Arıcılık dünya üzerinde çok eski dönemlerden beri yapılmakta olup çeşitli tarım kolları ile birlikte
uyumlu bir şekilde toprağa bağlı kalınmaksızın yapılabilen bir yetiştiricilik koludur. Bilim ve
teknolojinin gelişmesi ile yakın geçmişten günümüze balarılarının yaşamları aydınlatılmıştır.
Balarılarında üremenin izahı 1845 yılında yapılmış olup, 1926 yılında balarılarında suni tohumlamanın
keşfi ile birlikte arıcılık sektörü hızlı bir şekilde ilerlemiştir. Suni tohumlama ile birlikte balarısı
spermasının depolanılabilirliği üzerinde çalışmalar da 1960’lı yıllarda başlamıştır. Günümüzde,
balarısı sperması taze olarak 16°C’de 2 hafta gibi bir süre canlı olarak muhafaza edilebilmektedir.
Dondurma işleminde ise tam bir başarı elde edilmiş değildir. Günümüzde depolanmış sperma ile
döllenen anaarılarda %50’nin üzerinde işçi arı oranı elde edilmesine rağmen, spermanın saklanması
konusunda metotların geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Bölüm | Derlemeler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Nisan 2017 |
Kabul Tarihi | 29 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 16 Sayı: 2 |
Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.