Araştırma Bingöl’de 2019 yılı bal hasat sonrası elde edilen süzme ballardaki bazı elementlerin ve ağır metallerin tespitine yönelik olarak yapılmıştır. Bal üretim alanlarından temin edilen 11 adet süzme bal örneklerinde bazı elementlerin ve ağır metallerin düzeyleri ICP-MS (İndüktif Eşleşmiş Plazma-Kütle Spektrometresi) ile belirlenmiştir. Bal örneklerinde As, Cd, Cs, Hg, Li, Pb, Se elementlerine rastlanmamış olup diğer elementler ve ağır metaller ortalama; Al 14,10 ±12,68 ppb, Ca 157,69±42,40 ppb, Cr 2,51±0,58 ppb, Cu 0,98±0,38 ppb, Fe 28,84±12,92 ppb, K 3920,12±1806,12 ppb, Mg 128,66± 33,08 ppb, Mn 3,93±2,61 ppb, Na 138,98±61,21 ppb, Ni 2,02±0,65 ppb ve Zn 9,71±6,74 ppb olarak tespit edilmiştir. Çalışma sonuçları bazı uluslararası limitlerle karşılaştırıldığında maksimum kalıntı limitlerinin altında olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın yapıldığı ballar insan sağlığı açısından herhangi bir tehlike oluşturmayacağı sonucuna varılmıştır. Ayrıca ağır metallerin tespit edilmemesi de memnuniyet vericidir.
The research was carried out in Bingöl for the determination of some elements and heavy metals in the extracted honey obtained after 2019 honey harvest. The levels of some elements and heavy metals were determined by ICP-MS (Inductively Coupled Plasma-Mass Spectrometer) in 11 extracted honey samples obtained from honey production areas. As, Cd, Cs, Hg, Li, Pb and Se were not found in honey samples. Other elements and heavy metals were found to have the following ranges: Al 14.10±12.68 ppb, Ca 12.79±42.40 ppb, Cr 2.51±0.58 ppb, Cu 0.98±0.38 ppb, Fe 28.84±12,92 ppb, K 3920.12±1806.12 ppb, Mg 128.66± 33.08 ppb, Mn 3.94±2.61 ppb, Na 140.62±61.21 ppb, Ni 2.02±0.65 ppb and Zn 9.71±6.74 ppb. When the results of the study were compared with some international limits for honey consumption. It was concluded that the honey in which the study tested would not pose any danger to human health from consumption. It is also comforting to find that no heavy metals have been detected in these honey samples.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Haziran 2020 |
Kabul Tarihi | 28 Ocak 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 20 Sayı: 1 |
Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.