Cilt: 4 Sayı: 2, 14.12.2021

Yıl: 2021

Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, iktisadi ve idari bilimler çatısı altındaki teorik ve uygulamalı özgün araştırma çalışmalarını yayınlamayı amaçlayan bilimsel ve hakemli bir dergidir. Dergi, alanında Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılmış olan bilimsel çalışmaları kabul etmektedir. Dergi, Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından çıkarılmaktadır.

Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, iktisadi ve idari bilimler çatısı altındaki teorik ve uygulamalı özgün araştırma çalışmalarını yayınlamayı amaçlayan bilimsel ve hakemli bir dergidir. Dergiye gönderilen çalışmalar editöryal ve hakem süreçlerinden geçirildikten sonra kabul ya da reddedilebileceği gibi, yazarlara çeşitli düzeltmeler amacıyla geri gönderilebilir. Yayınlanmasına karar verilen makalelerin tüm yayın hakları Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne aittir. Dergi iktisat, işletme, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, kamu yönetimi ve siyat bilimi, finans, ekonometri, istatistik, sosyoloji, felsefe ve uluslararası ilişkiler gibi disiplinler hakkındaki çalışmaları kabul etmektedir.

.YAZIM KURALLARI

1. Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi’ne gönderilecek yazılar Türkçe veya İngilizce olabilir. Yazının uzunluğu 20 sayfayı geçmemelidir. Yazının elektronik kopyası Microsoft Word programında Times New Roman yazı karakteri ile hazırlanmalıdır. Marj ayarları; üst, alt ve soldan 3 cm, sağdan ise 2.5 cm olmalıdır.
2. Başlık, makale hangi dilde ise önce o dilde kelimelerin ilk harfleri büyük diğerleri ise küçük olacak şekilde 12 punto, koyu ve sayfaya ortalı olarak verilmelidir. Ardından makale hangi dilde ise Türkçe özet Times New Roman, 11 punto ve tek satır aralıklı olarak yazılmalıdır. Özetin ardından makalenin diğer dildeki başlığı bir satır boşluk bırakılarak kelimelerin ilk harfleri büyük diğerleri ise küçük olacak şekilde 12 punto, koyu ve sayfaya ortalı olarak verilmelidir. Ardından, makalenin diğer dildeki özet bölümü Times New Roman, 11 punto ve tek satır aralıklı olarak yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce özetlerin altında, anahtar kelimeler (en çok 5 kelime) yer almalıdır.
3. Yazarın/yazarların adı, bağlı bulunduğu kurum ve bölümü, makalenin Türkçe ve İngilizce dillerindeki adı ile yazarların e-posta adresleri ayrı bir kapak sayfası şeklinde hazırlanmalıdır. Makale ana metninde yazarları tanıtacak herhangi bir bilgi yer almamalıdır.
4. Metin içinde başlıklar Arap rakamıyla numaralandırılmalı (1., 1.1., 1.1.2. gibi) ve derinlik üçten fazla olmamalıdır. Bütün ana ve düzey başlıkları 11 punto ve koyu olarak verilmeli ve sola dayalı olarak yazılmalıdır. Bununla birlikte, makalede eğer düzey başlıkları kullanılacaksa düzey başlığı 1 cm içeriden (paragraf girintisi verilerek) yazılacaktır.
5. Metin 11 punto ve tek satır aralıkla yazılmalıdır. Paragraflar mutlaka 1 cm içeriden başlamalıdır. Paragraflar arasında boşluk kullanılmamalıdır. Başka kaynaklardan yapılan aktarmalar üç satırı geçmiyor ise tırnak içinde italik olarak, üç satırı geçiyor ise ayrı bir paragrafta sağdan ve soldan birer santim içeri çekilerek 10 punto ve italik olarak verilmelidir.
6. Tablo ve şekillere başlık ve sıra numarası verilmeli, başlıklar tabloların üzerinde (Tablo 1. Tablo adı), şekillerin ise altında (Şekil 1. Şekil adı) yer almalıdır. Tablo ve şekiller dikey olarak (tam sayfa olan tablo ve şekiller yatay olarak yerleştirilebilir), denklemler sayfaya sola dayalı olarak verilmeli ve denklemlerin sıra numaraları parantez içinde olup sayfanın sağ tarafına yaslanmalıdır.
7. Kaynaklara göndermeler, metin içi parantez yöntemi ile yapılmalıdır. Parantez içindeki sıra; yazar/yazarların soyadı, kaynağın yılı, sayfa numarası/numaraları şeklinde olmalıdır (örneğin: Soyad, tarih: sayfa sayısı).
8. Metin içinde, yukarıdaki gibi gönderme yapılan bütün kaynaklar, Referanslar listesinde APA biçimine uygun olarak belirtilmeli, gönderme yapılmayan kaynaklar bu listede yer almamalıdır. Kaynaklar alfabetik sırayla ve kaynakça yazım örneklerinde belirtildiği gibi APA biçimde yazılmalıdır. Makale ve kitap adları sadece ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Kaynakça yazım biçimi için “kaynakça yazım örnekleri”ne bakılmalıdır. Karar verilemeyen durumlarda dergide yayımlanmış makaleler incelenmelidir.
9. Makalelerin basıma girecek son şeklini yayım kurallarına uygun sunmak yazarlara aittir; makaleler uygun sunulana kadar yayımlanmaz.
10. Makalesi kabul edilen yazar(lar), yayın hakları devir formunu imzalayıp editör kuruluna göndermekle mükelleftir.



