EN
TR
Dil ve Etnik Grup Temelli İsim Taşıyan Ülkeler: Baskın ve Azınlık Gruplar Arasında Çatışma Dinamikleri ve Oranı Üzerine Bir Analiz
Öz
Bu çalışma, ülke isimlerinin dilsel ve etnik temeller üzerinden inşa edildiği durumlarda bu isimlerin toplumsal yapılar üzerindeki etkilerini incelemektedir. Dil ve etnik grup temelli isim taşıyan ülkelerde baskın grup ile azınlık gruplar arasındaki güç ilişkileri; dil politikaları, vatandaşlık uygulamaları ve kültürel haklar bağlamında ele alınarak analiz edilmiştir. Makale, bu tür ülkelerde görülen dilsel ve etnik çatışmaların nedenlerini tarihsel, sosyolojik ve siyasal bir perspektifle tartışmakta; özellikle resmi dil statüsünün toplumsal eşitsizlikleri nasıl pekiştirdiğini ortaya koymaktadır. Hindistan, Türkiye, İsrail, İspanya ve Myanmar gibi örnekler üzerinden azınlık grupların dilsel ve kültürel hak talepleri ile bu taleplere verilen devlet tepkileri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ayrıca, İsviçre ve Belçika gibi çok dilli yapıya sahip ve kapsayıcı politikalar geliştirmiş ülkeler, çatışmaların önlenmesine dair olumlu örnekler olarak sunulmuştur. Araştırma bulguları, dil ve etnik kimlik temelli farklılıkların bir çatışma nedeni olmak zorunda olmadığını, bu farklılıkların doğru yönetilmesi hâlinde toplumsal uyum ve barış için bir kaynak olabileceğini göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Etik Beyan
Bu makale, literatür taraması yöntemiyle hazırlanmış olup, araştırma sürecinde herhangi bir insan katılımcısı yer almamıştır. Veriler, Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşların raporları ve güvenilir haber kaynaklarından alınmış ve literatürde mevcut olan tüm kaynaklar doğru bir şekilde referans gösterilmiştir. Araştırma, etik standartlara uygun olarak gerçekleştirilmiş ve hiçbir etik ihlale yol açılmamıştır. Çalışmanın sonuçları, belirtilen kaynaklardan alınan bilgiler doğrultusunda sunulmuştur.
Teşekkür
Bu makalenin hazırlanmasında büyük katkı sağlayan, başta Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Araştırma Enstitüsü'ne ve değerli danışmanım Prof. Dr. İbrahim Demir'e teşekkürlerimi sunarım. Kendilerinin rehberliği, kolaylık sağlaması ve motivasyon yaratması, çalışmamda önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca, literatür taraması sürecinde kullanılan kaynakların erişimini sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara da teşekkür ederim.
Kaynakça
- Anderson, B. (1983). Imagined communities: Reflections on the origin and spread of nationalism. Verso.
- Bader, V. (2007). Theories of social integration, social cohesion and social exclusion. Policy Press.
- Barth, F. (1969). Ethnic groups and boundaries: The social organization of culture difference. Little, Brown.
- BBC News. (2019). Myanmar profile – Timeline. https://www.bbc.com
- BBC News. (n.d.). Iran's ethnic diversity: Challenges and opportunities. https://www.bbc.com
- Beissinger, M. R. (2002). Nationalist mobilization and the collapse of the Soviet state. Cambridge University Press.
- Bora, T., & Gültekingil, M. (2002). Modern Türkiye’de siyasi düşünce: Milliyetçilik. İletişim Yayınları.
- Bourdieu, P. (1984). Distinction: A social critique of the judgement of taste. Harvard University Press.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Hukuk ve Beşeri Bilimler, Irk, Etnisite ve Hukuk
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2025
Gönderilme Tarihi
9 Mayıs 2025
Kabul Tarihi
30 Aralık 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 2
APA
Jabbari, N. (2025). Dil ve Etnik Grup Temelli İsim Taşıyan Ülkeler: Baskın ve Azınlık Gruplar Arasında Çatışma Dinamikleri ve Oranı Üzerine Bir Analiz. Ulisa: Uluslararası Çalışmalar Dergisi, 9(2), 106-125. https://izlik.org/JA54GW68PT
AMA
1.Jabbari N. Dil ve Etnik Grup Temelli İsim Taşıyan Ülkeler: Baskın ve Azınlık Gruplar Arasında Çatışma Dinamikleri ve Oranı Üzerine Bir Analiz. Ulisa: Uluslararası Çalışmalar Dergisi. 2025;9(2):106-125. https://izlik.org/JA54GW68PT
Chicago
Jabbari, Naghmeh. 2025. “Dil ve Etnik Grup Temelli İsim Taşıyan Ülkeler: Baskın ve Azınlık Gruplar Arasında Çatışma Dinamikleri ve Oranı Üzerine Bir Analiz”. Ulisa: Uluslararası Çalışmalar Dergisi 9 (2): 106-25. https://izlik.org/JA54GW68PT.
EndNote
Jabbari N (01 Aralık 2025) Dil ve Etnik Grup Temelli İsim Taşıyan Ülkeler: Baskın ve Azınlık Gruplar Arasında Çatışma Dinamikleri ve Oranı Üzerine Bir Analiz. Ulisa: Uluslararası Çalışmalar Dergisi 9 2 106–125.
IEEE
[1]N. Jabbari, “Dil ve Etnik Grup Temelli İsim Taşıyan Ülkeler: Baskın ve Azınlık Gruplar Arasında Çatışma Dinamikleri ve Oranı Üzerine Bir Analiz”, Ulisa: Uluslararası Çalışmalar Dergisi, c. 9, sy 2, ss. 106–125, Ara. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54GW68PT
ISNAD
Jabbari, Naghmeh. “Dil ve Etnik Grup Temelli İsim Taşıyan Ülkeler: Baskın ve Azınlık Gruplar Arasında Çatışma Dinamikleri ve Oranı Üzerine Bir Analiz”. Ulisa: Uluslararası Çalışmalar Dergisi 9/2 (01 Aralık 2025): 106-125. https://izlik.org/JA54GW68PT.
JAMA
1.Jabbari N. Dil ve Etnik Grup Temelli İsim Taşıyan Ülkeler: Baskın ve Azınlık Gruplar Arasında Çatışma Dinamikleri ve Oranı Üzerine Bir Analiz. Ulisa: Uluslararası Çalışmalar Dergisi. 2025;9:106–125.
MLA
Jabbari, Naghmeh. “Dil ve Etnik Grup Temelli İsim Taşıyan Ülkeler: Baskın ve Azınlık Gruplar Arasında Çatışma Dinamikleri ve Oranı Üzerine Bir Analiz”. Ulisa: Uluslararası Çalışmalar Dergisi, c. 9, sy 2, Aralık 2025, ss. 106-25, https://izlik.org/JA54GW68PT.
Vancouver
1.Naghmeh Jabbari. Dil ve Etnik Grup Temelli İsim Taşıyan Ülkeler: Baskın ve Azınlık Gruplar Arasında Çatışma Dinamikleri ve Oranı Üzerine Bir Analiz. Ulisa: Uluslararası Çalışmalar Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2025;9(2):106-25. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54GW68PT