Fishery is a sustainable activity thanks to the renewable character of marine sources. In order to ensure the renewability in fishery, the sizes and species of fish, the number of fishing boats and fishermen, the methods used in fishing and the features of the materials used are as important as the amount of fish caught. In this study, the data for the active small-scale fishermen, obtained from Zonguldak Directorate of Ministry of Agriculture, are employed. The sample includes ten percent of the small-scale fishing boat owners and all the interviews were conducted face to face. All the fishermen included in the sample answered the questions in the questionaire they were given. As a result of the study, the problems related to the sustainability and productivity of fishery in the region and to the social and economic status of the workers in that sector were presented together with the suggested solutions.
Canlı deniz kaynaklarının yenilenebilir olması balıkçılığın sürdürülebilir olmasını sağlamaktadır. Balıkçılıkta sürdürülebilirliği sağlamak için yapılan çalıĢmalarda; avlanan balık miktarı kadar, balık türleri ve büyüklükleri, balıkçıların ve balıkçı teknelerinin sayıları, avlanmada kullanılan yöntemler ve kullanılan malzemelerin özellikleri de önemlidir. Bu Çalışmada, Zonguldak Tarım İl Müdürlüğü, Tarım Kontrol ve Koruma Şube Müdürlüğü‟nden alınan balıkçılık tezkeresine haiz balıkçı tekneleri listesinden, küçük ölçekli balıkçılar (tekne boyu 10 metreden az olanlar) için bağlama limanı Zonguldak Merkez Ġlçe olanlar seçilmiĢ ve balıkçı liman ve kooperatiflerinde yapılan tarama ile faal olanlar tespit edilmiĢtir. Yapılan örneklemde ana kütledeki tekne sayılarının % 10‟una tekabül edecek sayıda tekne sahibi ile görüĢülmüştür. Alan çalışması yüz yüze görüĢme yöntemi ile gerçekleĢtirilmiĢtir. Belirlenen örnek sayısınca yapılan anket çalıĢmasında, anketlerin tamamında cevaplılık sağlanmıĢtır. AraĢtırma yapılan bölgedeki balıkçılık faaliyetlerinin ne ölçüde sürdürülebilir olduğu, ekonomikliği ile balıkçı teknelerinde çalışanların sosyo-ekonomik durumunun ve balıkçılıkla ilgili problemlerin neler olduğu ve bu problemlerin çözülmesi için yardımcı olacak tavsiyeler belirtilmiĢtir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | MAKALELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Mayıs 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Sayı: 8 |
______________________________________________________
Adres: KTÜ-İİBF. Oda No:213 61080 TRABZON
e-mail : uiiidergisi@gmail.com