Bee stings are one of the most common insect bites. In some insects, including bees, the sting, along with the venom gland, is separates from the bees' body after the bite and remains at the site of the bite. Bee stings are associated with symptoms such as redness of the skin, itching, allergic reactions causing infection, headache, dizziness, nausea, chest pain, suffocation, breathing difficulty, and paralysis of the bite area. This review study was conducted to identify Iranian medicinal plants for the treatment of bee stings. It was used to review articles in Iranian ethnobotanical sources and articles. Keywords such as bee sting, bee sting, medicinal plants, ethnobotany, identification of medicinal plants and Iran were used. Databases such as ISI Web of Science, PubMed, Scopus, ISC, ISID, Magiran and Google Scholar were used to review articles and resources. Medicinal plants such as Aloe vera, Calendula officinalis, Ruta graveolens L., Allium sativum, Heliotropium ramosissimum, Allium cepa L., Taraxacum officinale L., Rosa canina L., Petroselinum crispum, Verbascum songaricum Schrenk., Vitex pseudonegundo, Ment eriophora DC., Peganum harmala L, Citrullus colocynthis, Ocimum basilicum, Curcuma longa were among the most important medicinal plants used in Iranian ethnobotanical sources to treat bee stings. The most common plant families used for bee stings include Asteraceae and Lamiaceae. Also, the most plant organs used in bee stings included leaves (37%), shoots (20%) and flowers (14%). This study lists a number of plants that have been introduced in different parts of Iran as a treatment and antidote against bee stings and bee stings. This study introduces a number of herbs that are used in different parts of Iran as a treatment against bee stings. We believe that the plants can be used as herbal remedies and antidotes against bee stings. Lack of natural, useful and effective drugs for the treatment of bites leads to the expansion of research on effective and natural drugs for patients with bites.
Bee sting Medicinal plants Folk remedy Traditional medicine Honey bee
Arı sokmaları en yaygın böcek ısırıklarından biridir. Arılar da dahil olmak üzere bazı böceklerde, zehir beziyle birlikte sokma, ısırmadan sonra arıların vücudundan ayrılır ve ısırık yerinde kalır. Arı sokmaları ciltte kızarıklık, kaşıntı, enfeksiyona neden olan alerjik reaksiyonlar, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, göğüs ağrısı, boğulma, nefes almada zorluk ve ısırık bölgesinde felç gibi semptomlarla ilişkilidir. Bu inceleme çalışması, arı sokmalarının tedavisi için İran şifalı bitkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. İran etnobotanik kaynaklarında ve makalelerinde yer alan makaleleri gözden geçirmek için kullanıldı. Arı sokması, arı sokması, şifalı bitkiler, etnobotanik, şifalı bitkilerin tanımlanması ve İran gibi anahtar kelimeler kullanılmıştır. Makaleleri ve kaynakları gözden geçirmek için ISI Web of Science, PubMed, Scopus, ISC, ISID, Magiran ve Google Scholar gibi veritabanları kullanıldı. Aloe vera, Calendula officinalis, Ruta graveolens L., Allium sativum, Heliotropium ramosissimum, Allium cepa L., Taraxacum officinale L., Rosa canina L., Petroselinum crispum, Verbascum songaricum Schrenk., Vitex pseudonegundoora, Ment à., Peganum harmala L, Citrullus colocynthis, Ocimum basilicum, Curcuma longa, İran etnobotanik kaynaklarında arı sokmalarını tedavi etmek için kullanılan en önemli şifalı bitkiler arasındadır. Arı sokmalarında kullanılan en yaygın bitki aileleri arasında Asteraceae ve Lamiaceae bulunur. Ayrıca arı sokmalarında en çok kullanılan bitki organları yapraklar (%37), sürgünler (%20) ve çiçeklerdir (%14). Bu çalışma, İran'ın farklı bölgelerinde arı sokmalarına ve arı sokmalarına karşı bir tedavi ve panzehir olarak tanıtılan bir dizi bitkiyi listeliyor. Bu çalışma, İran'ın farklı bölgelerinde arı sokmalarına karşı bir tedavi olarak kullanılan bir dizi bitkiyi tanıtmaktadır. Bitkilerin bitkisel ilaç ve arı sokmalarına karşı panzehir olarak kullanılabileceğine inanıyoruz. Isırıkların tedavisi için doğal, yararlı ve etkili ilaçların bulunmaması, ısırıkları olan hastalar için etkili ve doğal ilaçlar üzerine araştırmaların genişlemesine yol açmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Arı sokmasi, Şifalı bitkiler, Halk ilaçları, Geleneksel tıp, Bal arısı,
Arı sokmasi Şifalı bitkiler Halk ilaçları Geleneksel tıp balarisi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Mayıs 2021 |
Kabul Tarihi | 17 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 21 Sayı: 1 |
Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.