Kaynakça Yazım Örnekleri:

Basılı dergi makalesi: 1 yazarlı
[Metin içinde atıf: (Soyadı, Tarih: İlgili Sayfa)]
Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Tarih). Makale Adı. Dergi Adı, Cilt(Sayı), Sayfa Aralığı.

Basılı dergi makalesi: 2 yazarlı
[Metin içinde atıf: (Birinci Yazar Soyadı ve İkinci Yazar Soyadı, Tarih: İlgili Sayfa)]
Soyadı, İsmin İlk Harfi. ve Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Tarih). Makale Adı. Dergi Adı, Cilt(Sayı), Sayfa Aralığı.

Basılı dergi makalesi: 3-6 yazarlı
[Metin içinde atıf: İlk atıf: (Birinci Yazar Soyadı, İkinci Yazar Soyadı, Üçüncü Yazar Soyadı, Dördüncü Yazar Soyadı, Beşinci Yazar Soyadı ve Altıncı Yazar Soyadı, Tarih: İlgili Sayfa); Takip eden atıf: (Birinci Yazar Soyadı vd., Tarih: İlgili Sayfa)]
Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi. ve Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Tarih). Makale Adı. Dergi Adı, Cilt(Sayı), Sayfa Aralığı.

Basılı dergi makalesi: 6'dan fazla yazarlı
[Metin içinde atıf: (Birinci Yazar Soyadı vd., Tarih: İlgili Sayfa)]
Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi....ve Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Tarih). Makale Adı. Dergi Adı, Cilt(Sayı), Sayfa Aralığı.

Makale: Aynı yazar tarafından aynı yıl içinde yapılmış farklı çalışma
[Metin içinde atıf: (Birinci Yazar Soyadı ve İkinci Yazar Soyadı, Tariha: İlgili Sayfa); Aynı Yazarın Diğer Eseri (Birinci Yazar Soyadı ve İkinci Yazar Soyadı, Tarihb: İlgili Sayfa)]
Soyadı, İsmin İlk Harfi. ve Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Tariha). Makale Adı. Dergi Adı, Cilt(Sayı), Sayfa Aralığı.
Soyadı, İsmin İlk Harfi. ve Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Tarihb). Makale Adı. Dergi Adı, Cilt(Sayı), Sayfa Aralığı.

Kitap: Tek yazarlı
[Metin içinde atıf: (Soyadı, Tarih: İlgili Sayfa)]
Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Tarih). Kitap Adı (Varsa Baskı Sayısı). Yayınlanan Yer: Yayıncı.

Kitap: İki yazarlı
[Metin içinde atıf: (Birinci Yazar Soyadı ve İkinci Yazar Soyadı, Tarih: İlgili Sayfa)]
Soyadı, İsmin İlk Harfi. ve Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Tarih). Kitap Adı (Varsa Baskı Sayısı). Yayınlanan Yer: Yayıncı.

Kitap: 3-6 yazarlı
[Metin içinde atıf: İlk atıf: (Birinci Yazar Soyadı, İkinci Yazar Soyadı, Üçüncü Yazar Soyadı, Dördüncü Yazar Soyadı, Beşinci Yazar Soyadı ve Altıncı Yazar Soyadı, Tarih: İlgili Sayfa); Takip eden atıf: (Birinci Yazar Soyadı vd., Tarih: İlgili Sayfa)]
Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi. ve Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Tarih). Kitap Adı (Varsa Baskı Sayısı). Yayınlanan Yer: Yayıncı.


Kitap: 6'dan fazla yazarlı
[Metin içinde atıf: (Birinci Yazar Soyadı vd., Tarih: İlgili Sayfa)]
Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi., Soyadı, İsmin İlk Harfi....ve Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Tarih). Kitap Adı (Varsa Baskı Sayısı). Yayınlanan Yer: Yayıncı.

