Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TURİZM SEKTÖRÜNDE İŞ GÖRENLERİN BESLENME DURUMLARI VE FİZİKSEL AKTİVİTELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Yıl 2021, Cilt: 7 Sayı: 2, 48 - 62, 20.12.2021
https://doi.org/10.29131/uiibd.1011308

Öz

Bu çalışma, Turizm sektöründe 5 yıldızlı otellerde, görev yapan personelin, beslenme durumları, alışkanlıkları ve personele ait antropometrik ölçümlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma evrenini; KKTC’de 5 yıldızlı bir otelde çalışan personel oluşturmaktadır. Çalışma belirlenen otelde 134 otel personeli üzerinde yürütülmüştür. Personelin Kronik rahatsızlığı olma ile özel diyet yapma durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0,001). Kronik rahatsızlığı olan personelin % 60’ı özel bir diyet yaptıkları görülmektedir. Yapılan korelasyon analizinde yaş ile BKİ değeri arasında pozitif yönde orta düzeyde r=0,314 (% 31) bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu durumda; Yaş ile Beden Kütle İndeksi (BKİ) değerleri arasında pozitif yönde bir ilişki vardır. Personelin günlük aldığı enerji ve harcadığı enerji arasındaki farkın anlamlılığı için yapılan analiz sonucunda alınan enerji ile harcanan enerji arasında anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Alınan enerji 1.640,9 ortalamaya sahipken, harcanan enerji ortalaması ise 1.897 olarak gerçekleşmiştir. Buna göre; Alınan enerji ile harcanan enerji arasında anlamlı bir ilişki vardır. Yetersiz ve dengesiz beslenme ile sonuçlanan besin tüketimi personelin hastalıklara karşı direncini olumsuz yönde etkilemektedir.

Kaynakça

  • Appleton, K. (2017). Limited compensation at the following meal for protein and energy intake at a lunch meal in healthy free-living older adults. Clinical Nutrition, 1-8.
  • Ashwell, M., ve Hsieh, S. D. (2005). Six reasons why the waist-to-height ratio is a rapid and effective global indicatorfor health risks of obesity and how its use could simplify the intermational public health message on obesity. İnternational Journal of Food Sciences and Nutrition, 56(5 ), 303-307 doi:10.1080/09637480500195066.
  • Avcı, İ. A., ve Erdoğan, T. K. (2015). Fındık fabrikasında çalışan işçilerde obezite sıklığı ve yaşam alışkanlıklarının değerlendirilmesi. TAF Preventive Medicine Bulletin, 14(5), 364-369.
  • Bandoni, D. H., Sarno, F., ve Jaime, P. C. (2010). Impact of in an intervention on the availability and consumption of fruits and vegetables in the workplace. Public Health Nutrition, 14(6), 975-981.doı:10.1017/51368980010003460.
  • Baysal, A. (2011). Beslenme. (13. Baskı). Ankara : Hatipoğlu Yayınevi.
  • Beyhan, Y. (2008). İşçi sağlığı - İş güvenliği ve Beslenme. Ankara: 1. Baskı,klasmat matbaacılık.
  • Bilge, E. (2009). Bir İşletmede Çalışanların Beslenme Durumları ve Enerji Harcamalarının Değerlendirilmesi.(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü,Halak Sağlığı Anabilim Dalı, Edirne.
  • Bilici, S. (2009). Farklı İş Kollarında Çalışan Yer Altı Maden İşçilerinin Enerji Harcamaları ve Beslenme Durumlarının Saptanması.(Yayımlanmamış Doktora Tezi). Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimler Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Ankara.
  • Bock, K. D., Derave, W., Ramackers, M., Richter, E., ve Hespel, P. (2007). Fiber type-specific muscle glycogen sparing due to carbohydrate intake before and during exercise. J Appl Physiol, 102(1), 183-188.
  • Çalışkan, A. (2020). Kriz yönetimi: Bir ölçek geliştirme çalışması, Türk Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 5(2), 106-120.
  • Çetin, İ., Bulut, Y., Yıldırım, B., Öztürk, B., Yenişehirli, G., ve Etikan, İ. (2009). The İnvestigation of Some Hematological Valuesand Anemia Prevalence in Adult Population of Tokat Province. Uluslararası Hematoloji-Onkoloji Dergisi, Uhod 19(3), 166-174.
  • Demirtaş, N. (2010). Otel işletmeciliği. Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Yayınları Yayın No:67.
  • Hamraa, K. A. (2013). Mobilya Üretiminde Çalışan İşçilerin Beslenme Durumlarının ve bazı Antropometrik Ölçümlerinin Saptanması.(Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü,Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Ankara.
  • Mann, J, ve Truswell, A. S. (2003). Essentials of Human Nutriton.(2. Baskı). New York.
  • Pala, K., Nacarküçük, S., Türkan, A., ve Akış, N. (2001). Gemlik Sanayi Sitesinde Çalışan İşçilerin Sağlık Durumlarının Değerlendirilmesi. Türk Tabipler iBirliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 37-41.
  • Pekcan, G. (2011). Beslenme Durumunun Saptanması. Diyet El Kitabı.(6.Baskı).Ankara: Hatipoğlu Yayınları.
  • Reime, B., Novak, P., Dogum, J., Hagel, E., ve Wanek, V. (2000). Eating habits,Health status,and concern about health:a study among 1641 employeesin the German metal industry. Preventive Medicine, 30(4), 295-301.
  • Sudo, N., ve Ohtsuko, R. (2001). Nutrient intake among fermale shift workers in a computer factory in Japan. İnternational Journal of Food Sciences Nutrition, 52(4), 367-378.
  • Tanır, F., Şaşmaz, T., Beyhan, Y., ve Bilici, S. (2001). Doğankent Beldesinde Bir Tekstil Fabrikasında Çalışanların Beslenme Durumu. Türk Tabipleri Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 22-25.
  • Thomas, D., ve Frankenberg, E. (2002). Health,nutrition and prosperity:amicroeconomic perspective. Bulletion of the World Health Organization, 80(2), 106-113.
  • Tuna, N. (2005). Satış Elemanlarının Beslenme Bilgi Düzeylerinin, Beslenme Alışkanlıklarının ve Çalışma Koşullarının Değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Yönel, L. A. (2005). Bolu İli Merkez İlçesinde Kamu Sektöründe Çalışan Kadınların Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Durumları Üzerinde Bir Araştırma.(Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.

