İnceleme Makalesi

Animasyon Film Yapım Süreçlerinde Türkiye'nin Yeri

Cilt: 2 Sayı: 1 29 Haziran 2024
PDF İndir
TR EN

Animasyon Film Yapım Süreçlerinde Türkiye'nin Yeri

Öz

Animasyon sektörü, çocuk ve yetişkin izleyiciyi birarada hedef kitlesine alan, teknolojik gelişmelere paralel olarak dünyanın en hızlı büyüyen ve en karlı sektörlerindendir. Çalışma, dünyada 19. yüzyıldan bugüne animasyon film sektöründeki değişim ve gelişmeler neticesinde, Türkiye’de 1940lı yıllarda başlayıp son on yılda önemli yol kat eden animasyon sektörünün durumunu, animasyon film yapımı öncesi ve sonrası süreçlerinde yer alan aktörleri ve Türkiye’de hangi kuruluşların animasyon film üretimiyle iç içe olduğunu ele alır. Gelecek nesillere animasyon film yapımı konusunda yol haritası çizmeyi amaçlar. Çalışma kapsamı, animasyon film yapımının Türkiye’de geçmişteki teknik imkânsızlıklarla başlayıp günümüze gelen süreçte üretilen animasyon filmlerini ele alan, dünyadaki büyük animasyon stüdyolarının yapım öncesi ve sonrası süreçleri hakkında somut veriler sunan bir araştırma makalesidir. Çalışma, animasyon film yapımının hem entelektüel birikim, hem de akademik eğitimden geçtiğini; sinema, dil, estetik, sanat, grafik, tasarım, tarih, sosyoloji, mimari, edebiyat ve teknoloji gibi birçok alanda bilgi ve deneyim gerektiren meşakkatli bir yol olduğunu savunur.

Anahtar Kelimeler

Animasyon, Animasyon film, Animasyon film tarihi, çizgi film, sinema

Kaynakça

  1. Adorno Theodor ve Horkheimer Max (2010). “Aydınlanmanın Diyalektiği”. (Birinci Basım). Kabalcı Yayınevi.
  2. Alıcı Birgül (2019). “Türkiye’de Modernleşme ve Animasyon Sineması” . (Birinci basım). Eğitim Yayınevi.
  3. Balaban, Yüksel ve Kutlu, Asuman (2016). “Isaac Kerlow’un Canlandırma Sanatı İçin Önerdiği Yeni İlkelerin İncelenmesi”. L. Merci (Ed.), Görsel İletişim Tasarımı ve Animasyon 354-369. Pegem Akademi
  4. Barrier, Michael (1999). “Hollywood Cartoons: American Animation In Its Golden Age”. Oxford University Press Inc.
  5. BEBKA (2018). “Animasyon Sektörü Raporu 2018”. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Eskişehir
  6. BEBKA (2022): “Animasyon Sektörü Raporu 2022”. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Eskişehir
  7. Beckerman, Howard (2003). “Animation The Whole Story”. Allworth Press, Kanada.
  8. Crafton, Donald (1990). “Emile Cohl, Caricature and Film”. Princeton University Press Dedeal, Naci, Mehmet (2018). “Karakter Tasarımı”. Epsilon
  9. Furniess, Maureen (2017). “Animation A New History of Animation”, Thames & Hudson
  10. Hünerli, Selçuk (2005). “Canlandırma Sineması Üzerine”. Es Yayınları.

Kaynak Göster

APA
Civelek, H. T. (2024). Animasyon Film Yapım Süreçlerinde Türkiye’nin Yeri. UMAY Sanat ve Sosyal Bilimler Dergisi, 2(1), 22-39. https://izlik.org/JA84WH34KK
AMA
1.Civelek HT. Animasyon Film Yapım Süreçlerinde Türkiye’nin Yeri. UMAY. 2024;2(1):22-39. https://izlik.org/JA84WH34KK
Chicago
Civelek, H. Tuba. 2024. “Animasyon Film Yapım Süreçlerinde Türkiye’nin Yeri”. UMAY Sanat ve Sosyal Bilimler Dergisi 2 (1): 22-39. https://izlik.org/JA84WH34KK.
EndNote
Civelek HT (01 Haziran 2024) Animasyon Film Yapım Süreçlerinde Türkiye’nin Yeri. UMAY Sanat ve Sosyal Bilimler Dergisi 2 1 22–39.
IEEE
[1]H. T. Civelek, “Animasyon Film Yapım Süreçlerinde Türkiye’nin Yeri”, UMAY, c. 2, sy 1, ss. 22–39, Haz. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84WH34KK
ISNAD
Civelek, H. Tuba. “Animasyon Film Yapım Süreçlerinde Türkiye’nin Yeri”. UMAY Sanat ve Sosyal Bilimler Dergisi 2/1 (01 Haziran 2024): 22-39. https://izlik.org/JA84WH34KK.
JAMA
1.Civelek HT. Animasyon Film Yapım Süreçlerinde Türkiye’nin Yeri. UMAY. 2024;2:22–39.
MLA
Civelek, H. Tuba. “Animasyon Film Yapım Süreçlerinde Türkiye’nin Yeri”. UMAY Sanat ve Sosyal Bilimler Dergisi, c. 2, sy 1, Haziran 2024, ss. 22-39, https://izlik.org/JA84WH34KK.
Vancouver
1.H. Tuba Civelek. Animasyon Film Yapım Süreçlerinde Türkiye’nin Yeri. UMAY [Internet]. 01 Haziran 2024;2(1):22-39. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84WH34KK