Araştırma Makalesi

UZLUK AİLESİNİN AZMİ VE HÜZÜNLERİ; SELÇUKLU VE MEVLÂNÂ MİRASI SEVDASI

Sayı: 9 21 Aralık 2018
  • Adnan Karaismailoğlu
PDF İndir
EN TR

UZLUK AİLESİNİN AZMİ VE HÜZÜNLERİ; SELÇUKLU VE MEVLÂNÂ MİRASI SEVDASI

Öz

Bu başlık altında XX. asrın tanığı üç şahsiyetten söz etmek, mümkün olacaktır. Uzluk ailesi Mimar Şahabettin (1900-1989) ve Prof. Dr. Feridun Nâfiz (1902-1974), bir de Şahabettin beyin eşi Nimet Hanımefendi’den (1914-2000) oluşmaktadır. Bu ailede Selçuklu ve Mevlânâ mirası konusundaki çalışmalarıyla öne çıkan merhum Feridun Nâfiz’dir.
Şehit Ahmed Hamdi Bey’in eşi Sıdıka Hanımefendi, 5 ve 3 yaşlarındaki iki erkek çocuğuyla hayat mücadelesi vererek, onları özel duygularla donatmıştır.
Bugün Selçuklu ve Mevlânâ mirası hakkında korudukları, yazdıkları ve düşünceleriyle her an yüz yüze geldiğimiz tıp doktoru Profesör Feridun Nâfiz’in tıp tarihiyle ilgili heyecanları ve emekleri konumuzun dışında kalacaktır.
Bu yazıda Merhum Feridun Nâfiz’in kendisinin çeşitli vesilelerle dile getirdiği Selçuklularla, Hz. Mevlânâ ve inancıyla ilgili hislerine ve çabalarına işaret eden, ancak onun hüzünlü zamanlarını öne çıkaran hususlara öncelikle işaret edilecektir.
Türkiye’de Selçuklu ile Mevlânâ araştırmalarından ve henüz gereği gibi netice alınamayan bu yöndeki çabalardan söz açıldığında Uzluk ailesinden daima bahsedilecektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Anadolu Selçukluları Devleti Tarihi III, çev. Prof. Dr. Feridun Nâfiz Uzluk, Ankara, 1952,
  2. Feridun Nâfiz Uzluk’a Gönderilen Mevlevî Mektupları, haz. Dr. Yakup Şafak-Dr. Yusuf Öz, Konya 2007.
  3. Fürûzânfer, B. (Prof. Dr.), Mevlâna Celâleddin, Prof. Dr. Feridun Nafiz Uzluk (Çeviri 1956’da tamamlanmış, çevirinin önsözündeki tarih 1961, ilk baskı 1963), İstanbul, 1986.
  4. Karaismailoğlu, Adnan,” Konya'da "Mevlana Araştırmaları Merkezi", Yeni İpek Yolu (Konya Ticaret Odası Dergisi, Sayı 178, Aralık 2002, s. 24-28.
  5. Kazancıgil, Aykut (Prof. Dr.), “Prof. Dr. Feridun Nâfiz Uzluk (1902-1974) Hayatı-Çalışmaları”, X. Millî Mevlâna Kongresi- Tebliğler, Cilt II, s. 65-89.
  6. Köksal, A. Cüneyt, “Köksal, Mustafa Âsım”, TDV İslâm Ansiklopedisi, Cilt 26, s. 235-236.
  7. Mevlânâ, Mevlânâ’nın Mektupları, M. F. Nafiz Uzluk yönünden bastırıldı (Kastamonu Saylavı Veled İzbudak’ın Mukaddimesi, Nafiz Uzluk’un Önsözü, bir levha, bir resimle birlikte), İstanbul, 1937, s. 2.
  8. Sultan Veled, Divanı Sultan Veled, F. Nâfiz Uzluk yönünden bastırıldı (Veled Çelebi’nin takrizi, F. N. Uzluk’un mukaddimesi, Selçuklu büyükleri hakkındaki tarihî gazellerin tercemesi), Ankara 1941 (Uzluk Basımevi).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Adnan Karaismailoğlu Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

21 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

13 Kasım 2018

Kabul Tarihi

20 Kasım 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA
Karaismailoğlu, A. (2018). UZLUK AİLESİNİN AZMİ VE HÜZÜNLERİ; SELÇUKLU VE MEVLÂNÂ MİRASI SEVDASI. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi, 9, 47-58. https://izlik.org/JA27BY88DS
AMA
1.Karaismailoğlu A. UZLUK AİLESİNİN AZMİ VE HÜZÜNLERİ; SELÇUKLU VE MEVLÂNÂ MİRASI SEVDASI. usad. 2018;(9):47-58. https://izlik.org/JA27BY88DS
Chicago
Karaismailoğlu, Adnan. 2018. “UZLUK AİLESİNİN AZMİ VE HÜZÜNLERİ; SELÇUKLU VE MEVLÂNÂ MİRASI SEVDASI”. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi, sy 9: 47-58. https://izlik.org/JA27BY88DS.
EndNote
Karaismailoğlu A (01 Aralık 2018) UZLUK AİLESİNİN AZMİ VE HÜZÜNLERİ; SELÇUKLU VE MEVLÂNÂ MİRASI SEVDASI. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi 9 47–58.
IEEE
[1]A. Karaismailoğlu, “UZLUK AİLESİNİN AZMİ VE HÜZÜNLERİ; SELÇUKLU VE MEVLÂNÂ MİRASI SEVDASI”, usad, sy 9, ss. 47–58, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27BY88DS
ISNAD
Karaismailoğlu, Adnan. “UZLUK AİLESİNİN AZMİ VE HÜZÜNLERİ; SELÇUKLU VE MEVLÂNÂ MİRASI SEVDASI”. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi. 9 (01 Aralık 2018): 47-58. https://izlik.org/JA27BY88DS.
JAMA
1.Karaismailoğlu A. UZLUK AİLESİNİN AZMİ VE HÜZÜNLERİ; SELÇUKLU VE MEVLÂNÂ MİRASI SEVDASI. usad. 2018;:47–58.
MLA
Karaismailoğlu, Adnan. “UZLUK AİLESİNİN AZMİ VE HÜZÜNLERİ; SELÇUKLU VE MEVLÂNÂ MİRASI SEVDASI”. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi, sy 9, Aralık 2018, ss. 47-58, https://izlik.org/JA27BY88DS.
Vancouver
1.Adnan Karaismailoğlu. UZLUK AİLESİNİN AZMİ VE HÜZÜNLERİ; SELÇUKLU VE MEVLÂNÂ MİRASI SEVDASI. usad [Internet]. 01 Aralık 2018;(9):47-58. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27BY88DS

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.