Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KESTANE BALININ ANTİBAKTERİYELVE ANTİFUNGAL ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ

Yıl 2015, , 60 - 66, 30.05.2016
https://doi.org/10.31467/uluaricilik.377024

Öz

Balın
insan beslenmesindeki faydalarının yanı sıra, hastalıklardan koruyucu ve
iyileştirici etkileri de bulunmaktadır. Bal eski devirlerden beri günümüzde de
olmak üzere tıp alanında antibakteriyel etkisi yönüyle kullanılmaktadır.
Yapılan çok sayıda çalışma, birçok bakterinin bala
değişik düzeylerde duyarlı olduğunu bildirilmiştir. Bazı araştırmalar, balın
%1.8-%10.8 MIC değerleri arasında birçok patojen etkene karşı etkili bir
antibakteriyel potansiyeli olduğunu göstermektedir. Balların antimikrobiyal etkisi bitki kaynaklarının farklılığına bağlı
olarak değişkenlik gösterir.



Bu çalışmada Bursa’nın farklı bölgelerindeki arıcılardan elde edilen 34 adet bal
örneğinin %100, %50 ve %25’lik konsantrasyonlarının 3 bakteri ve 1 maya
üzerindeki antimikrobiyal etkileri incelenmiştir.



Farklı
kaynaklardan elde edilen 34 bal örneğinin %100, %50, % 25 konsantrasyonlarınınStaphylococcus
aureus
(ATCC 25923), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Escherichia
coli
(ATCC 25922), Candida albicans (ATCC 90028) üzerine
antibakteriyel etkinliği Agar difüzyon metodu ile test edilmiştir.
Antibakteriyel etkinlik analizlerinde 34 balın %100’lük konsantrasyonları, iki
bal örneği hariç, Staphylococcus aureus (ATCC 25923) ve Enterococcus
faecalis
(ATCC 29212) üzerinde antibakteriyel etki göstermiştir. Bal
konsantrasyonu %50’ve % 25’e düştüğünde her iki bakteri üzerinde inhibisyon
oluşturan bal sayısı ve zon çapları azalmıştır.

