Araştırma Notu

Philippe Descola ve Ontolojik Dönüşüm: Tam Her Şey Çözüldü Derken, Antropolojinin Bitmeyen Varlık Muhasebesi

Sayı: 2 7 Temmuz 2025
PDF İndir
TR EN

Philippe Descola ve Ontolojik Dönüşüm: Tam Her Şey Çözüldü Derken, Antropolojinin Bitmeyen Varlık Muhasebesi

Öz

Bu makalede, antropolojide "ontolojik dönüşüm" [ontological turn] olarak bilinen paradigmatik değişimi merkeze alarak antropolog Philippe Descola'nın bu dönüşümdeki kilit rolünü ve özellikle doğa-kültür ikiliğinin aşılmasına yönelik sunduğu kuramsal çerçeveyi derinlemesine ele almaya çalışıyorum. Çalışmada, klasik antropolojinin insanmerkezli yaklaşımlarının günümüzdeki ekolojik ve etik krizler karşısındaki yetersizliğinden hareketle, ontolojik dönüşümün temel argümanlarını ve bu alandaki Eduardo Viveiros de Castro, Bruno Latour, Donna Haraway gibi öncü düşünürlerin katkılarını temel alıyorum. Makalenin odak noktasını oluşturan Descola'nın, "içsellik" ve "fiziksellik" kavramları temelinde geliştirdiği dört ontoloji modelini -natüralizm, animizm, totemizm, analojizm-, farklı toplumların dünyayı ve insan-olmayan varlıkları nasıl kavradıklarını anlamak için sunduğu analitik bir araç olarak değerlendiriyorum. Descola'nın bu yaklaşımının fenomenolojik temellerini ve antropolojik düşünceye getirdiği yenilikleri vurgularken, aynı zamanda kimi önemli araştırmacılar tarafından kendisine yöneltilen Batı-merkezcilik, tipolojik katılık ve temsil sorunları gibi çeşitli eleştirel yaklaşımları da tartışmaya dahil ettim. Son olarak, Descola'nın ontolojik çerçevesini, çağdaş antropoloji içerisinde gitgide görünürlük kazanan çoktürlü etnografi [multispecies] perspektifinden yeniden değerlendirilerek, insan-olmayan varlıkların failliği, öznelliği ve ilişkiselliği bağlamında sunduğu imkânlar ve barındırdığı sınırları tartışmaya çalıştım. Makalede, eleştirilere rağmen Descola'nın yaklaşımının, antropolojinin insanmerkezli kısıtlamalarını aşarak daha çoğulcu ve ilişkisel bir anlayışa doğru evrilmesinde ve özellikle insan-olmayanlarla şekillenen dünyaları anlamaya çalışan gelecek araştırmalar için sağlam bir zemin teşkil ettiğini savunuyorum.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Bu çalışma, 2024–2025 bahar döneminde Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkbilimi Anabilim Dalı yüksek lisans programında, Prof. Dr. Serpil Aygün Cengiz tarafından yürütülen “Araştırma Yöntemleri” dersi çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Bu makalenin gelişim süreci boyunca, değerli danışmanım Serpil Aygün Cengiz’in rehberliği ve eleştirel katkıları düşünsel ufkumu büyük ölçüde genişletmiştir, kendisine teşekkür ediyorum. Descola’nın dört ontoloji modelini fenomenolojik temelleri ve çoktürlü etnografi ile kurduğu ilişkiler bağlamında yeniden değerlendirirken, bu metni yalnızca kuramsal bir inceleme değil, aynı zamanda insan-olmayan varlıklarla kurulan etik ve ilişkisel bir sorgulama olarak da kurgulamaya çalıştım. Bu çabanın şekillenmesinde, ortak öğrenme deneyimimizi derinleştiren ve düşünsel yönelimimi anlamlı biçimde dönüştüren sınıf arkadaşlarım Nurullah Yavaş, İrem Taşçı, Emin Ölbeci, Hakan Ersöz, Başak Acınan, Muhammed Hanifi Küntuğ ve Ayşe Gürhan’ın katkılarına içtenlikle teşekkür ederim. Metnin son okumasını titizlikle gerçekleştiren ve hem içerik hem de dilsel bütünlük açısından kıymetli katkılar sunan Sebahat Gökçe Ağbaş’a ve Dr. Öğr. Üyesi Sibel Önal’a özel bir teşekkürü borçluyum. Son olarak bu çalışmayı, etnografiyi klasik ontolojinin boyunduruğu altına sokmaksızın düşünen ve (türcü) insanmerkezli yaklaşımlarla hesaplaşmaktan geri durmayan araştırmacılara ithaf ediyorum.

