Araştırma Makalesi

Seçili Temel Tarım Ürünleri Fiyatlarının Belirleyicileri: Türkiye Üzerine Bir Uygulama

Cilt: 10 Sayı: 1 10 Nisan 2026
PDF İndir
EN TR

Seçili Temel Tarım Ürünleri Fiyatlarının Belirleyicileri: Türkiye Üzerine Bir Uygulama

Öz

Bu çalışma, Türkiye’de kırmızı karkas et, çiğ süt ve ekmeklik buğday gibi temel tarım ürünlerinin fiyat oluşumlarının tahmin edilmesini ve fiyatlara etki eden değişkenlerin belirlenmesini amaçlamaktadır. Araştırmada kullanılan veri seti, Ocak 2010-Aralık 2017 dönemine ait aylık gözlemlerden oluşmakta ve 2018 yılına ilişkin fiyat tahminleri yapılmıştır. Çalışmada bağımsız değişkenler olarak döviz kurları, elektrik kW saat fiyatı, mevduat faiz oranı, motorin fiyatı, iş gücü maliyetleri ve yağış miktarı gibi ekonomik ve çevresel faktörler kullanılmıştır. Zaman serisi temelli ARIMA modeli ile makine öğrenmesi algoritmaları (XGBoost, Rassal Orman) tahmin sonuçları karşılaştırılmış; sonuçlar, makine öğrenmesi yöntemlerinin ARIMA’ya kıyasla daha yüksek tahmin gücü sunduğunu göstermiştir. Bulgular, özellikle ithalata bağımlı ürünlerde döviz kuru dalgalanmalarının fiyatlar üzerinde güçlü ve pozitif bir etkiye sahip olduğunu ortaya koyarken, diğer değişkenlerin etkilerinin görece sınırlı kaldığını göstermektedir. Sonuç olarak, tarımsal ürün fiyatlarının öngörülmesinde döviz kuru kritik bir belirleyici olarak öne çıkmakta ve fiyat istikrarı ile gıda güvenliği politikalarının oluşturulmasında öncelikli olarak dikkate alınması gereken bir unsur olarak değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akçay, A., & Kıran, F. (2018). Döviz kuru ve tarım ürünleri fiyatları arasındaki ilişki: Türkiye örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 24(2), 45–60.
  2. Akgündüz, Y. E. & Cilasun, S. M. (2021). Macroeconomic Shocks and Structural Fragilities in Emerging Economies: The Case of Turkey. Economic Modelling, 102,
  3. Anderson, K., & Nelgen, S. (2012). Trade barrier volatility and agricultural price stabilization. World Development, 40(1), 36–48.
  4. Armstrong, J. S., & Collopy, F. (1992). Error measures for generalizing about forecasting methods: Empirical comparisons. International Journal of Forecasting, 8(1), 69–80.
  5. Babii, A., Ball, R. T., Ghysels, E., & Striaukas, J. (2023). Machine learning panel data regressions with heavy-tailed dependent data: Theory and application. Journal of Econometrics, 237(2), 105315.
  6. Baek, J., Koo, W., & Kim, S. (2017). Exchange rate volatility and agricultural commodity prices: Evidence from emerging markets. Journal of Agricultural Economics, 68(3), 587–602.
  7. Bayramoğlu, A., & Yurtkur, A. K. (2015). Türkiye’de gıda ve tarımsal ürün fiyatlarını uluslararası belirleyicileri. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15(2), 63–73.
  8. Bengio, Y., Courville, A., & Vincent, P. (2013). Representation learning: A review and new perspectives. IEEE Transactions on Pattern Analysis and Machine Intelligence, 35(8), 1798–1828.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mikro İktisat (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

10 Nisan 2026

Gönderilme Tarihi

29 Nisan 2025

Kabul Tarihi

6 Kasım 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Çolak, Y., & Sandalcılar, A. R. (2026). Seçili Temel Tarım Ürünleri Fiyatlarının Belirleyicileri: Türkiye Üzerine Bir Uygulama. Uluslararası Ekonomi İşletme ve Politika Dergisi, 10(1), 333-360. https://doi.org/10.29216/ueip.1686663

Uluslararası Ekonomi, İşletme ve Politika Dergisi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İktisat Bölümü
RİZE / TÜRKİYE