Araştırma Makalesi

Boşnak Edebiyatı ve Kimliği, Küresel Medeniyetin Etkisinin Altında

Cilt: 1 Sayı: 2 24 Ekim 2019
Vedad Spahić *, Mirza Bašić *
PDF İndir
EN TR

Boşnak Edebiyatı ve Kimliği, Küresel Medeniyetin Etkisinin Altında

Öz

Bu çalışmada kimliğe yönelik anti-özcü yaklaşıma dayanılarak küreselleşme sürecinde Boşnak edebiyatının yeri incelenmektedir. Kaleydoskop metaforu kullanılarak kimlik gelişiminin yapılandırma biçimi açıklanmaktadır. Böyle hayalî bir çerçeve içerisinde kişisel kimliğin ve yaşam tarzlarının seçilmesine izin verilmektedir. Fakat, kişisel kimliğin ve yaşam tarzının oluşturulmasında tarihsel ve sosyal çevrenin ve çevre-insan arasındaki etkileşimin önemi azaltılmamaktadır. Edebiyat, anlam tartışmalarının yapıldığı bir alan olarak nitelendirilmektedir. Edebiyat tarihin simgesidir. Ama aynı zamanda edebiyat tarihe karşı bir direniştir. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de edebiyat Boşnak / Bosna Hersekli kimlik kaleydoskopunun renkleri ve çizgilerini çizip onu bir dereceye kadar yeniden tasarlayacaktır. Bu hipotezlerin ispatlanması için, kültürel kimlik konusunu de ele alan çağdaş teoriler kullanılarak Boşnak yazarların modern ve seçkin eserleri incelenmektedir.


Anahtar Kelimeler

Boşnak Edebiyatı,Kültürel Kimlik,Anti-Özcülük,Küreselleşme,Kaleydoskop,Bosniak Literature,Cultural Identity,Anti-Existentialism,Globalization,Kaleidoscope

Kaynakça

  1. Balorda, J. (2009). Preživjeti genocid – analiza postratnih etničkih identiteta Bošnjaka. Sarajevo: Maunagić.
  2. Bjelevac, A. H. (1979). Melika. In: Izabrana djela (II. C.). Sarajevo: Svjetlost.
  3. Burić, A. (2013). Maternji jezik. Sarajevo: TKD Šahinpašić.
  4. Castells, M. (2002). Moć identiteta. Zagreb: Golden marketing.
  5. Cerutti, F. (2006). Identitet i politika. In: Cerutti F, editor. Identitet i politika. Zagreb: Politička kultura, 23-66.
  6. D'Andrea, D. (2006). Moderna subjektivnost između različitosti i pripadnosti. In: Cerutti F, editor. Identitet i politika. Zagreb: Politička kultura, 85-103.
  7. Duhaček, G. (2011). Prilično prosta priča o lezbijskoj ljubavi. Available at: https://www.tportal.hr/kultura/clanak/prilicno-prosta-prica-o-lezbijskoj-ljubavi-20111108. Last accessed 28.07.2019
  8. Dželilović, M. (2019). Književnost kao sporazum svjetova (o književnom djelu Tvrka Kulenovića). Available at: http://www.balkan-sehara.com/muhamed%20esej.html. Last accessed 30.07.2019
  9. Eagleton, T. (1997). Iluzije postmodernizma. Novi Sad: Svetovi.
  10. Filipović, M. (2004). Historija bosanske duhovnosti – epoha modernizacije. Sarajevo: Svjetlost.

Kaynak Göster

APA
Spahić, V., & Bašić, M. (2019). Boşnak Edebiyatı ve Kimliği, Küresel Medeniyetin Etkisinin Altında. Universal Journal of History and Culture, 1(2), 189-202. https://izlik.org/JA26FT34SW
AMA
1.Spahić V, Bašić M. Boşnak Edebiyatı ve Kimliği, Küresel Medeniyetin Etkisinin Altında. Universal Journal of History and Culture. 2019;1(2):189-202. https://izlik.org/JA26FT34SW
Chicago
Spahić, Vedad, ve Mirza Bašić. 2019. “Boşnak Edebiyatı ve Kimliği, Küresel Medeniyetin Etkisinin Altında”. Universal Journal of History and Culture 1 (2): 189-202. https://izlik.org/JA26FT34SW.
EndNote
Spahić V, Bašić M (01 Ekim 2019) Boşnak Edebiyatı ve Kimliği, Küresel Medeniyetin Etkisinin Altında. Universal Journal of History and Culture 1 2 189–202.
IEEE
[1]V. Spahić ve M. Bašić, “Boşnak Edebiyatı ve Kimliği, Küresel Medeniyetin Etkisinin Altında”, Universal Journal of History and Culture, c. 1, sy 2, ss. 189–202, Eki. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26FT34SW
ISNAD
Spahić, Vedad - Bašić, Mirza. “Boşnak Edebiyatı ve Kimliği, Küresel Medeniyetin Etkisinin Altında”. Universal Journal of History and Culture 1/2 (01 Ekim 2019): 189-202. https://izlik.org/JA26FT34SW.
JAMA
1.Spahić V, Bašić M. Boşnak Edebiyatı ve Kimliği, Küresel Medeniyetin Etkisinin Altında. Universal Journal of History and Culture. 2019;1:189–202.
MLA
Spahić, Vedad, ve Mirza Bašić. “Boşnak Edebiyatı ve Kimliği, Küresel Medeniyetin Etkisinin Altında”. Universal Journal of History and Culture, c. 1, sy 2, Ekim 2019, ss. 189-02, https://izlik.org/JA26FT34SW.
Vancouver
1.Vedad Spahić, Mirza Bašić. Boşnak Edebiyatı ve Kimliği, Küresel Medeniyetin Etkisinin Altında. Universal Journal of History and Culture [Internet]. 01 Ekim 2019;1(2):189-202. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26FT34SW