Kaynakça

  1. Barroso, G. (2024). Provincializing Nature: A Phenomenological Account of Descola’s Relative Universalism. Human Studies. Advance Online Publication. https://doi.org/10.1007/s10746-02409749-y
  2. Bennett, J. (2010). Vibrant matter: A Political Ecology of Things. Duke University Press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Türk Halk Bilimi (Diğer), Kültürel Antropoloji

Bölüm

Araştırma Notu

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

7 Temmuz 2025

Gönderilme Tarihi

19 Nisan 2025

Kabul Tarihi

29 Haziran 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Korkmaz, E. (2025). Philippe Descola ve Ontolojik Dönüşüm: Tam Her Şey Çözüldü Derken, Antropolojinin Bitmeyen Varlık Muhasebesi. UFÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 2, 125-175. https://doi.org/10.29329/ufusobed.2025.1337.7
AMA
1.Korkmaz E. Philippe Descola ve Ontolojik Dönüşüm: Tam Her Şey Çözüldü Derken, Antropolojinin Bitmeyen Varlık Muhasebesi. SOBED. 2025;(2):125-175. doi:10.29329/ufusobed.2025.1337.7
Chicago
Korkmaz, Erhan. 2025. “Philippe Descola ve Ontolojik Dönüşüm: Tam Her Şey Çözüldü Derken, Antropolojinin Bitmeyen Varlık Muhasebesi”. UFÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, sy 2: 125-75. https://doi.org/10.29329/ufusobed.2025.1337.7.
EndNote
Korkmaz E (01 Temmuz 2025) Philippe Descola ve Ontolojik Dönüşüm: Tam Her Şey Çözüldü Derken, Antropolojinin Bitmeyen Varlık Muhasebesi. UFÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 2 125–175.
IEEE
[1]E. Korkmaz, “Philippe Descola ve Ontolojik Dönüşüm: Tam Her Şey Çözüldü Derken, Antropolojinin Bitmeyen Varlık Muhasebesi”, SOBED, sy 2, ss. 125–175, Tem. 2025, doi: 10.29329/ufusobed.2025.1337.7.
ISNAD
Korkmaz, Erhan. “Philippe Descola ve Ontolojik Dönüşüm: Tam Her Şey Çözüldü Derken, Antropolojinin Bitmeyen Varlık Muhasebesi”. UFÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi. 2 (01 Temmuz 2025): 125-175. https://doi.org/10.29329/ufusobed.2025.1337.7.
JAMA
1.Korkmaz E. Philippe Descola ve Ontolojik Dönüşüm: Tam Her Şey Çözüldü Derken, Antropolojinin Bitmeyen Varlık Muhasebesi. SOBED. 2025;:125–175.
MLA
Korkmaz, Erhan. “Philippe Descola ve Ontolojik Dönüşüm: Tam Her Şey Çözüldü Derken, Antropolojinin Bitmeyen Varlık Muhasebesi”. UFÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, sy 2, Temmuz 2025, ss. 125-7, doi:10.29329/ufusobed.2025.1337.7.
Vancouver
1.Erhan Korkmaz. Philippe Descola ve Ontolojik Dönüşüm: Tam Her Şey Çözüldü Derken, Antropolojinin Bitmeyen Varlık Muhasebesi. SOBED. 01 Temmuz 2025;(2):125-7. doi:10.29329/ufusobed.2025.1337.7

UFU SOBED açık erişimli, CC BY-NC (Non-Commercial) lisanslıdır.