Yazım Kuralları

GENEL KURALLAR
Dergiye gönderilen makaleler, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olmalı ve yayın süreci içinde başka bir dergiye gönderilmemelidir. Çalışma, dergide yayımlanmadan önce herhangi bir kongrede sunularak bildiri özet kitabında basılmışsa bu durum başlık sayfasında belirtilmelidir.
Çalışmanın bilimsel ve etik kurallara uygunluğu, yazar ya da yazarların sorumluluğundadır. Dergiye gönderildikten sonra yazar adı veya sıralaması değiştirilemez. Ayrıca dergide yayımlanan yazılar için yazarlara ücret ödenmez. Ulusal ve uluslararası etik kurallara uyulması gerekir.
Etik kurul izni alınması gereken klinik ve deneysel çalışmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı ve belgelendirilmelidir. Etik kurul onayı, çalışmanın dergiye gönderilmesi sırasında sisteme yüklenmelidir.
Türkçe makalelerin yazımında Türk Dil Kurumu'nun Türkçe Sözlük'ü temel alınmalıdır.
Dergide kör hakemlik politikası uygulanmaktadır.
Telif Hakkı Devir Formu, başlık sayfasındaki yazar sıralamasına uygun olarak yazarlar tarafından ıslak imza ile imzalanmalı ve sisteme yüklenmelidir.

BİÇİMSEL ÖZELLİKLER
Dergimize gönderilen tam metin dosyalar Microsoft Word ya da Word uyumlu bir programda ŞABLON ÜZERİNDE hazırlanmış olmalıdır. Farklı formatta hazırlanan makaleler editör değerlendirmesine alınmadan ilgili yazarlara düzeltmeleri için iade edilecektir.
Tam metin dosyasında sayfa kenar boşlukları alt, üst, sağ ve soldan 2 cm olmalıdır. Metindeki üst ve alt başlıklar dâhil tüm içerik Times New Roman yazı stilinde 11 punto olarak hazırlanmalıdır. Metin iki yana yaslı ve satır aralıkları 1,15 olacak şekilde yazılmalı, paragraf aralığı 6 nk (sonrası) olmalıdır.
Dergiye yüklenen çalışmaların değerlendirme sürecine alınabilmesi için Başlık Sayfası, Makale Dosyası, Benzerlik Raporu ve Telif Hakkı Devir Formu mutlaka sisteme yüklenmelidir.

1. BAŞLIK SAYFASI
Makalenin başlığı Türkçe ve İngilizce olarak, 14 punto ve başlıktaki her bir kelimenin sadece ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Yazarların ad ve soyadları, ünvanları, çalıştıkları kurum bilgileri, ORCID numaraları, iletişim kurulacak yazarın adı, soyadı, çalıştığı kurum bilgisi, GSM, e-posta adresi yazılmalıdır.
Gerekli ise teşekkür bilgileri yazılmalıdır.
Birden fazla yazarlı olan çalışmalarda, yazarların çalışmaya katkıları bu sayfada belirtilmelidir. İlgili yerlere yazarın/yazarların adı ve soyadının baş harfleri yazılmalıdır.
Yazar Katkısı:....; Fikir/kavram:......; Tasarım:....; Danışmanlık:....; Veri toplama ve/veya Veri İşleme…; Analiz ve/veya Yorum:…; Kaynak tarama;….Makalenin Yazımı:….; Eleştirel inceleme:.
Çalışma bir sempozyum/kongrede sunulduysa bu durum başlık sayfasında yazılmalıdır.
Çıkar çatışması ve finansal destek alındıysa kişi ya da kurumun adı başlık sayfasında belirtilmelidir.

