Arılar, önemli
çiçek ziyaretçisi ve çeşitli bitkilerin tozlayıcısıdır. Arılar tarafından
tozlaşma sebze türlerinin üretimi için gereklidir. Kendine döllenen sebzelerin örtü altı ve -açıkta yetiştiriciliğinde
optimum tozlaşma ve döllenme ürünün verim, kalite ve erken olgunlaşma gibi
özelliklerini artırmaktadır. Tozlayıcı olarak bal arıları ve bombus
arıları, ticari hibrit tohum üretiminde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yabancı döllenen sebzelerde döllenme, dolayısı ile meyve ve tohum gelişimi için
polenlerin erkek çiçeklerden dişi çiçeğe taşınması gerekir. Bu bitkilerde
tozlaşmanın neredeyse tamamı arılar tarafından gerçekleştirilmektedir. Yabancı
döllenen bitkilerde arılarının kullanılması, verimin maksimize edilmesinde en
etkili ve çevre dostu yaklaşım olarak kabul edilmektedir.
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2013 |
Kabul Tarihi | 31 Ocak 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 13 Sayı: 2 |
Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.