Arıcılık
aktivitelerinden bal, polen, propolis, arı sütü ve arı zehiri gibi ürünler elde
edilmektedir. Bu ürünler, halk arasında birçok hastalığın tedavisinde
kullanılmaktadır. Apiterapi adı verilen arı ürünleri ile tedavi yöntemleri son
zamanlarda gelişme göstermektedir. Antibakteriyel, antiviral, antikanserojen,
antioksidan, antiromatizmal v.b. birçok etkisi araştırılmış bu ürünler hayvan besleme
konusunda da son zamanlarda ilgi görmektedir. Bilindiği gibi antibiyotiklerin
yem katkı maddesi olarak kullanımının yasaklanması sebebi ile antibiyotiğe
alternatif doğal ürünlerin kullanımı yaygınlaşmaktadır. Propolis, polen, arı
sütü ve arı zehiri ile yapılan çalışmalar göstermektedir ki bu ürünler
hayvanların yem tüketimini, canlı ağırlığını ve yemden yararlanma oranını
artırarak performans üzerinde olumlu etkiye sebep olabilmektedir. Arı ürünleri
gelişmeyi artırıcı bu özellikleri ile alternatif ürün olarak kullanılabilecek
doğal ürünlerdir. Bu derlemede başta propolis olmak üzere polen, arı sütü ve
arı zehiri gibi doğal ürünlerin hayvan beslemede etkisinin araştırıldığı
çalışmaların derlenerek kullanımları hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
Bölüm | Derlemeler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2017 |
Kabul Tarihi | 29 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |
Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.