2. MAKALE DOSYASI
2.1. Öz ve Anahtar Kelimeler
Dergimize gönderilen her bir çalışmada başlıktan sonra en az 100, en fazla 150 kelimeden oluşan Türkçe özet ve Türkçe özetle uyumlu İngilizce özete yer verilmelidir. Özet Times New Roman yazı tipinde 10 punto ile yazılmalı, iki yana yaslı ve tek satır aralığında olmalıdır. Öz ve Abstract makalenin içeriğini yansıtacak şekilde yapılandırılmamış (tek paragraf) olmalıdır. Çalışmada en az 3, en fazla 5 anahtar kelimeye yer verilmelidir. Anahtar kelimeler için Türkiye Bilim Terimlerinden (https://www.bilimterimleri.com/) yararlanılması tavsiye edilir. Özette kısaltma kullanılmamasına özen gösterilmelidir. 

2.2. Ana Metin
Ana metin makale türüne göre yapılandırılmış (ör: giriş, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç) olmalıdır. Gerekli durumlarda alt başlıklar oluşturulabilir.
Tablo, grafik, şekil ve diğer görseller tam metin içerisinde yer almalıdır. Tablolar metin içinde sırasıyla numaralandırılmış olmalı ve her tablonun üstünde başlık olacak şekilde verilmelidir. Tablolar Times New Roman yazı stilinde, 10 punto ve tek satır aralığı olacak şekilde hazırlanmalıdır. Tabloda dipnot varsa tablonun hemen altında belirtilmelidir. Grafik, şekil ve resimlerde ise başlık görselin hemen altında olacak şekilde yerleştirilmiş olmalıdır.
Makale içerisindeki bütün şekiller ve tabloların çözünürlükleri yüksek kalitede ve boyutları okunabilecek düzeyde olmalıdır. Şekiller için GIF, JPG, TIF, BMP dosya tipleri kullanılabilir. Dergi editörlüğü olarak PNG uzantılı dosyaların kullanılması çözünürlük ve boyut bakımından tavsiye edilmektedir.
Çalışmanın ek dosyaları varsa metin içinde sırasıyla belirtilmeli ve ek dosyalar mutlaka sisteme yüklenmelidir.
Tam metin içindeki kısaltmaların açık hâlleri mutlaka verilmeli ve kısaltmaların doğru kullanımına dikkat edilmelidir.

2.3. Kaynakça
Metin içinde belirtilen tüm kaynaklar, Times New Roman 10 punto olarak ‘Kaynakça’ başlığı altında sıralanmalıdır.
Yazar(lar) ana metin dosyasında faydalandıkları tüm kaynakları eksiksiz ve açıkça belirtmelidir. Çalışmada alıntı yapılan kaynaklar, hem metin içinde hem de kaynakça kısmında Amerikan Psikologlar Birliği (APA) tarafından hazırlanan APA 7. versiyon (https://apastyle.apa.org/) kurallarına uygun olarak hazırlanmalıdır. 

3. TELİF HAKKI DEVİR FORMU
Dergide çalışmaların değerlendirilebilmesi için Telif Hakkı Formunun yüklenmesi gerekmektedir.
Gerekli durumlarda yazarlardan veri seti talep edilebilir.
Sorumlu yazar, çalışmada adı geçen tüm ortak yazarların ortak yazar olarak adlandırılmaya rızası olduğunu garanti etmelidir. Çalışmaya önemli katkılar sağlayan kişiler ortak yazar olarak belirtilmeli, bunun dışındaki kişilere teşekkür kısmında yer verilmelidir.

4. BENZERLİK RAPORU
Dergide çalışmaların değerlendirilebilmesi için Benzerlik Raporunun yüklenmesi zorunludur. Çalışmanın kaynakçası hariç benzerlik oranı %20’yi aşmamalıdır. Yazar(lar) makalenin özgün bir çalışma olduğunu ve benzerlikten doğan tüm sorumlulukların kendilerine ait olduğunu kabul etmiş sayılırlar.

5. ETİK KURUL ONAYI
İnsan ve/veya hayvanların denek ya da veri kaynağı olarak kullanıldığı çalışmalar için mutlaka Etik Kurul Onayı alınmış olmalıdır. Etik kurul onayı gerektiren çalışmaların onay belgesi sisteme mutlaka yüklenmelidir. 

Son Güncelleme Zamanı: 13.06.2024 14:41:59
Creative Commons Lisansı
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Uluborlu Mesleki Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.