This research encompasses several aspects, including some principles of the science of thematic unity in the Holy Quran, ranging from its definition, outcomes, and its relation to other sciences, to its importance, virtue, name, and essence. It also includes the specific methods, criteria, and standards for understanding the thematic unity in the Quran and its chapters. Additionally, it discusses the intellectual capacity that enables researchers to develop their abilities to perceive the thematic unity in the Holy Quran, and to refute Orientalists and their followers who claim that the Quran lacks unity, coherence, and cohesion, asserting that there is no correlation between its verses and chapters. Among these aspects is the scientific criterion for evaluating books, university studies, and peer-reviewed research that addressed the art of thematic unity in the Holy Quran, both theoretically and practically. The aim of this research is to present a concise, useful, and accurate overview of thematic unity in the Holy Quran, clarifying its concept, history, scholars' opinions, and presenting the most important Quranic exegeses that dealt with the issue of thematic unity in the Quran and its chapters, with refinement, investigation, and commentary. Furthermore, this research aims to demonstrate that thematic unity in the Holy Quran is one of the most important tools we use to understand and demonstrate its miraculous nature. It also aims to highlight the danger of an opinion that considers thematic unity in Quranic interpretation as an ultimate goal, neglecting the Quran, Sunnah, consensus, and other necessary considerations.
يحتوي هذا البحث عددًا من البنود منها بعض مبادئ علم الوحدة الموضوعية في القرآن الكريم من تعريفه وثمرته ونسبته إلى غيره من العلوم وأهميته وفضله واسمه وماهيته. ومنها الوسائل والضوابط والمعايير المعينة على معرفة الوحدة الموضوعية في القرآن وسوره. ومنها ما يكون الملكة الفكرية التي تمكن الباحثين من تطوير قدراتهم على إدراك الوحدة الموضوعية في القرآن الكريم، والرد على المستشرقين وأتباعهم الذين يدعون أن القرآن الكريم يفتقر إلى الوحدة والتماسك والترابط، وأنه لا يوجد ترابط بين آيه وسوره. ومنها المقياس العلمي في تقييم الكتب والدراسات الجامعية والبحوث المحكمة التي تناولت فن الوحدة الموضوعية في القرآن الكريم من حيث الناحية النظرية أو من حيث الناحية العملية. يهدف هذا البحث إلى عرض الوحدة الموضوعيّة في القرآن الكريم عرضًا موجزًا مفيدًا وصحيحًا وتوضيح مفهومها، وتاريخها، وآراء العلماء فيها، وعرض أهم التفاسير القرآنية التي اهتمت بقضية الوحدة الموضوعية في القرآن وسورها مع التنقيح والتحقيق والتعليق عليها .ويهدف هذا البحث أيضًا إلى إثبات كون الوحدة الموضوعية في القرآن الكريم هي من أهم الوسائل التي نستخدمها في فهم القرآن الكريم وبيان إعجازه. ويهدف أيضا إلى بيان خطورة رأي يجعل الوحدة الموضوعيّة في تفسير القرآن الكريم غاية يضحى في سبيل الوصول إليها القرآن والسنة والإجماع بل الوسائل الأخر التي يجب اعتبارها
Bu araştırma Kur'an-ı Kerim'de konu bütünlüğü ve birliği ilminin tanımı, faydası, diğer ilimlerle alaka ve ilişkisi, önemi, fazileti, adı ve mahiyeti dahil olmak üzere bazı esaslarını içermektedir. Ayrıca Kur'an ve surelerdeki konu birliği ve bütünlüğünün bilinmesine yardımcı olan vesileler, kurallar ve ölçüler de makalede işlenmiştir. Aynı şekilde bu araştırma, araştırmacıların Kur'an-ı Kerim'deki Konu birliği ve bütünlüğünü idrak etme, tanıma güçlerini geliştiren entelektüel yatkınlık, yetenek kazanmalarına, Kur'an-ı Kerim'in ayet ve surelerinin arasında birlik, bütünlük ilişki ve uygunluğun olmadığını dolayısıyla da Kur'ân’ın birlik ve bütünlüğe ihtiyaç duyduğunu iddia eden Oryantalistler ve onların takipçilerine yanıt verme amacını taşır. Bunlara ilaveten bu araştırmanın içerdiği şeylerden bir tanesi de Kur'an-ı Kerim'deki tematik konu birliği ilmini ele alan kitapların, üniversite çalışmalarının ve hakemli araştırmaların teorik veya pratik açıdan değerlendirilmesindeki bilimsel standart ve ilmi ölçüdür. Çalışma Kur'an-ı Kerim'deki tematik birliği kısa, faydalı ve doğru bir sunumla ortaya koymayı, onun kavramını, tarihini ve ilim adamlarının bu konudaki görüşlerini netleştirmeyi ve Kur'ân-ı Kerîm ve sûrelerinde konu bütünlüğüne önem veren Kur'ânî tefsir ve yorumlarını tahkik ederek, yeniden inceleyerek ve yorumlayarak sunmayı da amaçlamaktadır. Bu araştırma aynı zamanda Kur'an-ı Kerim'deki konu bütünlüğünün, Kur'an-ı Kerim'i anlama ve icaz yönünü ifade etme konusunda kullandığımız en önemli araçlardan biri olduğunu kanıtlamayı da hedefler. Son olarak Kur'an-ı Kerim'in tefsirinde konu bütünlüğünü amaç edinen ve bu hedefe ulaşmak için Kur'an'ın, sünnetin, icmanın ve hatta dikkate alınması gereken diğer araçların feda edildiği bir görüşün tehlikesini de ortaya koymak çalışmanın amaçları arasındadır.
Birincil Dil | Arapça |
---|---|
Konular | Tefsir |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 29 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 27 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |