GÜMÜŞ KANAT İLE TOBİA VE MELEK’İN KARŞILAŞTIRILMASI

Cilt: 1 Sayı: 2 2 Haziran 2008
  • Ali Pulat
PDF İndir
EN TR

GÜMÜŞ KANAT İLE TOBİA VE MELEK’İN KARŞILAŞTIRILMASI

Öz

Çocuk edebiyatında karşılaştırma ile yapılacak uygulama çalışmaları üzerinde daha dikkatli ve özenli durulmalıdır. Bilimsel metotlarla yapılan karşılaştırmalar çocuk okuyucular üzerinde öğretmenler ve veliler tarafından da gözlemlenmelidir. Bu anlayış çerçevesinde Gümüş Kanat ile Tobia ve Melek karşılaştırıldığında birçok ortak yönlerinin olduğu görülmüştür. Karşılaştırmadan maksat birini ötekinden daha üstün göstermek değildir. Çocuk edebiyatında karşılaştırmanın amacı metnin daha iyi anlaşılmasıdır. Aynı zamanda okuyucu farklı anlayışları karşılaştırma çalışmaları sayesinde daha iyi kavrayacaktır. Gümüş Kanat’ın kahramanı Kemal, yetişkin birey gibi hareket eden bir çocuktur. Mükemmel bir çocuk tipi çizilmiştir, hiç hata yapmaz. Hatta yaramazlık nedir bilmez. Olumlu yönlerini ailesinde gördüğü sevgiden ve inançlarına olan samimi bağlılığından alır. Doğru ve güzel davranışlarının mükâfatını da görür. Tobia ve Melek’te Martina, birçok yetişkinin göremediklerini, hissedemediklerini ve düşünemediklerini çarpıcı örneklerle önümüze koyabilen çok kabiliyetli bir kızdır. Martina’nın yaşadıkları ile sadece çocuklar değil aynı zamanda yetişkinler de uyarılmış olur. Eserde çocukların iç dünyalarının farklılığı ve zenginliği gösterilmeye çalışılır. İki eserde de kahramanların çıkış yolu aradıkları yerlerde kendi kültürlerine uygun bir anlayışla iki yardımcı unsur ortaya çıkar. Gümüş Kanat ve Melek. Gümüş Kanat iyi niyetli adımların karşılığı olarak ortaya çıkarken, Melek ise kahramanın sıkıntılı anında görünüverir. İki farklı anlayışın örnek bir ürünü olan iki eserde ölüm, olağanüstülükler ve toplumun sevgiye olan ihtiyacı, birçok ortak ve benzer yönleriyle ele alınmıştır. Karşılaştırma çalışmalarının ve örnek uygulamaların çocuklar üzerindeki etkileri gözlenmeden ve bu konuda çocukların görüşleri alınmadan yapılan karşılaştırmalar eksik olur. Burada öğretmenlere ve öğrencilere önemli görevler düşmektedir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

2 Haziran 2008

Gönderilme Tarihi

16 Haziran 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2008 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Pulat, A. (2008). GÜMÜŞ KANAT İLE TOBİA VE MELEK’İN KARŞILAŞTIRILMASI. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 237-246. https://doi.org/10.12780/UUSBD18
AMA
1.Pulat A. GÜMÜŞ KANAT İLE TOBİA VE MELEK’İN KARŞILAŞTIRILMASI. UÜSBD. 2008;1(2):237-246. doi:10.12780/UUSBD18
Chicago
Pulat, Ali. 2008. “GÜMÜŞ KANAT İLE TOBİA VE MELEK’İN KARŞILAŞTIRILMASI”. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1 (2): 237-46. https://doi.org/10.12780/UUSBD18.
EndNote
Pulat A (01 Haziran 2008) GÜMÜŞ KANAT İLE TOBİA VE MELEK’İN KARŞILAŞTIRILMASI. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1 2 237–246.
IEEE
[1]A. Pulat, “GÜMÜŞ KANAT İLE TOBİA VE MELEK’İN KARŞILAŞTIRILMASI”, UÜSBD, c. 1, sy 2, ss. 237–246, Haz. 2008, doi: 10.12780/UUSBD18.
ISNAD
Pulat, Ali. “GÜMÜŞ KANAT İLE TOBİA VE MELEK’İN KARŞILAŞTIRILMASI”. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 1/2 (01 Haziran 2008): 237-246. https://doi.org/10.12780/UUSBD18.
JAMA
1.Pulat A. GÜMÜŞ KANAT İLE TOBİA VE MELEK’İN KARŞILAŞTIRILMASI. UÜSBD. 2008;1:237–246.
MLA
Pulat, Ali. “GÜMÜŞ KANAT İLE TOBİA VE MELEK’İN KARŞILAŞTIRILMASI”. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 1, sy 2, Haziran 2008, ss. 237-46, doi:10.12780/UUSBD18.
Vancouver
1.Ali Pulat. GÜMÜŞ KANAT İLE TOBİA VE MELEK’İN KARŞILAŞTIRILMASI. UÜSBD. 01 Haziran 2008;1(2):237-46. doi:10.12780/UUSBD18

Cited By

Adres: Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Telefon: 0276 221 21 60 Faks :0276 221 21 61
E-posta: sosyaldergi@usak.edu.tr