Çeviri
BibTex RIS Kaynak Göster

Developing Archaeology and Museology in the Ottoman Empire, Turkey, and Greece: Théodore Macridy, an Ottoman Greek ‘Liminal Scientist’

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 1, 30 - 41, 22.06.2023

Öz

This article concerns the development of archaeology and museology, in the Ottoman Empire, Turkey, and Greece, through the life and career of Théodore Macridy. Macridy participated in knowledge trans- fer in more than one discipline and more than one country. Through his links with Western academic circles in archaeology and museology, he made a significant contribution to their development in the Ottoman Empire, Turkey, and Greece. Living between the Ottoman and Greek epistemic communities as an Ottoman citizen of Greek origin, he excavated numerous sites of the Ottoman Empire, worked at the Ottoman Imperial Museum, and contributed to the foundation of the Benaki Museum in Athens at the end of his career. This makes him a good example of an Ottoman Greek scholar whose liminal identity led to his relative neglect in both Greek and Turkish archaeology and museology.

Teşekkür

Doç.Dr. IOANNIS N. GRIGORIADIS’e ve Cambridge Press ailesine "Developing Archaeology and Museology in the Ottoman Empire, Turkey, and Greece: Théodore Macridy, an Ottoman Greek ‘Liminal Scientist" başlıklı makalenin çevirisi gerçekleştirmek için vermiş oldukları izinler için teşekkür ederim.

Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye Ve Yunanistan’da Arkeoloji Ve Müzeciliği Geliştirmek: Théodore Macridy, Bir Osmanlı Rum ‘Arada Kalmış Bilim İnsanı’

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 1, 30 - 41, 22.06.2023

Öz

Bu makale, birden fazla disiplinde ve birden fazla ülkede bilgi aktarımı sağlayan Theodore Macridy'nin hayatı ve kariyeri boyunca Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye ve Yunanistan'daki arkeoloji ve müzeciliğin gelişimi ile ilgilidir. Macridy, Batılı akademik çevrelerle olan bağları sayesinde Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye ve Yunanistan'ın arkeoloji ve müzecilik alanındaki gelişimlerine önemli katkılarda bulunmuştur. Rum asıllı bir Osmanlı vatandaşı olarak entelektüel birikime sahip Osmanlı ve Yunan toplumlarında yaşadığı sürede, Osmanlı İmparatorluğu'nun birçok yerinde kazı yapmış, Osmanlı İmparatorluk Müzesi'nde çalışmış ve kariyerinin sonlarına doğru da Atina'daki Benaki Müzesi'nin kuruluşuna katkıda bulunmuştur. Onun bu arada kalmış kimliği hem Yunan hem de Türk arkeolojisi ve müzeciliğinde görece ihmal edilen Osmanlı Rum alimleri için iyi bir örnektir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Kültürel Miras, Arşiv ve Müze Çalışmaları (Diğer)
Bölüm Makaleler
Çevirmenler

Nevres Işılay Kaçakgil Öksüzoğlu 0000-0002-5494-837X

Erken Görünüm Tarihi 22 Haziran 2023
Yayımlanma Tarihi 22 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi 17 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye Ve Yunanistan’da Arkeoloji Ve Müzeciliği Geliştirmek: Théodore Macridy, Bir Osmanlı Rum ‘Arada Kalmış Bilim İnsanı’ (N. I. Kaçakgil Öksüzoğlu, çev.). (2023). UNIMUSEUM, 6(1), 30-41.

1462713310

CreativeCommons Attribtion-ShareAlike 4.0 International Licence 146271331027042

Diamond Open Access refers to a scholarly publication model in which journals and platforms do not charge fees to either authors or readers.

Open Access Statement:
This is an open access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.
Archiving Policy:


http://jfhs.scientificwebjournals.com/en/pub/jfhs/lockss-manifest
Archiving is done according to ULAKBİM "DergiPark" publication policy (LOCKSS).