COMPARISON OF NUTRITIONAL STATUS AND PHYSICAL ACTIVITIES OF WORKERS IN TOURISM SECTOR

Yıl 2021, Cilt: 7 Sayı: 2, 48 - 62, 20.12.2021
https://doi.org/10.29131/uiibd.1011308

Öz

This study was carried out to determine the anthropometric measurements, nutritional status, habits of staff of a 5 star hotel in the tourism sector. The research universe; It constitutes subjects (n: 134) working in the hospitality sector in Girne / KKTC. A statistically significant relationship was found between the subjects with chronic illness and the related diet (p = 0.001). It is seen that 60% of the employees with chronic illness have a special diet. Correlation analysis showed that there was a mean r = 0.314 (31%) relationship between age and BMI value in the positive direction. In this case; There is a positive relationship between age and Body Mass Index (BMI) values. It has been found that there is a meaningful difference between the energy taken and the energy consumed as a result of the analysis made for the significance of the difference between the daily energy consumed and the energy consumed by the personnel. The average energy received was 1,640.9 kkal and the average energy expenditure was 1,897 kkal. According to this; There is a meaningful relationship between energy received and energy consumed. Nutrient consumption, resulting in inadequate and unbalanced nutrition, adversely affects the resistance of staff to disease 

Kaynakça

  • Appleton, K. (2017). Limited compensation at the following meal for protein and energy intake at a lunch meal in healthy free-living older adults. Clinical Nutrition, 1-8.
  • Ashwell, M., ve Hsieh, S. D. (2005). Six reasons why the waist-to-height ratio is a rapid and effective global indicatorfor health risks of obesity and how its use could simplify the intermational public health message on obesity. İnternational Journal of Food Sciences and Nutrition, 56(5 ), 303-307 doi:10.1080/09637480500195066.
  • Avcı, İ. A., ve Erdoğan, T. K. (2015). Fındık fabrikasında çalışan işçilerde obezite sıklığı ve yaşam alışkanlıklarının değerlendirilmesi. TAF Preventive Medicine Bulletin, 14(5), 364-369.
  • Bandoni, D. H., Sarno, F., ve Jaime, P. C. (2010). Impact of in an intervention on the availability and consumption of fruits and vegetables in the workplace. Public Health Nutrition, 14(6), 975-981.doı:10.1017/51368980010003460.
  • Baysal, A. (2011). Beslenme. (13. Baskı). Ankara : Hatipoğlu Yayınevi.
  • Beyhan, Y. (2008). İşçi sağlığı - İş güvenliği ve Beslenme. Ankara: 1. Baskı,klasmat matbaacılık.
  • Bilge, E. (2009). Bir İşletmede Çalışanların Beslenme Durumları ve Enerji Harcamalarının Değerlendirilmesi.(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü,Halak Sağlığı Anabilim Dalı, Edirne.
  • Bilici, S. (2009). Farklı İş Kollarında Çalışan Yer Altı Maden İşçilerinin Enerji Harcamaları ve Beslenme Durumlarının Saptanması.(Yayımlanmamış Doktora Tezi). Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimler Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Ankara.
  • Bock, K. D., Derave, W., Ramackers, M., Richter, E., ve Hespel, P. (2007). Fiber type-specific muscle glycogen sparing due to carbohydrate intake before and during exercise. J Appl Physiol, 102(1), 183-188.
  • Çalışkan, A. (2020). Kriz yönetimi: Bir ölçek geliştirme çalışması, Türk Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 5(2), 106-120.
  • Çetin, İ., Bulut, Y., Yıldırım, B., Öztürk, B., Yenişehirli, G., ve Etikan, İ. (2009). The İnvestigation of Some Hematological Valuesand Anemia Prevalence in Adult Population of Tokat Province. Uluslararası Hematoloji-Onkoloji Dergisi, Uhod 19(3), 166-174.
  • Demirtaş, N. (2010). Otel işletmeciliği. Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Yayınları Yayın No:67.
