Çeviri
BibTex RIS Kaynak Göster

ORTA ASYA OĞUZ BOYLARI TARİHİNİN BAZI MESELELERİ

Yıl 2020, Sayı: 12, 299 - 316, 29.06.2020

Öz

Ortaçağ Oğuzları üzerine yapılan çalışmalar arasında ilk olarak Ebu’l-Gazi ve Müneccimbaşı’nın eserleri dikkat çekmekte ve bu eserlerde konu ile ilgili önemli bilgiler bulunmaktadır. Avrupa’da D’Herbelot ve J. Deguignes, Rusya’da ise V. N. Tatişev ve N. M. Karamzin, Oğuzlar hakkında yapılan çalışmalara öncülük etmişlerdir. Oğuz Yabgu Devleti, Oğuzların etnogenezi (Hunlardan, Tu-küelerden veya Massagetlerden geldiklerine, Polovetsler veya Uygurlarla aynı olduklarına dair görüşler), tarih sahnesine çıkışı, ilk yaşam alanları, siyasi faaliyetleri ile kabile ve toplum yapıları üzerine özellikle SSCB’de yapılan araştırmalarda benzer veya farklı bakış açıları ifade edilmiştir. Bu noktada V. V. Bartold, S. P. Tolstov, A. Yu. Yakubovskiy, A. A. Roslyakov ile diğer Rus ve Sovyet tarihçilerinin yanı sıra, Avrupa ve Türkiye’de yapılan çalışmalardan da bahsedilebilir. Spuner-Menke ve K. Miller’in, Oğuzların yaşadıkları bölgeler hakkında bilgi veren haritacılık çalışmaları da oldukça önemli olup, konuya katkı sağlayacak mahiyettedir. Oğuzların Selçuklular dönemi öncesinde bir devlet kurmuş olup olmadıkları da tarihçiler arasında tartışma konusu olmuştur. Selçukluların ilk dönemleri ve kökenleriyle ilgili olarak SSCB’de ve yurtdışında araştırmalar yapan E. Blochet, N. Asım, Z. V. Togan, D. M. Dunlop, G. Weil, C. Cahen gibi tarihçiler arasında da (Moğol Salciutlardan, Kereyit veya Naymanlardan, Hazarlardan, Kırgız bozkırlarından gediklerine dair) ortak veya farklı görüşler bulunmaktadır.

НЕКОТОРЫЕ ПРОБЛЕМЫ ИСТОРИИ ОГУЗСКИХ ПЛЕМЕН СРЕДНЕЙ АЗИИ

Yıl 2020, Sayı: 12, 299 - 316, 29.06.2020

Öz

Среди работ о средневековых Огузах первое привлекали внимание работы Абу-ль-Гази и Мюнеккимбаши, которые содержат важную информацию о предмете исследования. В Европе Д'Эрбело и Ж. Дегинь, а в России В. Н. Татищев и Н. м. Карамзин были пионерами работы об Огузах. Особенно в исследованиях, проведенных в советах, сходны или различны точки зрения, высказанные об огузско-Ябгузском государстве, об Огузском этногенезе (мнения о том, что они происходят от гуннов, ту-куев или массагетов, они такие же, как половцы или уйгуры), об их появлении в тот период истории, об их первом переселении, об их политической деятельности и социально-племенных структурах. В этот момент В. В. Бартольд, С. П. Толстов, А. Ю. Якубовский А. А. Росляков, а также вместе с другими русскими и советскими историками могут быть упомянуты исследования, проведенные в Европе и Турции. Картографические исследования Шпунера-Менке и К. Миллера, которые дают информацию о переселении Огузов, также очень важны и в какой-то мере могут внести свой вклад в эту тему. Вопрос о том, создали ли огузы государство до Сельджукского периода, также был предметом споров среди историков. Среди таких историков, как Э. Блохет, Н. Асым, З. В. Тоган, Д. М. Данлоп, Г. Вейль, К. Каен которые проводили исследования о происхождении Сельджуки в СССР и за рубежом eсть общие или разные мнения (о том, что они пришли из монголов, найманов, керейтов, каспийцев или киргизских степей).

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Çevirmenler

Yusuf Akbaba Bu kişi benim

Gürkan Açıkgöz

Yayımlanma Tarihi 29 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA ORTA ASYA OĞUZ BOYLARI TARİHİNİN BAZI MESELELERİ (Y. Akbaba & G. Açıkgöz, çev.). (2020). Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi(12), 299-316.
AMA ORTA ASYA OĞUZ BOYLARI TARİHİNİN BAZI MESELELERİ. usad. Haziran 2020;(12):299-316.
Chicago Akbaba, Yusuf, ve Gürkan Açıkgöz, çev. “ORTA ASYA OĞUZ BOYLARI TARİHİNİN BAZI MESELELERİ”. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi, sy. 12 (Haziran 2020): 299-316.
EndNote (01 Haziran 2020) ORTA ASYA OĞUZ BOYLARI TARİHİNİN BAZI MESELELERİ. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi 12 299–316.
IEEE Y. Akbaba ve G. Açıkgöz, çev., “ORTA ASYA OĞUZ BOYLARI TARİHİNİN BAZI MESELELERİ”, usad, sy. 12, ss. 299–316, Haziran 2020.
ISNAD , trc.Akbaba, Yusuf - Gürkan Açıkgöz. “ORTA ASYA OĞUZ BOYLARI TARİHİNİN BAZI MESELELERİ”. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi 12 (Haziran 2020), 299-316.
JAMA ORTA ASYA OĞUZ BOYLARI TARİHİNİN BAZI MESELELERİ. usad. 2020;:299–316.
MLA Akbaba, Yusuf ve Gürkan Açıkgöz, çevirenler. “ORTA ASYA OĞUZ BOYLARI TARİHİNİN BAZI MESELELERİ”. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi, sy. 12, 2020, ss. 299-16.
Vancouver ORTA ASYA OĞUZ BOYLARI TARİHİNİN BAZI MESELELERİ. usad. 2020(12):299-316.

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.