Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ORTA TOROSLARDA YAŞAYAN SARIKEÇİLİ YÖRÜKLERİ (GELENEK, GÖRENEK ve İNANIŞLARI)

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 5, 307 - 310, 30.11.2020

Öz

Bu çalışmada, İlbey DÖLEK’in Orta Toroslarda Yaşayan Sarıkeçili Yörükleri (Gelenek, Görenek ve İnanışları) adlı kitabının tanıtımı ve kritiği yapılacaktır.
Eserin takdim bölümünde, kitabın yazılma amacının geçmişten günümüze özümüzü, kimliğimizi ve bizi biz yapan değerleri yaşatan kimselere destek olmak ve bu konularda bilimsel çalışmalar yapılmasını teşvik etmek olduğu belirtilmektedir. Yazar, eserini oluştururken köklü bir kaynak taraması yapmış ve Şarıkeçili Yörüklerinin göç etkinliklerine katılıp bireysel görüşmeler de yaparak araştırmasına ilişkin bilgiler toplamıştır. Son yıllarda göç yollarının izne tabi olması, yollarda vasıtaların artması, meraların azalması ve tarla haline getirilmesi, mera kanunlarının daha ağır yaptırımlar içermesi, çocukların eğitim sorunu gibi nedenlerle bu göçebeliğin çekilmez hale geldiği bilinmektedir. Yazarın katılma fırsatı bulduğu ve sonuç bildirgesini eserin sonuna eklediği Sarıkeçililer Derneği Yörük Çalıştayı'nın konar-göçer kültürü yaşatmak için sıraladığı öneriler kıymetli olup bu önerilerin yetkililerce karşılık bulması umulmaktadır.
Yazar, aradığı cevaplar ölçüsünde eserini şekillendirmiştir. Eserde Sarıkeçili Yörüklerle ilgili bütün bilgiler mevcut değildir ancak eser, dinler tarihi ve halk biliminde araştırma yapmak isteyenler için önemli bir kaynak mahiyetindedir.

Kaynakça

  • DÖLEK, İlbey (2019). Orta Toroslarda Yaşayan Sarıkeçili Yörükleri (Gelenek, Görenek ve İnanışları). Ankara: Akademisyen Yayınevi.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Türk Halk Bilimi
Bölüm Kitap Tanıtımı
Yazarlar

Fethiye Rana Dönmez

Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2020
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Dönmez, F. R. (2020). ORTA TOROSLARDA YAŞAYAN SARIKEÇİLİ YÖRÜKLERİ (GELENEK, GÖRENEK ve İNANIŞLARI). Uluslararası Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, 3(5), 307-310.