Araştırma Makalesi

OSMANLI TARİH YAZIMI PATRONAJ VE HİZİP

Sayı: 11 30 Aralık 2019
PDF İndir
TR EN

OSMANLI TARİH YAZIMI PATRONAJ VE HİZİP

Öz

Osmanlı tarih yazıcılığı beyliğin kuruluşuna göre oldukça geç tarihlerde başlanmıştır. Beyliğin ilk ortaya çıktığı yüzyıllara ait metinler ancak beyliğin kuruluşundan yaklaşık iki asır sonrasında ortaya çıkmıştır ve tarihçiler asırlarca tarih yazımında iktidar seçkinlerinin tarihin odağında olması gerektiği fikrini açıktan ifade etmeseler de eserlerini bu anlayışla yazmışlardır. Güç, tarih boyunca tarih yazımını biçimlendiren önemli bir unsur olmuştur. Osmanlı tarih yazıcılığının ilk örnekleri de bu şekilde ortaya çıkmış olan eserlerdir. Klasik dönemin en önemli tarihçileri eserlerini neden yazdıklarını açıklarlarken padişahları merkeze almışlardır. Ancak XVI. Yüzyılın sonlarına doğru eserlerin yazılış amaçları da değişmeye başlamış, sadece padişahların faaliyetlerinin yazımı olarak değerlendirilen tarih, XVI. Yüzyılın sonundan itibaren değişerek ders alma ya da padişahla birlikte diğerlerinin de hatıralarını yaşatma dönemine girmeye başlamıştır XVI. Yüzyılın son çeyreğinde artık tasvir edilen klasik dönemin kudretli Osmanlı padişahlarının yerini daha silik padişahların almaya başlaması ve buna mukabil bürokrasideki etkili kişilerin daha ön plana çıkması üzerine tarih yazımında da değişiklikler yaşanmış, geleneksel tarih yazımı yani Gazi Padişah yazımından ziyade başka elitlerin ya da sıradanlığın yazıldığının görülmeye başlandığı dönem olmuştur. Bu dönemde yazılmaya başlanan biyografik eserler ve daha sonrasında görülmeye başlanan bir veziriazamın, vezirin ya da bir ailenin hayatını ve faaliyetlerini anlatan eserlerle Osmanlı tarihçiliği gelişme göstermiş ve giderek ötekilerin tarihi haline gelmeye başlamıştır. Bir sonraki aşama olarak değerlendirebileceğimiz dönemde ise Osmanlı tarih yazımına büyük oranda patronaj hakim olmuş, buna bağlı olarak tarihçiler eserlerini mansıp kapma, ikbal ve/veya devlete kapılanmak gibi tamamen şahsi menfaatlere dayalı olarak yazmaya başlamışlardır. Bu dönemde tarih yazıcılığında erken dönemin samimi amaçları tamamen ortadan kaybolmuş çıkar ilişkileri temel belirleyici durumuna gelmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adalıoğlu, Hasan Hüseyin, “Osmanlı Tarih Yazıcılığında Anonim Tevarih-i Âl-i Osman Geleneği”, Osmanlı, C. VIII, Ed. Güler Eren, Ankara 1999, s. 286-292.
  2. Afyoncu, Erhan, “Osmanlı Siyasî Tarihinin Ana Kaynakları: Kronikler”, Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, C. 1, S. 2, İstanbul 2003, s. 101-172.
  3. Ahmedî, İskendername, haz. Mehmet Kanar, Say Yayınları, İstanbul 2011.
  4. Akçay, Hasan, Ahmedi’nin İskendernamesi Transkripsiyonlu Metin, Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Urfa 1999.
  5. Aktepe, Münir, “Naimâ Tarihinin Yazma Nüshaları Hakkında”, Tarih Dergisi, I/1, İstanbul 1949, s. 35-52.
  6. Anonim Tevarih-i Al-i Osman, F. Giese Neşri, Neşr. Nihat Azamat, Marmara Üniversitesi Yayınları, İstanbul 1992.
  7. Argunşah, Mustafa, “Türk Edebiyatında Selimnameler”, Turkish Studies, C. 4/8, 2009, s. 31-47.
  8. Arık, Fahriye, “Oğuz Boyları ve Osmanoğulları Şeceresi”, Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, C. 84, İstanbul 2004, s. 40-49.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

4 Kasım 2019

Kabul Tarihi

30 Aralık 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA
Aköz, A., & Demireğen, A. K. (2019). OSMANLI TARİH YAZIMI PATRONAJ VE HİZİP. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi, 11, 129-152. https://izlik.org/JA89MZ49MU
AMA
1.Aköz A, Demireğen AK. OSMANLI TARİH YAZIMI PATRONAJ VE HİZİP. usad. 2019;(11):129-152. https://izlik.org/JA89MZ49MU
Chicago
Aköz, Alaattin, ve Ahmet Kerim Demireğen. 2019. “OSMANLI TARİH YAZIMI PATRONAJ VE HİZİP”. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi, sy 11: 129-52. https://izlik.org/JA89MZ49MU.
EndNote
Aköz A, Demireğen AK (01 Aralık 2019) OSMANLI TARİH YAZIMI PATRONAJ VE HİZİP. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi 11 129–152.
IEEE
[1]A. Aköz ve A. K. Demireğen, “OSMANLI TARİH YAZIMI PATRONAJ VE HİZİP”, usad, sy 11, ss. 129–152, Ara. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89MZ49MU
ISNAD
Aköz, Alaattin - Demireğen, Ahmet Kerim. “OSMANLI TARİH YAZIMI PATRONAJ VE HİZİP”. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi. 11 (01 Aralık 2019): 129-152. https://izlik.org/JA89MZ49MU.
JAMA
1.Aköz A, Demireğen AK. OSMANLI TARİH YAZIMI PATRONAJ VE HİZİP. usad. 2019;:129–152.
MLA
Aköz, Alaattin, ve Ahmet Kerim Demireğen. “OSMANLI TARİH YAZIMI PATRONAJ VE HİZİP”. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi, sy 11, Aralık 2019, ss. 129-52, https://izlik.org/JA89MZ49MU.
Vancouver
1.Alaattin Aköz, Ahmet Kerim Demireğen. OSMANLI TARİH YAZIMI PATRONAJ VE HİZİP. usad [Internet]. 01 Aralık 2019;(11):129-52. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89MZ49MU

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.