Propolis, bal arıları
tarafından çeşitli bitkilerden toplanan ve reçine ile kendi mumlarının
karıştırılmasıyla elde edilen aynı zamanda kovan yapımı ve bakımında kullanılan
yapışkan reçineli bir üründür. Propolisin tam kompozisyonu kaynağına bağlı olarak değişir. Genellikle propolis % 50
reçine ve bitki balsamı, %30 balmumu, %10 esansiyel yağlar, %5 polen ve %5 diğer çeşitli maddelerden oluşur. Propolisin, özellikle
etonolik özütü, antioksidan, antibakteriyal, antifungal, antiviral ve
hepatoprotektif etkileri ile geniş spektrumlu aktivite gösterir. Bu yüzden, günümüzde diyet katkısı olarak
propolisin kullanımı yaygındır. Propolisin antioksidadif, sitotoksik, anti
mutagenik ve immünomodülatör özellikleri onun zengin flavonoid, fenolik asit ve
terpenoid içeriklerinden kaynaklanır. Son yıllarda propolis antibakteriyel,
antioksidan, antiinflammatuar ve antitümoral etkileri ile ilgili birçok
araştırmaya konu olmuştur. Karaciğer immünolojik savunma mekanizmalarında rol oynayan
önemli organlardan birisidir. Bu derlemede de propolisin özellikleri ve
karaciğer koruyucu etkinliği ile ilgili çalışmalardan bahsedilmektedir.
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2013 |
Kabul Tarihi | 20 Mart 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 13 Sayı: 2 |
Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.