XVI. Yüzyılın Başlarında Safevi Devletiyle Memlük Devleti Arasında Siyasi İlişkilere Genel Bir Bakiş

Cilt: 3 Sayı: 2 2 Haziran 2010
  • Mübariz Ağalarlı
PDF İndir
EN TR

XVI. Yüzyılın Başlarında Safevi Devletiyle Memlük Devleti Arasında Siyasi İlişkilere Genel Bir Bakiş

Öz

XVI. yüzyılın başlarından itibaren dünyada yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler, Yakın ve Orta Doğu’da ciddi olaylarla gözlemlenmekteydi. Bu dönemde siyasi coğrafyasını genişlendirmekte olan Osmanlı İmparatorluğu, Azerbaycan, Doğu Anadolu, Irak-ı Arap, Irak-ı Acem, Fars ve Horasan vilayetlerini yönetimi altında tutan ve Azerbaycan Akkoyunlu Devletinin siyasi mirasının varisi olan Azerbaycan Safevi Devleti, Maveraünnehir bölgesinde hâkim olan Şeybaniler, Mısır Suriye, Hicaz topraklarını kuşatan Memlük Devleti yaşanan olayların subyelerini oluşturmaktaydılar. Bu dönemde bölgede meydana gelen siyasi olaylarda etkin bir şekilde iştirak eden Azerbaycan Safevi Devletinin uluslararası ilişkiler sistemine büyük katkısı olmuştur. XVI. yüzyılın başlarında (1501) I. Şah İsmail’in Azerbaycan’da siyasi iktidara gelmesiyle kurulan Safevi Devleti, kısa süre zarfında Yakın ve Orta Doğu’da lider konumdaki devletlerden birine dönüşmüştü. Azerbaycan’da Safevilerin siyasi iktidarının güçlenmesi ile devletin dış siyasi ilişkilerinde canlanma gözlemlenmeğe, komşu devletlerle siyasi ve diplomatik ilişkiler gelişmeye başlamıştır. Bu dönemde devletin sınırlarının genişlendirilmesi, komşu devletlerle ekonomik, ticari ve diplomatik ilişkilerin gelişmesi, Safevi iktidarının dış siyasetinin temelini oluşturuyordu. Safevilerin hâkimiyeti döneminde Azerbaycan’ın dış siyasetinde Memlükler’le siyasi ilişkiler önemli yere sahipti. Çünkü bu dönemde Memlük Devleti meydana gelen siyasi olaylara etkin bir şekilde katılıyordu. Bu etken Safevi hakimiyetinin dış siyasetinde önemli role sahiptir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Mübariz Ağalarlı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

2 Haziran 2010

Gönderilme Tarihi

16 Haziran 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Ağalarlı, M. (2010). XVI. Yüzyılın Başlarında Safevi Devletiyle Memlük Devleti Arasında Siyasi İlişkilere Genel Bir Bakiş. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(2), 124-135. https://doi.org/10.12780/UUSBD77
AMA
1.Ağalarlı M. XVI. Yüzyılın Başlarında Safevi Devletiyle Memlük Devleti Arasında Siyasi İlişkilere Genel Bir Bakiş. UÜSBD. 2010;3(2):124-135. doi:10.12780/UUSBD77
Chicago
Ağalarlı, Mübariz. 2010. “XVI. Yüzyılın Başlarında Safevi Devletiyle Memlük Devleti Arasında Siyasi İlişkilere Genel Bir Bakiş”. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 3 (2): 124-35. https://doi.org/10.12780/UUSBD77.
EndNote
Ağalarlı M (01 Haziran 2010) XVI. Yüzyılın Başlarında Safevi Devletiyle Memlük Devleti Arasında Siyasi İlişkilere Genel Bir Bakiş. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 3 2 124–135.
IEEE
[1]M. Ağalarlı, “XVI. Yüzyılın Başlarında Safevi Devletiyle Memlük Devleti Arasında Siyasi İlişkilere Genel Bir Bakiş”, UÜSBD, c. 3, sy 2, ss. 124–135, Haz. 2010, doi: 10.12780/UUSBD77.
ISNAD
Ağalarlı, Mübariz. “XVI. Yüzyılın Başlarında Safevi Devletiyle Memlük Devleti Arasında Siyasi İlişkilere Genel Bir Bakiş”. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 3/2 (01 Haziran 2010): 124-135. https://doi.org/10.12780/UUSBD77.
JAMA
1.Ağalarlı M. XVI. Yüzyılın Başlarında Safevi Devletiyle Memlük Devleti Arasında Siyasi İlişkilere Genel Bir Bakiş. UÜSBD. 2010;3:124–135.
MLA
Ağalarlı, Mübariz. “XVI. Yüzyılın Başlarında Safevi Devletiyle Memlük Devleti Arasında Siyasi İlişkilere Genel Bir Bakiş”. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 3, sy 2, Haziran 2010, ss. 124-35, doi:10.12780/UUSBD77.
Vancouver
1.Mübariz Ağalarlı. XVI. Yüzyılın Başlarında Safevi Devletiyle Memlük Devleti Arasında Siyasi İlişkilere Genel Bir Bakiş. UÜSBD. 01 Haziran 2010;3(2):124-35. doi:10.12780/UUSBD77

Cited By

Adres: Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Telefon: 0276 221 21 60 Faks :0276 221 21 61
E-posta: sosyaldergi@usak.edu.tr