Filoloji Bengü Dergisi, açık erişimli, hakemli bir dergi olup altışar aylık dönemler içinde yılda iki defa (Kasım-Mayıs) çevrim içi olarak yayımlanır. Yayın Kurulunun uygun görmesi halinde Özel Sayı da yayımlanabilir.
Derginin yayın dili Türkiye Türkçesi’dir. Yayın ilkelerine uygun olmak koşuluyla derginin hacmine göre %30 civarında İngilizce ve diğer Türk lehçeleri ile yazılmış yazılara da yer verilebilir.
Gönderilen makaleler, alan editörleri tarafından makale şablonu, literatür, yöntem, bulgular ve sonuç açısından kontrol edilir; alan editörleri tarafından uygun görülen makaleler değerlendirilmek üzere hakemlere gönderilir.
Dergi çift taraflı kör hakemlik sistemi kullanır. Gönderilen makalelerden uygun bulunan yazılar alanında bilimsel çalışmaları ile tanınmış en az iki hakeme gönderilir. Her iki hakemden olumlu rapor alan yazılar yayımlanmak üzere dergide sıraya konulur. Biri olumlu biri olumsuz olan raporlarda değerlendirilmek üzere makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakemin raporuna göre makalenin yayımlanıp yayımlanmayacağına karar verilir.
Dergiye gönderilen yazılar yayımlanması için başvuru olarak kabul edilir. Dergiye gönderilen veya dergide yayımlanan makalelerden hiçbir şekilde ücret talep edilmediği gibi yayımlanan yazılardan yazar(lar)a da herhangi bir telif ücreti ödenmez.
Dergiye gönderilen makalelerin ortalama olarak otuz sayfayı aşmaması önerilmektedir.
Dergiye gönderilen yazıların daha önce bir yerde yayımlanmış olmaması ve aynı zamanda başka bir yerde de değerlendirme aşamasında bulunmaması gerekir.
Dergiye gönderilen yazılar intihal tespit programında taranır. İntihal tespitinde kullanılan iThenticate programı aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilir. İntihal tespit edilen çalışmalar reddedilir.
Makalelerin değerlendirilme süreleri üç aydır. Ancak bu durum hakemlerin geri bildirimlerine, yazarın hakemlerin istediği düzeltmeleri yerine gerip getirmemesi gibi farklı durum ve şartlara bağlı olarak değişebilmektedir.
Hakemlerin makaleleri değerlendirme süreleri on beş gündür. Bu süre içinde değerlendirmeyen hakeme hatırlatma mesajı gönderilmektedir. Hatırlatma mesajı sonrası on beş gün içinde de geri bildirimde bulunmayan hakem yerine yeni bir hakem atanır.
Yazar(lar) dergiye gönderilen yazının yayımlanması durumunda yazının tüm yayın haklarının süresiz olarak Filoloji Bengü Dergisi’ne ait olduğunu kabul etmiş olur.
Dergide yayımlanmış çalışmaların içeriğinden kaynaklanan yasal sorumluluklar tamamen yazar(lar)ına aittir.
Çalışmalar herhangi bir kurum veya kuruluş tarafından desteklenmişse, bu kurum veya kuruluş çalışmada dipnot olarak belirtilmelidir.
Dergide yayımlanan makalenin içeriği, sunduğu sonuçlar ve yorumları konusunda, dergi yönetimi ve dergi editörlüğü hiçbir sorumluluk taşımamaktadır. Ayrıca daha önce herhangi bir yerde yayımlandığı belirtilmediği ya da belirlenemediği için yayımlanan çalışmalar ile ilgili telif haklarına ilişkin doğabilecek hukuki sonuçlar tamamen yazar(lar)a aittir.
Dergi yazar(lar)ı yazılarının yayımlanması durumunda, yazılarında hiçbir suç unsuru veya kanuna aykırı ifade bulunmadığını, araştırma yapılırken kanuna aykırı herhangi bir malzeme ve yöntem kullanılmadığını çalışma ile ilgili (varsa) ihtiyaç duyulan tüm izinlerin alındığını taahhüt etmiş olurlar.
Yazar(lar), makalenin içeriği, sunduğu sonuçları ve yorumları konusunda, dergi yönetimi ve dergi editörlüğünün hiç bir sorumluluk taşımadığını kabul eder. Ayrıca yazar(lar), tüm yazarlar adına, telif hakkı ihlali nedeniyle üçüncü şahıslarca istenecek hak talebi veya açılacak davalarda dergi yönetimi ve dergi editörlüğünün hiçbir sorumluluğunun olmadığını, tüm sorumluluğun yazar(lar)da olduğunu kabul eder.