Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Modernden Post-Moderne Geçişte Kimlik Tartışmaları ve Çokkültürlülük

Yıl 2007, Cilt: 4 Sayı: 13, 3 - 24, 01.03.2007

Öz

Bu çalışmada; küresel hegemonyanın tekleştirici politikalarına karşı ulusal kimliklerin, kimler tarafından niçin ve nasıl yeniden ön plana çıkarıldığı sorunu üzerinde durulacaktır. Bu çerçevede Modern/Post-modern düşünün kimlik krizini aşmaya çalışırken hangi epistemik ve ontolojik kabullerden hareket ettikleri gerçeğine değinilecektir. Ayrıca yaşanılan süreçte postmodernistlerce bir reçete olarak önümüze konulan ve günümüzde kültürel kimlik çatışmalarına bir çözüm önerisi olarak sunulan çokkültürlülük politikası nın farklı boyutları ve tehlikeleri üzerinde durulacaktır. Çünkü nasıl ki Modernitenin siyasal formu olan ulus-devlet modeli, alt kimlikleri üst kimlik altında eriterek homojen bir ulus kimliğini yaratmaya çalıştıysa, Postmodern retorik de aynı stratejiyle; tikel benliğe ve kültürel kimliğe yaptığı aşırı vurgu sayesinde, üst kimliğin parçalanmasına yol açacak ve toplumsal bütünlüğü ortadan kaldıracak ideolojik mistifikasyona başvurmaktan çekinmemektedir.

Kaynakça

  • .....

Discussions on Identity and Multiculturalism from Modernity to Post-Modernity

Yıl 2007, Cilt: 4 Sayı: 13, 3 - 24, 01.03.2007

Öz

This study considers how and why national identities emerge over against monopolistic policies of global hegemony. It will also analyse the epistemic and ontological presuppositions of the modern and pre-modern approaches which are intended to overcome identity crises. Various dimensions and dangers of multicultural policies, which are offered as prescriptions by postmodernists for solving the problems of cultural conflict, will also be analysed. Nation-state models, as political forms of modernity, attempted to create a homogeneous national consciousness by dissolving sub-identities within a strong national identity. Postmodern rhetoric, using the same strategy, utilized ideological mystification. This resulted in the fragmentation of strong national identity and the destruction of social order and integration due to an exaggerated emphasis on a particular ego and cultural identity.     

Kaynakça

  • .....
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Diğer ID JA77BE88DC
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

M. Zeki Duman

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 4 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA Duman, M. Z. (2007). Modernden Post-Moderne Geçişte Kimlik Tartışmaları ve Çokkültürlülük. Uluslararası İlişkiler Dergisi, 4(13), 3-24.
AMA Duman MZ. Modernden Post-Moderne Geçişte Kimlik Tartışmaları ve Çokkültürlülük. uidergisi. Mart 2007;4(13):3-24.
Chicago Duman, M. Zeki. “Modernden Post-Moderne Geçişte Kimlik Tartışmaları Ve Çokkültürlülük”. Uluslararası İlişkiler Dergisi 4, sy. 13 (Mart 2007): 3-24.
EndNote Duman MZ (01 Mart 2007) Modernden Post-Moderne Geçişte Kimlik Tartışmaları ve Çokkültürlülük. Uluslararası İlişkiler Dergisi 4 13 3–24.
IEEE M. Z. Duman, “Modernden Post-Moderne Geçişte Kimlik Tartışmaları ve Çokkültürlülük”, uidergisi, c. 4, sy. 13, ss. 3–24, 2007.
ISNAD Duman, M. Zeki. “Modernden Post-Moderne Geçişte Kimlik Tartışmaları Ve Çokkültürlülük”. Uluslararası İlişkiler Dergisi 4/13 (Mart 2007), 3-24.
JAMA Duman MZ. Modernden Post-Moderne Geçişte Kimlik Tartışmaları ve Çokkültürlülük. uidergisi. 2007;4:3–24.
MLA Duman, M. Zeki. “Modernden Post-Moderne Geçişte Kimlik Tartışmaları Ve Çokkültürlülük”. Uluslararası İlişkiler Dergisi, c. 4, sy. 13, 2007, ss. 3-24.
Vancouver Duman MZ. Modernden Post-Moderne Geçişte Kimlik Tartışmaları ve Çokkültürlülük. uidergisi. 2007;4(13):3-24.