Araştırma Makalesi

Cari Açık Ve Finansal Gelişmişlik İlişkisinin Panel Nedensellik Analizi Ekseninde Değerlendirilmesi

Cilt: 1 Sayı: 2 4 Kasım 2015
PDF İndir
EN TR

Cari Açık Ve Finansal Gelişmişlik İlişkisinin Panel Nedensellik Analizi Ekseninde Değerlendirilmesi

Öz

Literatürde son yıllarda hız kazanan finansal gelişmenin, cari açık üzerinde etkisi olduğu görüşünün yanı sıra, cari açıkta meydana gelen artışın finansal araçlara talebi arttırarak finansal gelişmeye katkı sağladığı görüşü de mevcuttur. Bu doğrultuda çalışmanın temel amacı; cari açık ile finansal gelişme arasındaki nedenselliğin varlığının tespiti ve daha sonrasında, varsa bu nedenselliğin etkisinin belirlenmesidir. Bu nedenle 24 OECD ülkesi için 1995-2012 yılları arasında cari açık ve finansal gelişmişlik arasındaki ilişkinin yönü Dumitrescu-Hurlin panel nedensellik testi ile belirlenmiş, elde edilen sonuç doğrultusunda oluşturulan modelde değişkenlere ilişkin kısa dönem katsayılar FGLS yöntemi ile hesaplanmıştır. Yapılan analiz sonucunda, cari açığın finansal gelişme üzerinde etkisine rastlanmamış, ancak finansal gelişmenin cari açık üzerinde negatif etkisi olduğu tespit edilmiştir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Andersen, T. M., Jensen, S. E., & Risager, O. (1998). Macroeconomic perspectives on the Danish Economy: problems, policies and prospects. Working Paper No18.
  2. Arestis, P., & Demetriades, P. (1997). Financial development and economic growth: assessing the evidence. Economic Journal, 107, 783 – 799.
  3. Baltagi, B. H. (2005). Econometric analysis of panel data. Chichester: John Wiley & Sons Ltd.
  4. Bayraktutan, Y., ve Demirtaş, I. (2011). Gelişmekte olan ülkelerde cari açığın belirleyicileri: Panel veri analizi. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22(2), 1-28.
  5. De Gregorio, J., & Guidotti, P. E. (1995). Financial development and economic growth. World development, 23(3), 433-448.
  6. Dumitrescu, E. I., & Hurlin, C. (2012). Testing for Granger non-causality in heterogeneous panels. Economic Modelling, 29(4), 1450-1460.
  7. Duman, A., & Lee, K. (2000). Financial system, financial liberalization and crises, a tale of two countries: Turkey and Korea. [Çevrim-içi: www.ritsumei.ac.jp/~leekk/study/kotur.doc], Erişim: 13.02.2015.
  8. Ekinci, M. F., Erdem, F. P., ve Kılınç, Z. (2015). Credit growth, current account and financial depth. Applied Economics, 1-13.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Psikolojide Davranış-Kişilik Değerlendirmesi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

4 Kasım 2015

Gönderilme Tarihi

4 Kasım 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Alper, A., & Oransay, G. (2015). Cari Açık Ve Finansal Gelişmişlik İlişkisinin Panel Nedensellik Analizi Ekseninde Değerlendirilmesi. Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi, 1(2), 73-85. https://doi.org/10.20979/ueyd.182896

Cited By

Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi

Karadeniz Teknik Üniversitesi, İİBF, İktisat Bölümü, 61080, Trabzon/Türkiye

https://dergipark.org.tr/en/pub/ueyd

33974

 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.