TR
EN
Yeni Teknolojik Değişimler Bağlamında Sendikacılık
Öz
Teknolojik alandaki gelişmelere üretim süreçlerinde yoğun olarak yer verilmesi mal ve hizmetlerin üretim süreçlerinde önemli değişimlere yol açmaktadır. Mal ve hizmet üretiminde yaşanan bu değişim doğrudan endüstri ilişkilerine etki etmekte ve yeni çalışma ilişkileri ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu yeni çalışma ilişkileri aynı zamanda sendikal örgütlenme üzerinde önemli gelişmelere yol açmaktadır. Bu doğrultuda teknolojideki yeni gelişmelerin sendikacılık üzerinde önemli etkileri olduğu söylenebilir. Bu bilgiler ışığında gerçekleştirilen bu çalışmada yeni teknolojilerin sendikal örgütlenme üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Yeni teknolojilerin temelinde sendikacılığın mevcut yapısı ve yaşanan dönüşümler ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu yönüyle gerçekleştirilen çalışma aynı zamanda sendikacılıkta geleneksellikten modernizme geçiş sürecini teknoloji temelli ele alan bir süreci ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Arslan, G. (2014, Temmuz). Türkiye'deki İşçi Sendikalarının Sosyal Medya Kullanımları. Yüksek Lisans Tezi. Denizli: Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü .
- Aybas, M., Dündar, G., & Yılmaz, S. (2014, Haziran). Türkiye'de 1980 Sonrası Dönemde Sendikacılık: İşçi ve İşveren Sendikalarının Bilişim Teknolojileri ve Sanal Sendikacılık Uygulamalarına Bakış Açısı. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadi Enstitü Yönetim Dergisi(76), s. 120-134.
- Başaran, F. (2010, Ocak 1). Sendikal Yenilenme ve İletişim Teknolojileri. Çalışma ve Toplum, 1(24), s. 11-32.
- Baycık, G. (2014). 6356 Sayılı Kanun'un Uygulanması Bakımından Sendikal Örgütlenme Düzeyi ve İşkolunun Belirlenmesi. nönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 5(2), s. 209-257.
- Carneiro, B., & Costa, H. A. (2022, Şubat 1). Digital unionism as a renewal strategy? Social media use by trade union confederations. Journal of Industrial Relations, 64(1), s. 26-51.
- Centel, T. (1996, Nisan). Değişim İçinde Sendikalar. Mercek Dergisi, s. 43-56.
- Cobble, D. S., & Merrill, M. (2008). The Promise of Service Worker Unionism. Chapter 9, s. 153-174.
- Dayanır, A. (2020). Teknolojik Değişimlerin Çalışma Yaşamına Etkileri. O. Bayrakçı içinde, Kelebek Etkisi: Çalışma Yaşamında Değişim ve Dönüşüm (s. 49-62). İstanbul : Kriter Yayınevi.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Siyaset Bilimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
24 Eylül 2023
Gönderilme Tarihi
24 Mayıs 2023
Kabul Tarihi
9 Eylül 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 2
APA
Yaşar Şimşek, G. (2023). Yeni Teknolojik Değişimler Bağlamında Sendikacılık. Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(2), 27-46. https://izlik.org/JA74FX29TM
AMA
1.Yaşar Şimşek G. Yeni Teknolojik Değişimler Bağlamında Sendikacılık. Ünye İ.İ.B.F. Dergisi. 2023;5(2):27-46. https://izlik.org/JA74FX29TM
Chicago
Yaşar Şimşek, Gizem. 2023. “Yeni Teknolojik Değişimler Bağlamında Sendikacılık”. Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5 (2): 27-46. https://izlik.org/JA74FX29TM.
EndNote
Yaşar Şimşek G (01 Eylül 2023) Yeni Teknolojik Değişimler Bağlamında Sendikacılık. Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5 2 27–46.
IEEE
[1]G. Yaşar Şimşek, “Yeni Teknolojik Değişimler Bağlamında Sendikacılık”, Ünye İ.İ.B.F. Dergisi, c. 5, sy 2, ss. 27–46, Eyl. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74FX29TM
ISNAD
Yaşar Şimşek, Gizem. “Yeni Teknolojik Değişimler Bağlamında Sendikacılık”. Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5/2 (01 Eylül 2023): 27-46. https://izlik.org/JA74FX29TM.
JAMA
1.Yaşar Şimşek G. Yeni Teknolojik Değişimler Bağlamında Sendikacılık. Ünye İ.İ.B.F. Dergisi. 2023;5:27–46.
MLA
Yaşar Şimşek, Gizem. “Yeni Teknolojik Değişimler Bağlamında Sendikacılık”. Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 5, sy 2, Eylül 2023, ss. 27-46, https://izlik.org/JA74FX29TM.
Vancouver
1.Gizem Yaşar Şimşek. Yeni Teknolojik Değişimler Bağlamında Sendikacılık. Ünye İ.İ.B.F. Dergisi [Internet]. 01 Eylül 2023;5(2):27-46. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74FX29TM