Kitap: Tek Editörlü
[Metin içinde atıf: (Editör Soyadı, Tarih: İlgili Sayfa)]
Editörün Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Ed.). (Tarih). Kitap Adı (Varsa Baskı Sayısı). Yayınlanan Yer: Yayıncı.

Kitap: 2 veya daha fazla editörlü
[Metin içinde atıf: (Birinci Editörün Soyadı ve İkinci Editörün Soyadı, Tarih: İlgili Sayfa)]
Birinci Editörün Soyadı, İsmin İlk Harfi. ve İkinci Editörün Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Eds.). (Tarih). Kitap Adı (Varsa Baskı Sayısı). Yayınlanan Yer: Yayıncı.

Kitap: Yazarı kurum olan
[Metin içinde atıf: (Kurum Adı, Tarih: İlgili Sayfa)]
Kurum Adı. (Tarih). Eserin Adı (No.). Yayınlanan Yer: Yayıncı.

Kitap: Edit edilen kitapta bölüm (örnek: makale)
[Metin içinde atıf: (Makale Yazarının Soyadı, Tarih: İlgili Sayfa)]
Makale Yazarının Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Tarih). Makale Adı. Editörün Adının İlk Harfi. Editörün Soyadı (Ed.), Kitabın Adı içinde (Sayfa Aralığı. ss.) (Varsa Baskı Sayısı). Yayınlanan Yer: Yayıncı.

Kitap: Çeviri
[Metin içinde atıf: (Soyadı, Tarih: İlgili Sayfa)]
Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Tarih). Kitap Adı. (Çev. Çevirmen İsminin İlk Harfi. Çevirmen Soyadı). Yayınlandığı Yer: Yayıncı.

Kitap: Aynı yazar tarafından aynı yıl içinde yapılmış farklı çalışma
[Metin içinde atıf: (Birinci Yazar Soyadı ve İkinci Yazar Soyadı, Tariha: İlgili Sayfa); Aynı Yazarın Diğer Eseri (Birinci Yazar Soyadı ve İkinci Yazar Soyadı, Tarihb: İlgili Sayfa)]
Soyadı, İsmin İlk Harfi. ve Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Tariha). Kitap Adı. Yayınlanan Yer: Yayıncı.
Soyadı, İsmin İlk Harfi. ve Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Tarihb). Kitap Adı. Yayınlanan Yer: Yayıncı.

Yayımlanmamış tez
[Metin içinde atıf: (Soyadı, Tarih: İlgili Sayfa)]
Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Tarih). Tez Adı. (Yayımlanmamış doktora/yüksek lisans tezi). Üniversite Enstitü ve Anabilim Dalı Adı, Yayınlanan Yer.

Yayımlanmış tez
[Metin içinde atıf: (Soyadı, Tarih: İlgili Sayfa)]
Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Tarih). Kitap Adı (Yayımlanmış doktora/yüksek lisans tezi). Yayınlanan Yer: Yayıncı.

Basılmış konferans kitabında bildiri
[Metin içinde atıf: (Soyadı, Tarih: İlgili Sayfa)]
Soyadı, İsmin İlk Harfi. (Tarih). Bildiri Adı. Bildiri Kitabının Adı içinde (Sayfa Aralığı. ss.). Yayınlanan Yer: Yayıncı.

Resmi raporlar
[Metin içinde atıf: (Kurum Adı [TÜİK], Tarih: İlgili Sayfa)]
Kurum Adı. (Tarih). Rapor Adı. Rapor No. Yayınlanan Yer: Yayıncı.

Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi’ne bilimsel çalışmalarını gönderen yazarlar etik kuralları dikkate aldıklarını ve bu konuda herhangi bir ihlal ya da hata yapmadıklarını kabul etmektedirler. İhlalin söz konusu olduğu bilimsel çalışmalar değerlendirme sürecine alınmaksızın reddedilmekte, ilgili çalışmalar yazarlara iade edilmekte ve ihlal durumları gerekli durumlarda konu ile ilgilenen kurumlara ve yöneticilere gönderilmektedir. Bu kapsamda bilimsel çalışma ve yayın ahlakına ters düşen intihal, verilerin değiştirilmesi, replikasyon ve duplikasyon uygulamaları ile çalışmaya hiçbir şekilde katkısı olmayan yazarların makalelere dahil edilmesi gibi uygulamalar tamamen yazarların sorumluluğu altındadır ve tespit edilmesi durumunda gerekli kurum, kuruluş ve yetkililerle paylaşılacaktır. Dolayısıyla, yazarlar Dergiye gönderdikleri bilimsel çalışmalarının tamamen özgün araştırma ve/veya inceleme çalışması olduğunu, tüm katılımcıların çalışmaya dahil olduklarını ve sorumluluk taşıdıklarını, çalışmalarının nihai şekillerini görüp incelediklerini, söz konusu çalışmaların daha önce herhangi bir yerde yayınlanmadığını ve halihazırda yayınlanmak için başka bir yerde değerlendirme sürecinde bulunmadığını taahhüt ederler. Benzer şekilde Dergiye gönderilen bilimsel çalışmaları akademik açıdan değerlendiren hakemler kör hakemlik etiğine bağlı kaldıklarını, objektif ve tarafsız değerlendirme yaptıklarını, herhangi bir kurum, kuruluş ya da özel kişilerle çıkar çatışması içinde olmadıklarını, maddi ve manevi bir beklenti içine girmediklerini, kendilerine değerlendirilmesi amacıyla gönderilen çalışma alanıyla ilgili yetkinliklerinin olduğunu, değerlendirme süresi içinde söz konusu bilimsel çalışmanın bir kısmını veya tamamını herhangi bir kurum, kuruluş ya da özel kişiyle paylaşmadıklarını, söz konusu çalışmanın bir kısmını veya tamamını kendileri için kullanmadıklarını ve değerlendirme süresi içinde ilgili çalışmanın bilimsel açıdan değerlendirileceğini kabul etmiş sayılırlar.    

Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi'ne gönderilen çalışmalardan gerek gönderim aşamasında gerekse gönderim sonrasında herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Publication Principles
1. Manuscripts submitted to The Journal of Ünye Faculty of Economics and Administrative Sciences must not have been published anywhere before and should not have been submitted for publication.
2. Articles written in either Turkish or English languages are published in the journal. The scientific and linguistic responsibility of the studies published in the journal belongs to the author(s).
3. In our journal, not only studies coming from academicians but also studies coming from researchers will be evaluated.
4. Studies that had been presented at conferences before and have not been published in full text, only had been published abstracts, can be accepted into the publication evaluation process provided that it is stated in the study.
5. Articles should be submitted to our journal electronically. To submissions of articles online through the website and follow the stage of the article in the referee evaluation process, it is necessary to be a member and log in to the Journal. The personal information entered on the journal's website will only be used for the stated purposes of the journal and will not be accessible for any other purpose or to any party.
6. The authors are informed about the refereeing process of the articles submitted to The Journal of Ünye Faculty of Economics and Administrative Sciences through the system and the evaluation reports can be easily followed by them via the system.
7. When applying, an article file without author information will be uploaded to the system.
8. The journal is based on the blind peer-review process. In the articles to be sent to the referee, the confidentiality of the information regarding the author's identity is ensured.
9. The articles submitted to the journal are sent to at least two referees after the preliminary examination in terms of form and content. Manuscripts that receive positive feedback from the referees are included in the publication process. If one positive and one negative report is received from the referees, the study is sent to a third referee by the Journal Editor.
10. It is aimed that the articles submitted to the journal will complete the referee process within two months. However, the authors of the articles for which corrections are requested must make the relevant corrections within one month and send them to the editorial board.
11. In line with the reports from the referees, it is decided to publish the article, to request revisions, additional information and abbreviations from the authors within the framework of the report, or not to publish it, and this decision is announced to the authors through the system. The authors are answerable for making all changes requested by the referees. Studies will not be published without constructing the desired changes.
12. The articles whose evaluation process is completed are queued by the journal editorial office and published in the relevant issue of the journal.
13. Manuscripts that do not comply with the journal's subject, spelling or grammar rules are returned to the authors after the preliminary review without being sent to the referees. All kinds of changes in form and content may be requested from the authors of the manuscripts received for preliminary evaluation.
14. All publication rights of the articles accepted and published in the journal in written and electronic media belong to The Journal of Ünye Faculty of Economics and Administrative Sciences.
15. No royalties are paid to the authors for the works published in the journal and the author does not have any claim rights.
16. The opinions in the articles published in the journal are subject to the responsibility of the corresponding authors.
17. In line with the reports received from the referees, it is decided to publish the article, to request corrections, additional information and abbreviations from the authors within the framework of the report, or not to publish the article, and this decision is notified to the authors via the system. Authors are obliged to make all changes requested by the referees. The manuscripts are not published until the requested changes are made.
18. All publication rights of the articles accepted and published in the journal in written and electronic media belong to The Journal of Ünye Faculty of Economics and Administrative Sciences.
19. No royalties are paid to the authors for the works published in the journal and the author does not have any claim rights.
20. The opinions in the articles published in the journal are subject to the responsibility of the relevant authors.
21. Articles accepted for publication cannot be reproduced and published in any way without the written permission of The Journal of Ünye Faculty of Economics and Administrative Sciences. However, it can be quoted provided that the source is cited.
22. If a research study has been supported by any institution or produced from the thesis, this should be indicated as a footnote on the same page by placing (*) on the last word of the title of the work.