Polen ve nektar
balarısının (Apis mellifera L.)
beslenmesi için gerekli bileşenlerdir. Nektar bal arıları için karbonhidrat
sağlarken polen protein, lipit ve vitamin sağlar. Tarlacı işçi arılar
tarafından toplanan polen bal arısı sekresyonları ile birleştirilir. Polen
sepetine (korbikula) doldurulduktan sonra bozulmasını önlemek için ince bir
tabaka bal ve balmumu ile kaplanır. Zamanla bu karışım farklı enzimler,
mikroorganizmalar, nem ve sıcaklığın etkisiyle bir takım biyokimyasal
değişikliklere uğrar. Kimyasal olarak değişikliğe uğramış bu polen “arı ekmeği”
olarak adlandırılmaktadır. Arı ekmeğinin kimyasal kompozisyonu polenden
farklıdır. Arı ekmeği bitki polenine göre daha yüksek oranda K vitamini,
indirgenmiş şeker ve sindirim enzimleri içermektedir. Mevcut literatüre göre
arı poleni ve arı ekmeği inasan beslenmesi için önemli olan ve vücutta
sentezlenemeyen çoklu doymamış yağ asitlerinin (PUFA) iyi kaynağıdırlar.
Bununla birlikte özellikle arı ekmeği konusunda bilimsel araştırma sayısı azdır
ve bu konuda çalışmalara ihtiyaç vardır.
Bölüm | Derlemeler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Kasım 2015 |
Kabul Tarihi | 3 Temmuz 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 |
Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.