Yabancı dil öğrenimi bir anlamda dili öğrenilen toplumların dünyaya bakış açılarını, düşünme sistemlerini ve değer yargılarını anlamaktır. Bu yüzden dil öğretmenliği yaparken kültür öğretmenliği yapmak gibi bir zorunluluk vardır. Zaten eğitim de bir kültür aktarımıdır. Eğitim, milli olan kültürün gençlere aktarılması ve onların, dille birlikte kültürü de edinmeleridir. Dili öğrenen kişi yabancı da olsa o dilin kültürünü de öğrenir. Kültürü sosyal bir olgu olarak düşünen toplum bilimciler onun öğrenilen bir tavır olduğunu düşünürler. Bu anlamda davranışçılara yaklaşan ve dili de öğrenilen bir davranış olarak ifade eden bu anlayışa göre dille düşünce gibi dille kültür de birbirinden ayrılması mümkün olmayan yapışık ikizdir. Bir toplumu oluşturan bireylerin günlük hayatta meydana getirdikleri çeşitli etkinlikleri algılayabilmek için o toplumun kültürüne has temel özellikleri bilmek gerekir.
Araştırmada, Uludağ Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde eğitim alan yabancı öğrencilere (A2 ve B1 düzeyinde 100 öğrenci) uygulanan bir anketle çeşitli resim ya da fotoğrafları ne kadar tanıdıkları sorulmuştur. Uygulanan ankette yer alan görseller, Türk kültüründe ve tarihinde önemli olan şahsiyetlere ya da mekânlara aittir. Konuşma dilinde sıklıkla kullanılan atasözleri ve deyimlerin yabancı öğrencilere ne çağrıştırdığı da ankette sorgulanmıştır. Böylelikle öğrencilerin Türkçeyi öğrenirken kültürel değerleri öğrenip öğrenmedikleri araştırılmış ve elde edilen bulgular doğrultusunda sonuçlara ulaşılmış, önerilerde bulunulmuştur.
Yabancılara Türkçe öğretimi kültürel değerler dil-kültür bağlantısı
Learning language really means to analyze cultural reference of that language. Otherwise, supertifical learning comes true not in real. At the end of this, foreign language learned doesn’t become permanent. Also, learning foreign language is to understand perspective to world, idea system and value judgement of society of which language is learned. So, while teaching, cultural teaching is an obligation. Education is also culture transmission. Education is transmission of culture being national and obtain culture as well as language. Even if person learning the language is foreign, he/she learns the culture of that language as well. Sociologists thinking society as a social phenomenon think that it is a learned behaviour. In this sense, according to this mind approaching to behaviourists and stating the language as a learned behaviour, language and culture are attached twin like language and idea. It is necessary to know basic features belonging to that society in order to comprehend various activities created by people who consist of society.
In research, with an practised survey it is asked to foreign students (100 students) who study at Uludağ University Turkish Teaching Practise and Research Center about how much they know various pictures and photos. Visuals taking place in practised survey belong to place and people who are important in Turkish culture and history. What slogans used in spoken language, proverbs and idioms remind students has been questioned. So, while students are learning Turkish if they learn cultural values or not has been researched and results have been obtained with the help of got findings, proposals have been suggested.
Teaching Turkish to foreigners cultural values language- culture relationship
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Yabancı Dil Olarak Türkçenin Öğretimi Özel Sayısı |