YÖNETİM KURULU YAPISI VE İHTİYATLILIK: BİST KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİ İMALAT SANAYİ FİRMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Öz
Bu çalışmada, Borsa İstanbul (BİST) kurumsal yönetim endeksindeki 18 imalat sanayi firmasının 2006-2016 dönemindeki yönetim kurulu yapısı ile ihtiyatlılık düzeyi arasındaki ilişki incelenmiştir. Yönetim kurulu büyüklüğü, yönetim kurulu bağımsızlığı, yönetim kurulunda kadın üye sayısı, CEO ikililiği yönetim kurulu yapısı değişkenleri olarak belirlenmiştir. Firmaların ihtiyatlılık düzeyleri ise negatif tahakkuk yöntemi ile ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre, yönetim kurulu büyüklüğü ve CEO’nun aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olması firmaların ihtiyatlılık düzeyini negatif yönde etkilemektedir. Buna karşın kuruldaki bağımsız üye sayısı ile ihtiyatlılık düzeyi arasında pozitif ilişki vardır. CEO’nun aynı zamanda yönetim kurulu başkanı olması ve yönetim kurulundaki kadın üye sayısı ile ihtiyatlılık düzeyi arasında ise anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Adams, R. B. ve Ferreira, D. (2009). Women in The Boardroom and their Impact on Governance and Performance. Journal of Financial Economics, 94(2), 291-309.
- Ahmed, A. S. ve Duellman, S. (2007). Accounting Conservatism and Board of Director Characteristics: An Empirical Analysis. Journal of Accounting and Economics, 43(2-3), 411-437.
- Ahmed, A. S., Billings, B. K., Morton, R. M., ve Stanford-Harris, M. (2002). The Role of Accounting Conservatism in Mitigating Bondholder-Shareholder Conflicts over Dividend Policy and in Reducing Debt Costs. The Accounting Review, 77(4), 867-890.
- Amran, N. A. ve Manaf, K. B. A. (2014). Board Independence and Accounting Conservatism in Malaysian Companies. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 164, 403-408.
- Ball, R. ve Shivakumar, L. (2005). Earnings Quality in UK Private Firms: Comparative Loss Recognition Timeliness. Journal of Accounting and Economics, 39(1), 83-128.
- Basu, S. (1997). The Conservatism Principle and the Asymmetric Timeliness of Earnings. Journal of Accounting and Economics, 24(1), 3-37.
- Beaver, W. H. ve Ryan, S. G. (2005). Conditional and Unconditional Conservatism: Concepts and Modeling. Review of Accounting Studies, 10(2-3), 269-309.
- Bernardi, R. A. ve Arnold Sr, D. F. (1997). An Examination of Moral Development within Public Accounting by Gender, Staff Level, and Firm. Contemporary Accounting Research, 14(4), 653-668.
- Bushman, R. M. ve Smith, A. J. (2001). Financial Accounting Information and Corporate Governance. Journal of Accounting and Economics, 32(1-3), 237-333.
- Chi, W., Liu, C. ve Wang, T. (2009). What Affects Accounting Conservatism: A Corporate Governance Perspective. Journal of Contemporary Accounting ve Economics, 5(1), 47-59.