizmaların İmaj Analizi ile Tespiti”. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi 3 (2): 58-67. https://izlik.org/JA56AH34WG.
EndNote
Alver A, Baştürk E, Işık M (01 Haziran 2020) Çevresel Mikroorganizmaların İmaj Analizi ile Tespiti. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi 3 2 58–67.
IEEE
[1]A. Alver, E. Baştürk, ve M. Işık, “Çevresel Mikroorganizmaların İmaj Analizi ile Tespiti”, UCBAD, c. 3, sy 2, ss. 58–67, Haz. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56AH34WG
ISNAD
Alver, Alper - Baştürk, Emine - Işık, Mustafa. “Çevresel Mikroorganizmaların İmaj Analizi ile Tespiti”. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi 3/2 (01 Haziran 2020): 58-67. https://izlik.org/JA56AH34WG.
JAMA
1.Alver A, Baştürk E, Işık M. Çevresel Mikroorganizmaların İmaj Analizi ile Tespiti. UCBAD. 2020;3:58–67.
MLA
Alver, Alper, vd. “Çevresel Mikroorganizmaların İmaj Analizi ile Tespiti”. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi, c. 3, sy 2, Haziran 2020, ss. 58-67, https://izlik.org/JA56AH34WG.
Vancouver
1.Alper Alver, Emine Baştürk, Mustafa Işık. Çevresel Mikroorganizmaların İmaj Analizi ile Tespiti. UCBAD [Internet]. 01 Haziran 2020;3(2):58-67. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56AH34WG
 ❤ UCBAD