Balın
insan beslenmesindeki faydalarının yanı sıra, hastalıklardan koruyucu ve
iyileştirici etkileri de bulunmaktadır. Bal eski devirlerden beri günümüzde de
olmak üzere tıp alanında antibakteriyel etkisi yönüyle kullanılmaktadır. Yapılan çok sayıda çalışma, birçok bakterinin bala
değişik düzeylerde duyarlı olduğunu bildirilmiştir. Bazı araştırmalar, balın
%1.8-%10.8 MIC değerleri arasında birçok patojen etkene karşı etkili bir
antibakteriyel potansiyeli olduğunu göstermektedir. Balların antimikrobiyal etkisi bitki kaynaklarının farklılığına bağlı
olarak değişkenlik gösterir.
Bu çalışmada Bursa’nın farklı bölgelerindeki arıcılardan elde edilen 34 adet bal
örneğinin %100, %50 ve %25’lik konsantrasyonlarının 3 bakteri ve 1 maya
üzerindeki antimikrobiyal etkileri incelenmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Mayıs 2016 |
Kabul Tarihi | 15 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 |
Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.