Araştırma Makalesi

KUTSAL MEKÂN BAĞLAMINDA GÜNDELİK HAYATIN İZİNDE MEKÂNIN DÖNÜŞÜMÜ: MARDİN SÜRYANİ KİLİSE VE MANASTIRLARI

Cilt: 3 Sayı: 4 31 Mayıs 2020
PDF İndir
TR

KUTSAL MEKÂN BAĞLAMINDA GÜNDELİK HAYATIN İZİNDE MEKÂNIN DÖNÜŞÜMÜ: MARDİN SÜRYANİ KİLİSE VE MANASTIRLARI

Öz

Bu çalışmada, mekân kavramı tanımlanarak kavramsal bir çerçeve çizildikten sonra kutsal mekân bağlamında konu değerlendirilecektir. Mardin’in, çokkültürlü-çok dinli ortamında kutsal mekânların zamanla yaşadığı zorunlu dönüşümler ise çalışmanın çerçevesini oluşturmaktadır. “Kutsal mekân sadece kutsal mekân değildir’’ görüşünden hareketle özelde kişiye genelde topluma hissettirdiği aidiyet ve güven duygusunun, mekânın dönüşümü ile uğradığı sekte ve topluma yansımaları da bu makalede analiz edilecektir. Kutsal mekânlar aynı zamanda var olduğu toplumun gündelik hayatına da yön vermektedir. Bu nedenle kutsal mekânlar hem Süryanilerin kimliklerinin dayanak noktası olması açısından hem de toplumsal yaşantıyı şekillendirmesi açısından önemli simgesel yapılardır. Bu nedenle çalışma, Mardin Süryanilerinin kutsal ibadethaneleri olan kilise ve manastırlar özelinde olacaktır. Mekânın, kutsalın ve kutsal mekânın etimolojik ve kavramsal yönü tartışılacaktır. Bu kavramları oluşturan unsurlarla, aralarındaki ilişkiye, kutsal mekânın genel özelliklerine ve Süryani kutsal mekânlarına, mekâna adını veren azizin ve yapının dönüşümüne dair tespitler yapılarak konu değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akyüz, G. (2009), Mor Petrus ve Mor Pavlus Kilisesi Tarihçesi, İstanbul, Anadolu Ofset.
  2. Aytaç, Ö. (2017), “Kent, Metropol ve Değişen Yer/Mekân İmajları”, Mukaddime, 8(1), 1-23, doi: 10.19059/Mukaddime.325935.
  3. Bachelard, G. (1996), Mekânın Poetikâsı, İstanbul: Kesit.
  4. Bağlı, M. (2010), “Mekân ve Medeniyet İlişkisi Bağlamında Birlikte Yaşama Alanları”, (s.155-163), Türkiye’de Birlikte Yaşama Kültürü ve Mardin Örneği Sempozyumu, (2-3.10.2009), Mardin: Mardin Valiliği.
  5. Bilge, Y. (2001), Geçmişten Günümüze Süryaniler, İstanbul: Zvi-Geyin.
  6. Bilgin, N. (2013), Tarih ve Kolektif Bellek, İstanbul: Bağlam.
  7. Connerton, P. (1999), Toplumlar Nasıl Anımsar, İstanbul: Ayrıntı.
  8. Demir, Ş. (2003), Mitoloji Kur’an Kıssaları ve Tarihi Gerçeklik. İstanbul: Beyan.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kültürel çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

31 Mayıs 2020

Gönderilme Tarihi

4 Nisan 2020

Kabul Tarihi

1 Mayıs 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Uygur, H. K. (2020). KUTSAL MEKÂN BAĞLAMINDA GÜNDELİK HAYATIN İZİNDE MEKÂNIN DÖNÜŞÜMÜ: MARDİN SÜRYANİ KİLİSE VE MANASTIRLARI. Uluslararası Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, 3(4), 130-146. https://izlik.org/JA76EB65ET
AMA
1.Uygur HK. KUTSAL MEKÂN BAĞLAMINDA GÜNDELİK HAYATIN İZİNDE MEKÂNIN DÖNÜŞÜMÜ: MARDİN SÜRYANİ KİLİSE VE MANASTIRLARI. UHAD. 2020;3(4):130-146. https://izlik.org/JA76EB65ET
Chicago
Uygur, Hatice Kübra. 2020. “KUTSAL MEKÂN BAĞLAMINDA GÜNDELİK HAYATIN İZİNDE MEKÂNIN DÖNÜŞÜMÜ: MARDİN SÜRYANİ KİLİSE VE MANASTIRLARI”. Uluslararası Halkbilimi Araştırmaları Dergisi 3 (4): 130-46. https://izlik.org/JA76EB65ET.
EndNote
Uygur HK (01 Mayıs 2020) KUTSAL MEKÂN BAĞLAMINDA GÜNDELİK HAYATIN İZİNDE MEKÂNIN DÖNÜŞÜMÜ: MARDİN SÜRYANİ KİLİSE VE MANASTIRLARI. Uluslararası Halkbilimi Araştırmaları Dergisi 3 4 130–146.
IEEE
[1]H. K. Uygur, “KUTSAL MEKÂN BAĞLAMINDA GÜNDELİK HAYATIN İZİNDE MEKÂNIN DÖNÜŞÜMÜ: MARDİN SÜRYANİ KİLİSE VE MANASTIRLARI”, UHAD, c. 3, sy 4, ss. 130–146, May. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76EB65ET
ISNAD
Uygur, Hatice Kübra. “KUTSAL MEKÂN BAĞLAMINDA GÜNDELİK HAYATIN İZİNDE MEKÂNIN DÖNÜŞÜMÜ: MARDİN SÜRYANİ KİLİSE VE MANASTIRLARI”. Uluslararası Halkbilimi Araştırmaları Dergisi 3/4 (01 Mayıs 2020): 130-146. https://izlik.org/JA76EB65ET.
JAMA
1.Uygur HK. KUTSAL MEKÂN BAĞLAMINDA GÜNDELİK HAYATIN İZİNDE MEKÂNIN DÖNÜŞÜMÜ: MARDİN SÜRYANİ KİLİSE VE MANASTIRLARI. UHAD. 2020;3:130–146.
MLA
Uygur, Hatice Kübra. “KUTSAL MEKÂN BAĞLAMINDA GÜNDELİK HAYATIN İZİNDE MEKÂNIN DÖNÜŞÜMÜ: MARDİN SÜRYANİ KİLİSE VE MANASTIRLARI”. Uluslararası Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, c. 3, sy 4, Mayıs 2020, ss. 130-46, https://izlik.org/JA76EB65ET.
Vancouver
1.Hatice Kübra Uygur. KUTSAL MEKÂN BAĞLAMINDA GÜNDELİK HAYATIN İZİNDE MEKÂNIN DÖNÜŞÜMÜ: MARDİN SÜRYANİ KİLİSE VE MANASTIRLARI. UHAD [Internet]. 01 Mayıs 2020;3(4):130-46. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76EB65ET