Marketed honey samples (the products of 15 different firms obtained from superstores), and raw honey (obtained directly from 11 different apiaries from the Black Sea and Marmara regions of Turkey) were analyzed for bacteria species presence. Out of the 26 honey samples, bacteria were isolated in 23. Twice the number of species was isolated from marketed as raw honey. However, neither European Foulbrood (EFB) (Melissococcus pluton) nor American Foulbrood (AFB) (Paenibacillus larvae larvae) was detected in any of the samples. This suggests that sanitary measures and disinfection requirements may not be met in collecting, packaging and labeling honey for marketing.
Key words: Honey, Bacteria, American Foulbrood, European Foulbrood.
Ülkemizde marketlerden (15 adet firma ve 11 adet arıcı) ve Marmara ve Karadeniz Bölgesi’nde doğrudan arıcılardan toplanan 26 ham ba| numunesi bakteri varlığı bakımından analiz edilmiştir. Toplam 26 numune örneğinden 23’ünde bakteri varlığı tespit edilmiştir. Marketlerden toplanan ballardan ham bala göre iki kat daha fazla bakteri türü izole edilmiştir. Numunelerin hiç birinde Avrupa Yavru Çürüklüğü (EFB) etkeni (Melissococcus pluton) ve Amerikan Yavru Çürüklüğü etkeni (AFB) (Paenibacillus larvae larvae) bulunamamıştır. Bu çalışmanın sonuçları dezenfeksiyon ve temizlik ölçütlerinin toplama, paketleme ve etiketleme sırasında yeterince yapılmadığını göstermektedir
Bal, Bakteri, Amerikan Yavru Çürüklüğü, Avrupa Yavru Çürüklüğü.
Bal Bakteri Amerikan Yavru Çürüklüğü Avrupa Yavru Çürüklüğü.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Şubat 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 07 Sayı: 1 |
Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.