Osmanlı döneminde yaşamış ve ilmi birikimi sayesinde döneminin önde gelen müellifleri arasında temâyüz etmiş şahsiyetlerden biri de Saçaklızâde Mehmed Efendi (ö. 1145/1732)’dir. Özellikle İslami ilimler alanında yazdığı eserler; Osmanlı döneminin ilim ve irfan dünyasına büyük katkılar sağlamış, kendi dönemi ve sonrası için kaynak olarak kullanılagelmiştir. Saçaklızâde Saçaklızâde Mehmed Efendi’nin eserlerinin önemli bir kısmı kütüphanelerde halen el yazması halinde bulunmaktadır. Bu eserlerden biri de tecvîde dâir yazmış olduğu Risâle fi’t-Tecvîd’dir. Risâlede izhâr kaidesinden başlanarak; ihfâ, iklâb,sâkin be harfinin halleri ,idğâm-ı meal gunne,idğâm-ı bilâ gunne gibi birçok tecvîd kaidesi anlatılmış ve örneklendirilmiştir. Bu araştırmada; Saçaklızâde Mehmed Efendi’nin hayatı, ailesi, hocaları, eserleri, vefatı ve risâlenin fiziksel özelliklerine yer verilmiş olup akabinde iki nüshanın mukayesesi yapılarak muhteva tahlili gerçekleştirilip dört varaktan müteşekkil risâlenin tahkikli neşri ile eser istifadeye sunulmuştur.
Çetin, Abdurrahman. “Tecvid”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 40/253-254. İstanbul: TDV Yayınları, 2011.
Çetintaş, İbrahim. “Yaşadığı Dönemin İlmi Anlayışı Bağlamında Saçaklızade’nin İlmi Kişiliği”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi VIII/16 (2010), 91-118.
Dânî, Ebû Amr Osmân b. Saîd. et-Tahdîd fi’l İtkâni ve’t-Tecvîd, ts.
Dânî, Ebû ʿAmr Os̱mân b. Saîd b. Os̱mân ed-. et-Teysîr fi’l-kırâʿâti’s-sebʿ. thk. Otto Pretzl. Beyrut: Dâru Kitâbi’l-ʿArabî, 1984.
Efendi, Saçaklızade Mehmed. İlimlerin Tertibi Tertibu’l-ulum. çev. Zekeriya Pak - M. Akif Özdoğan. Hikemiyat, 2021.
Hüsnî, Şeyh Osman. Güzel Kur’ân Okuma. Ankara, 2005.