Kaynakça

  • Al-Mamary, M., Al-Meeri, A. , Al-Habori, M. (2002). Antioxidant activities and total phenolics of different types of honey. Nutr. Res. 22: 1041–1047.
  • Al Somal, N., Coley, K.E., Molan, P.C., Hancock, B.M. (1994). Susceptibility of Helicobacter pylori to the antibacterial activity of manuka honey. J R Soc Med. 87: 9–12.
  • Al-Waili, N., Ghamdi, A.A., Ansari, M.J., Al-Attal, Y., Al-Mubarak, A., Salom, K. (2013). Differences in Composition of Honey Samples and Their Impact on the Antimicrobial Activities against Drug Multiresistant Bacteria and Pathogenic Fungi. Arch Med Res. 44: 307-316.
  • Andrade, P., Ferreres, F., Gil, M.I, Francis-co A., Barberan T. (1997). Determination of Phenolic Compounds in Honeys with Different Floral Origin by Capillary Zone Electrophoresis. Food Chem. 60: 79–84.
  • Badet, C., Quero, F. (2011). The in vitro effect of manuka honeys on growth and adherence of oral bacteria. Clinical Microbiology, 17: 19-22.
  • Cooper, R.A., Molan, P.C., Harding, K.G. (2002). The sensitivity to honey of Gram-positive cocci of clinical significance isolated from wounds. J Appl Microbiol.93: 857–863.
  • Davidson, P.M. (1993). Parabens and phenolic compounds. In: Davidson PM, Branen AL, editors. Antimicrobials in Foods. 2nd ed. New York: Marcel Dekker. p 263–306. [metinde 1983]
  • Dimitrova, B., Gevrenova, R., Anklam, E. (2007). Analysis of phenolic acids in honeys of different floral origin by solid-phase extraction and highperformance liquid chromatography. Phytochem Anal.18: 24–32.
  • Estevinho, M. L., Afonso, S. E. , Xesús, F. (2011). Antifungal effect of lavender honey against Candida albicans, Candida krusei and Cryptococcus neoformans. Int J Food Sci Tech 48: 640–643.
  • Frankel, S., Robinson, G.E., Berenbaum, M.R. (1998). Antioxidant capacity and correlated characteristic of 14 unifloral honeys. J. Apic. Res. 37: 27–31.
  • Ghedolf, N., Wang, X.H., Engeseth, N.J. (2002). Identification and quantification of antioxidant components of honey from various floral sources. J. Agric. Food Chem. 50: 5870–5877.
  • Herken, E.N., Erel, O., Güzel, S., Çelik, H., İbanoğlu, Ş. (2010). Total antioxidant, phenolic compounds, and total oxidant status of certified and uncertified Turkey’s honeys. Int J FoodProp13: 599–607.
  • Hussain, M.B.,Hanna, A., Akhtar, N., Fayyaz, G.Q., Imran, M., Saleem, S., Qureshi, I.A. (2015). Evaluation of the antibacterial activity of selected Pakistani honeys against multi-drug resistant Salmonella typhi. BMC Compl Alternative Med. 15:32
  • Koç, A. N., Silici, S., Kasap, F., Hörmet-Öz, H. T., Mavus-Buldu, H., Ercal, B. D. (2011). Antifungal Activity of the Honeybee Products Against Candida spp. and Trichosporon spp. J Med Food. 14: 128-134.
  • Liu, J.R., Ye, Y.L., Lin, T.Y., Wang, Y. W., Peng., C. C. (2013). Effect of floral sources on the antioxidant, antimicrobial, and anti-inflammatory activities of honeys in Taiwan. Food Chem.139: 938–943.
  • Lusby, P., Coombes, A., Wilkinson, J. (2005). Bactericidal activity of different honeys against pathogenic bacteria.Arch. Med. Res. 36: 464-467.
  • Molan, PC.(1992). The antibacterial activity of honey. 1. The nature of the antibacterial activity. Bee World. 73:5-28.
  • Molan, PC. (1992). The antibacterial activity of honey. 2. Variation in the potency of the antibacterial activity. Bee Word. 73:59-76.
  • Moniruzzaman, M., Sulaiman, S.A., Azlan, S.A.M., Gan, S.H. (2013). Two-Year Variations of Phenolics, Flavonoids and Antioxidant Contents in Acacia. Molecules, 18: 14694-14710.
  • Moussa, A., Noureddine, D., Saad, A., Abdelmelek, M., Abdelkader, B. (2012). Antifungal activity of four honeys of different types from Algeria against pathogenic yeast: Candida albicans and Rhodotorula sp. Asian Pac J Trop Biomed. 2: 554-557.
  • Mundo, M., Padilla-Zakour, O., Worobo, R. (2004). Growth inhibition of food borne pathogens and food spoilage organisms by select raw honeys. Int J Food Microbiol. 97:1-8.
  • Natarajan, S., Williamson, D., Grey, J ., Harding,K.G., Cooper, R.A. (2001). Healing of an MRSA-colonized, hydroxyurea-induced leg ulcer with honey. J Dermatolog Treat.12: 33-36.
  • Nzeako BC., Hamdi J.( 2000). Antimicrobial potential of honey on some microbial isolates, Medical Sciences. 2: 75-79.
  • Schmidlin, P.R.,English, H., Duncan, W., Belibasakis, G.N., Thurnheer, T. (2014). Antibacterial potential of Manuka honey against three oral bacteria in vitro. Swiss Dent. J. 124: 922-924.
  • Terrab, A., Gonzalez, A. G., Diez, M. J., Heredia, F. J. (2003). Characterisation of Moroccan unifloral honeys using multivariate analysis. Eur Food Res Technol.218: 88–95.
  • Taormina, P. J., Niemira, B. A., Beuchat, L. R. (2001). Inhibitory activity of honey against foodborne pathogens as influenced by the presence of hydrogen peroxide and level of antioxidant power. Int J Food Microbiol, 69: 217–225.
  • Tutkun, E. (2000). Teknik Arıcılık El Kitabı, Türkiye Kalkınma Vakfı Yayın No:6.
  • Voidarou ,C., Alexopoulos, A., Plessas , S., Karapanou, A., Mantzourani , I., Stavropoulou, E., Fotou, K., Tzora, A., Skoufos , I., Bezirtzoglou, E. (2011). Antibacterial activity of different honeys against pathogenic bacteria. Anaerobe. 17: 375-379.
  • Weston, R.J., Brocklebank, L.K., Lu, Y. (2000). Identification and quantitative levels of antibacterial components of some New Zealand honeys. Food Chem. 70: 427–435.
  • White, J.W., Subers, M.H., Schepartz, A.I. (1963). The identification of inhibine the antibacterial factor in honey, as hydrogen peroxide and its origin in a honey glucose-oxidase system. Biochim biophys acta.73: 57–70.
  • Yücel, A. (2000). Yumurta ve Bal, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yardımcı Ders Notları No:4, Bursa.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

A.Ebru Borum

Yayımlanma Tarihi 30 Mayıs 2016
Kabul Tarihi 15 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015

Kaynak Göster

Vancouver Borum A. KESTANE BALININ ANTİBAKTERİYELVE ANTİFUNGAL ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ. U.Arı D.-U.Bee J. 2016;15(2):60-6.

Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.

Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin  kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

download 

work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.