Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Düzensiz Göç Alanında Çalışan STK’ların Rollerinin Profesyonellerin Gözünden İncelenmesi

Yıl 2021, Cilt: 21 Sayı: 1, 40 - 67, 30.06.2021

Öz

Bu çalışmanın amacı Türkiye’de düzensiz göç kapsamında çalışan STK’ların uygulamalar üzerindeki rolleri ve sosyal hizmetler kapsamında ihtiyaçların karşılanmasında STK’ların karşılaştıkları durumların irdelenmesi üzerinedir. Araştırma nitel bir çalışma olup derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak, STK’larda çalışan 15 profesyonel ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın temaları; insani yardım hizmetlerinin değerlendirilmesi, düzensiz göç alanında sosyal hizmet rollerinin değerlendirilmesi, düzensiz göç çalışmalarında karşılaşılan sorunlar olarak ele alınmıştır.
Araştırmaya katılan katılımcılar; saha tecrübelerinde kolluk kuvvetleri ve düzensiz göçmenler arasında sıklıkla dil bariyeri sorunu ile karşılaştıklarını, bu sorundan kaynaklı olarak düzensiz göçmenlerin yanlış beyanlarda bulunduklarına, kurumlardaki alt yapı yetersizliğinden kaynaklı olarak bekleme alanlarında pek çok sorun ile karşılaştıklarını ifade etmişlerdir. Aynı zamanda göç yolundaki düzensiz göçmenler içinde yer alan refakatsiz çocukların yaş tespitlerinde sorunlar ortaya çıktığını aynı zamanda koruma sistemi dışına itildikleri tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada düzensiz göç alanında çalışan STK’ların aracı ve savunucu rollerini üstlendikleri tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Ambrosini, M. (2015). İtalya'daki düzensiz göçmenler için STK'lar ve sağlık hizmetleri: insan haklarının korunması yasalara meydan okuduğunda. Göçmen ve Mülteci Araştırmaları Dergisi, 13(2), 116-134.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Coşkun, E. (2017). Türkiye'de Kağıtsız Göçmen Kadınlar ve Sosyal Hizmetler. Çalışma ve Toplum, 54(3), 1299-1315.
  • Correa Velez, I., Nardone, M. ve Knoetze, K. (2014). Leaving family behind: understanding the irregular migration of unaccompanied asylum-seeking minors – a qualitative study. Irregular Migration Research Programme, Occassional Paper Series. Department of Immigration and Border Protection, Australian Government, Australia.
  • Düvell, F. (2011). Düzensiz göç, ekonomi ve politika. CESİFO DICE Raporu, 9(3), 60-67.
  • Demir, Ö., Atasü Topçuoğlu, R. ve Akgül, A. (2015). Küreselleşen dünyada satılık göçmen çocuklar (No.3). Ankara: Global Politika ve Strateji.
  • Düzel, B. ve Alış, S. (2018). Düzensiz Göçle Gelen Suriyeli Mülteci Çocuklar Bağlamında Türkiye’de Refakatsiz Göçmen Çocukların Durumu ve Başlıca Risklerin Değerlendirilmesi. Asia Minor Studies, 6, 258-274.
  • Eş, M., ve Ateş, H. (2004). Kent Yönetimi, Kentlileşme ve Göç: Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 48, 206-248.
  • Kalaycı, S. (2016). Sığınmacıların Korunmasına Yönelik Türk Sivil Toplum Kuruluşları. İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi. https://insamer.com/rsm/files/GozlemSaha%2002%20Siginmacilarin%20Korunmasina%20Yonelik%20TURK%20STKlar.pdf
  • Kılıç,T.(b.t.). ). İltica ve göç alanında barolarımızın ve avukatlarımızın hayati rolü ve bu alandaki gücel sorunlar. http://www.multeci.org.tr/haberdetay.aspx?Id=119.
  • Krysik, J. L. ve Finn, J. (2015). Etkili uygulama için sosyal hizmet araştırması (1. baskı). Ankara: Nika Yayınevi.
  • Kara,Y.(2019).Makro Sosyal Hizmet Çerçevesinde Sivil Toplum Kuruluşlarının Önemi.Sosyal Bilimler Dergisi,4(2),155-169.
  • Özdemir, M. (2010). Nitel Veri Analizi: Sosyal bilimlerde yöntembilim sorunsalı üzerine bir çalışma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(1), 323‐ 343.
  • Regional Thematic Working Group on international migration including human trafficking. (2008). Situation Report on International Migration in East and South-East Asia. Bangkok: International Organization for Migration, Regional Office for Southeast Asia.
  • Toksöz, G. ve Ünlütürk-Ulutaş, Ç. (2012). Is Migration Feminized? A Gender- and Ethnicity-Based Review of the Literature on Irregular Migration to Turkey. In: Paçacı Elitok, Seçil & Straubhaar, Thomas (ed.), Turkey, migration and the EU, volume 5, pages 85-111, Hamburg Institute of International Economics (HWWI).
  • Toksöz, G., Erdoğdu, S. ve Kaşka, S. (2012). Türkiye’ye Düzensiz Emek Göçü ve Göçmenlerin İşgücü Piyasasındaki Durumları. IOM Türkiye.
  • T. C. Kamu Denetçiliği Kurumu. (b.t.). Türkiye’deki Suriyeliler özel rapor. https://www.ombudsman.gov.tr/suriyeliler/ozel_rapor.pdf
  • Temel İnsani Yardım Standardı. (b.t.). Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği. https://corehumanitarianstandard.org/files/files/Core-Humanitarian-Standard-Turkish.pdf
  • Uluslararası Göç ve Sınır Yöntemi. (b.t.). IOM Un Migratıion. https://turkey.iom.int/tr/göç-ve-sınır-yönetimi.
  • Uslu, B. ve Şentürk, T. (2018). Sivil Toplum, Savunuculuk ve Sosyal Pazarlama. Current Depates on Social Sciences, (1),13-19.
  • Zastrow, Charles (2015). Sosyal Hizmete Giriş (D.B. Çiftçi, Çev.), Ankara: Nika Yayınevi.
  • Zengin, O. ve Çalış, N. (2017). Sosyal hizmet uzmanlarının mesleki uygulamaları ve çalışma koşulları. Toplum ve Sosyal Hizmet, 28 (1), 47-67.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sosyoloji (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Dilara Ulutaş

Seda Attepe Özden

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi 4 Şubat 2021
Kabul Tarihi 20 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 21 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ulutaş, D., & Attepe Özden, S. (2021). Türkiye’de Düzensiz Göç Alanında Çalışan STK’ların Rollerinin Profesyonellerin Gözünden İncelenmesi. Ufkun Ötesi Bilim Dergisi, 21(1), 40-67.