Araştırma Makalesi

GÖRME VE İŞİTMENİN OKUMADAKİ YERİ VE ÖNEMİ

Cilt: 4 Sayı: 3 26 Aralık 2018
PDF İndir
TR

GÖRME VE İŞİTMENİN OKUMADAKİ YERİ VE ÖNEMİ

Öz

Okuma bilgi edinmenin en önemli kaynaklarından biridir. Okunan bilgilerden anlam çıkarılabilmesi için okuma becerisinin tam ve eksiksiz öğrenilmiş olması gerekir. Bireylerin fizyolojik, zihinsel ve psikolojik sorunları okumayı öğrenme sürecini etkiler. Bu çalışmada okumaya etki eden fizyolojik özelliklerden olan görme ve işitmenin okuma sürecindeki yeri ve öneminin açıklanması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışma ulusal ve yabancı literatürün taranması yoluyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada okumada göz hareketleri, göz-ses uzaklığı, gözle ilgili okumayı etkileyen sorunlar ve bu sorunların giderilmesi, hızlı okuma ve göz ilişkisi, işitmenin okumadaki yeri ve önemi gibi konuların üzerinde durulmuştur. Ayrıca yapılan literatür taraması sonucunda görme ve işitme unsurlarındaki eksiklik ya da kayıpların okumayı öğrenme süreçlerine ne gibi etkilerinin olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, bireylerin eğitim hayatlarında olduğu kadar sosyal hayatlarında da oldukça önemli olan okuma becerisinin fizyolojik unsurlarından görme ve işitmenin okuma sürecindeki yeri, önemi ve bu unsurlara ait sorunların tespiti ve tedavi süreçleri açıklanmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda çeşitli önerilerde bulunulmuştur. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akyol, H. (2009). Türkçe ilk okuma yazma öğretimi. (8. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  2. Akyol, H. (2007). Okuma. (Ed. A. Kırkkılıç, H. Akyol). İlköğretimde Türkçe öğretimi. (1. Baskı). 15-48. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  3. Aslan, C. (2015). Okul öncesi dönemdeki az gören çocuğun izleme becerilerinin gelişiminde işlevsel görme aktivite programının (igap izleme) etkisi: bir örnek olay çalışması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  4. Bahill , A.T. , Adler , D., and Stark , L . ( 1975). Most naturally occurring human saccades have magnitudes of 15 degrees or less . Investigative Ophthalmology, 14, 468 – 469.
  5. Batemanazan, V., Jaafar, A. and Salehuddin, K. (2014). A comparative study on the eye movement patterns in Malay-English bilingual readers. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 118, 229-234.
  6. Bell, T. (2001). Extensive reading: Speed and comprehension. The reading matrix, 1(1).
  7. Berninger, V. W. and Richards, T. L. (2002). Brain literacy for educators and psychologists. Academic Press.
  8. Binbaşıoğlu, C. (1993). Okumanın mekanizması ve okuma aracının bazı nitelikleri. Çağdaş Eğitim, 28(193).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

26 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

16 Temmuz 2018

Kabul Tarihi

8 Ağustos 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Sulak, S. E., & Sönmez, Y. (2018). GÖRME VE İŞİTMENİN OKUMADAKİ YERİ VE ÖNEMİ. Uşak Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Dergisi, 4(3), 1-19. https://izlik.org/JA24BW89FT
AMA
1.Sulak SE, Sönmez Y. GÖRME VE İŞİTMENİN OKUMADAKİ YERİ VE ÖNEMİ. EARDE. 2018;4(3):1-19. https://izlik.org/JA24BW89FT
Chicago
Sulak, Süleyman Erkam, ve Yasemin Sönmez. 2018. “GÖRME VE İŞİTMENİN OKUMADAKİ YERİ VE ÖNEMİ”. Uşak Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Dergisi 4 (3): 1-19. https://izlik.org/JA24BW89FT.
EndNote
Sulak SE, Sönmez Y (01 Aralık 2018) GÖRME VE İŞİTMENİN OKUMADAKİ YERİ VE ÖNEMİ. Uşak Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Dergisi 4 3 1–19.
IEEE
[1]S. E. Sulak ve Y. Sönmez, “GÖRME VE İŞİTMENİN OKUMADAKİ YERİ VE ÖNEMİ”, EARDE, c. 4, sy 3, ss. 1–19, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24BW89FT
ISNAD
Sulak, Süleyman Erkam - Sönmez, Yasemin. “GÖRME VE İŞİTMENİN OKUMADAKİ YERİ VE ÖNEMİ”. Uşak Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Dergisi 4/3 (01 Aralık 2018): 1-19. https://izlik.org/JA24BW89FT.
JAMA
1.Sulak SE, Sönmez Y. GÖRME VE İŞİTMENİN OKUMADAKİ YERİ VE ÖNEMİ. EARDE. 2018;4:1–19.
MLA
Sulak, Süleyman Erkam, ve Yasemin Sönmez. “GÖRME VE İŞİTMENİN OKUMADAKİ YERİ VE ÖNEMİ”. Uşak Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Dergisi, c. 4, sy 3, Aralık 2018, ss. 1-19, https://izlik.org/JA24BW89FT.
Vancouver
1.Süleyman Erkam Sulak, Yasemin Sönmez. GÖRME VE İŞİTMENİN OKUMADAKİ YERİ VE ÖNEMİ. EARDE [Internet]. 01 Aralık 2018;4(3):1-19. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24BW89FT

download?token=eyJhdXRoX3JvbGVzIjpbXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiMjIwMzIyLTEzMzczNS1PcGVuLUFjY2Vzcy1sb2dvLnBuZyIsInBhdGgiOiJjMjM0L2YxNTYvMDc4Mi82OWRlN2YxNDhkNWJhMy4zMzc5NDQ4OC5wbmciLCJleHAiOjE3NzYxOTI4MDQsIm5vbmNlIjoiZGJkOTcwYThjNTAzZmZiMjgzYjVlMzExZGQ5ZTZiNGYifQ.NNAkaPMsYkhyvy5oM3b6HtfR5Km66-sEOj1PwZyziA8      by.png      wilson-1024x270.png

Uşak Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Dergisinde yayımlanan makaleler, Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY 4.0) ile lisanslanmıştır.