Kimya endüstrisi ürünleri, diğer endüstri sektörleri üretimlerine önemli ölçüde katkıda bulunmakta ve kimya kümelenmesi ancak liman bazlı petrol rafinerisiyle tamamlanmaktadır. Planlanan mavi akım ham petrol boru hattının Samsun limanına ulaşmasıyla Samsun’da petrol rafinerisinin kurulması ve bölgenin sanayi ve mineral varlığıyla koordinasyonu Türkiye'nin gittikçe artan petrokimyasal ürün taleplerini ve ithalatını önemli ölçüde karşılayacaktır. Ankara Beypazarı’nda daha önce bulunan trona yatağına ek olarak, Kazan’da trona, Polatlı’da tenardit-globerit, Kırıkkale, Çankırı, Çorum’da kaya tuzu gibi son birkaç yılda bulunan büyük kimyasal tuz rezervleri, Orta Anadolu tuz yatakları rezervlerini ve çeşitliliğini iki kat artırmış ve naftadan sonra petrokimya endüstrisinin ikinci önemli hammaddesi sağlanmıştır. Türkiye’nin petrokimyasal dış ticaretinde asıl önemli kaybı, kimyasal tuz yataklarından üretilen birincil ve ikincil kimyasal maddelerin büyük oranda ithalatıdır. Kalın yeraltı kaya tuzu yataklarında doğal gaz depolamak için çözelti madenciliği ile açılacak kavernalardan çıkan tuzlu sular, bölgenin ihtiyacı olan kloralkali tesislerine, Kırıkkale ve önerilen Samsun petrol rafinerilerine sifon yapılarak nakliyat masrafı olmadan boru hatlarıyla ulaştırılabilir ve fazlası Samsun’da denize salınıp çevre kirliliği de önlenmiş olur. Coğrafi konum açısından birbiriyle iç içe olan Orta Anadolu ve Orta Karadeniz Bölgesinde petrokimya kümelenmesine katkıda bulunacak Kırıkkale petrol rafinerisi, savunma sanayi, demir çelik ve kok kömürü tesisleri, Samsun sülfürik asit ve yapay gübre fabrikası, petrol-gaz boru hatları, doğal mineral kaynakları, liman, demir ve kara yolu ulaşımı gibi alt yapıların varlığını görmek mümkündür.
Petrokimya endüstrisi Kırıkkale petrol rafinerisi Kloralkali tesisi Kimyasal tuz yatakları Demirçelik-Kömür tesisleri
GASTERM MADENCİLİK A.Ş. ,KİAŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, MTA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
CPG-11912, EFG-1496
Teşekkür MTA Genel Müdürlüğü yaptığı karotlu sondajlarda son 6 yılda Ankara Polatlı KD’da ve Çayırhan civarında zengin tenardit (Na2SO4) tuzu rezervleri ve 1983 yılında Ankara Beypazarı yakın KD’da zengin trona (Na2CO3) tuzu rezervleri bulmuştur. Ayrıca Çankırı ve Çorum’da son 9 yılda çok kalın kaya tuzu yatakları rezervleri saptamıştır. Bu kimyasal tuzlar, Petrokimya Endüstrisinde naftadan sonra en çok kullanılan hammaddelerdir. MTA Genel Müdürlüğünün bu başarılarından ve ülkemiz petrokimya endüstrisine yararlı olan bu hammadde keşiflerinden dolayı teşekkürü görev sayarım. 2012-2015 yılları arası danışman olarak çalıştığım KİAŞ Genel Müdürlüğü, Kırıkkale Eskikışla Köyü civarında gerçekleştirdiği jeofizik SİSMİK ve DES ölçümleriyle ve yaptığı karotlu sondajlarla çok kalın kaya tuzu yatağı kesmiştir. Ayrıca kaya tuzundan kloralkali tesisi kurmak için ETİ MADEN Şirketiyle antlaşmalar yapmıştır. Bu yararlı çalışmalarından ötürü KİAŞ Genel Müdürlüğüne şükranlarımı sunarım. Ankara Polatlı Yeniköseler köyü civarında GASTERM Madencilik Şirketi, 2019-2020 yılında karotlu sondajlarla zengin tenardit (Na2SO4) tuzu yatağı rezervi bulmuştur. Bu başarısından dolayı projesinde çalıştığım GASTERM A.Ş. Madencilik Şirketi teknik müdürü sayın Dr. Abdurrahman Murat beye ve araştırmanın finansmanını sağlayan GASTERM Madencilik Şirketinin sahibi sayın İsmet Kılıç beye şükranlarımı sunarım.
Chemical industry products, make great scale contributions to the other industrial productions and chemical industrial cluster can only be completed by seaport based petroleum refinery. Increasing demand and imports of Turkey for the petrochemical products will mostly be met when the planned blue stream oil pipeline is connected to the proposed Samsun seaport oil refinery and its coordination with the regional industry and mineral deposites. Great salt mineral reserves like tenardite-glauberite in Ankara Polatlı, trona in Ankara Beypazarı and Kazan and rock salt in Kırıkkale, Çankırı, Çorum which have been discovered within the last few years, have increased twice the reserves and varieties of Central Anatolian salt deposits and will assure the second important raw material of petrochemical industry after nafta. The real loss in petrochemical foreign trade of Turkey, is big imports of primary and secondary chemicals produced from salt raw materials. The salt solutions from the natural gas storing caverns opened within the thick rock salt beds by solution mining process can be transported to future chloralkaline facilities in the region and to the Kırıkkale and proposed Samsun petroleum refineries by pipeline siphoning with minimum cost and the surplus can be swinged into the sea so that the environmental pollution is prevented. It is possible to see the existences of Kırıkkale petroleum refinery, defence industry, iron-steel-coke industry, Samsun sulphuric acid and fertiliser factory, gas-oil pipelines, various salt mineral resources, sea-ports, and transportation lines and other infrastructures suitable for the chemical industrial clustering within Central Anatolia and Central Blacksea Regions.
Petrochemical clustering Kırıkkale petroleum rafinery Chloralkali facility Chemical salt reserves Iron-steel-coke industry
CPG-11912, EFG-1496
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Industrial Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | CPG-11912, EFG-1496 |
Publication Date | July 31, 2022 |
Submission Date | February 4, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 14 Issue: 2 |
All Rights Reserved. Kırıkkale University, Faculty of Engineering and Natural Science.