  • Hamraa, K. A. (2013). Mobilya Üretiminde Çalışan İşçilerin Beslenme Durumlarının ve bazı Antropometrik Ölçümlerinin Saptanması.(Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü,Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Ankara.
  • Mann, J, ve Truswell, A. S. (2003). Essentials of Human Nutriton.(2. Baskı). New York.
  • Pala, K., Nacarküçük, S., Türkan, A., ve Akış, N. (2001). Gemlik Sanayi Sitesinde Çalışan İşçilerin Sağlık Durumlarının Değerlendirilmesi. Türk Tabipler iBirliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 37-41.
  • Pekcan, G. (2011). Beslenme Durumunun Saptanması. Diyet El Kitabı.(6.Baskı).Ankara: Hatipoğlu Yayınları.
  • Reime, B., Novak, P., Dogum, J., Hagel, E., ve Wanek, V. (2000). Eating habits,Health status,and concern about health:a study among 1641 employeesin the German metal industry. Preventive Medicine, 30(4), 295-301.
  • Sudo, N., ve Ohtsuko, R. (2001). Nutrient intake among fermale shift workers in a computer factory in Japan. İnternational Journal of Food Sciences Nutrition, 52(4), 367-378.
  • Tanır, F., Şaşmaz, T., Beyhan, Y., ve Bilici, S. (2001). Doğankent Beldesinde Bir Tekstil Fabrikasında Çalışanların Beslenme Durumu. Türk Tabipleri Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 22-25.
  • Thomas, D., ve Frankenberg, E. (2002). Health,nutrition and prosperity:amicroeconomic perspective. Bulletion of the World Health Organization, 80(2), 106-113.
  • Tuna, N. (2005). Satış Elemanlarının Beslenme Bilgi Düzeylerinin, Beslenme Alışkanlıklarının ve Çalışma Koşullarının Değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Yönel, L. A. (2005). Bolu İli Merkez İlçesinde Kamu Sektöründe Çalışan Kadınların Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Durumları Üzerinde Bir Araştırma.(Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehtap Çınar 0000-0002-1629-7211

Abdullah Çetin Yiğit Bu kişi benim 0000-0002-0840-6035

Yayımlanma Tarihi 20 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 18 Ekim 2021
Kabul Tarihi 23 Kasım 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çınar, M., & Yiğit, A. Ç. (2021). TURİZM SEKTÖRÜNDE İŞ GÖRENLERİN BESLENME DURUMLARI VE FİZİKSEL AKTİVİTELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Uluslararası İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 7(2), 48-62. https://doi.org/10.29131/uiibd.1011308

ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİNE İLİŞKİN DERGİ POLİTİKAMIZ

Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar (anket ya da ölçek uygulamayı gerektiren, görüşme ve gözlem içeren; doküman, resim, anket vb. diğerleri tarafından geliştirilen ve kullanım izni gerektiren çalışmalar) için etik kurullardan ya da komisyonlardan gerekli izinlerin araştırma yapılmadan önce alınmış olması, bunların makale içeriğinde belirtilmesi ya da ek olarak sunulması gerekmektedir. Bu izinlerin olmaması durumunda yayın ön inceleme safhasında yazara iade edilir.  

Diğer yandan, Araştırma Makalelerinde verisi 2020 yılından önce toplanmış makaleler için ETİK KURUL İZNİ istenmemektedir. Ancak yine bu makalelerde de yöntem kısmında verilerin toplanma tarihlerine ilişkin bilgilere yer verilmesi gerekmektedir.

Hakem değerlendirmelerinde olan araştırmalara ilişkin ham verilerin hakemler tarafından talep edildiğinde sunulması şarttır. Verilerin makalenin yayımı sonrasında da gerektiğinde sağlanması zorunludur. 

MAKALE BENZERLİK RAPORU VE BENZERLİK ORANI HAKKINDA DERGİ POLİTİKAMIZ


Aday makaleler akademik intihal engelleme programından (Örneğin: Turnitin, Ithenticate, intihal.net vb.) alınmış orijinallik raporu ile birlikte gönderilmelidir. Bu oran %20'ye kadar kabul edilmektedir. %20'nin üzerinde benzerlik oranı olan çalışmalar ön kontrol aşamasında iade edilecektir.

ISSN: 2149 - 5823