Yeni Medya Etkileşim Ortamlarında Kadın Hareketlerinin Önündeki Toplumsal Engeller
Öz
Günümüzün Yeni iletişim teknolojileri, toplumlarda önemli bir dinamik alan oluşturmaktadır. Bu teknolojiler üzerinden toplumlar, sosyal, siyasal, kültürel, vb. alanlarda küreselleşebilmekte, böylece çeşitli coğrafyaların ilişkileri küresel alana taşınabilmektedir. Bu sürecin ortaya çıkardığı sonuçlar üzerinden duyarlılık kazanmış kadın hareketleri, yeni medya olanakları içinde küresel dünyaya eklemlenebilmektedir. Böylece, çeşitli coğrafyaların kadın hareketleri, yeni medya ortamında, küresel dünyanın hareketleri ile ilişkilerini geliştirebilmekte, hareketlerin yerel dinamikleri temelinde farklılıklar ve ara sentezler oluşabilmektedir. Çünkü kadınlara sunulan medya olanakları ile kadınların bu olanaklardan yararlanma düzeyleri üzerinde, halen yerel toplumsal dinamiklerin etkili olduğu görülmektedir.
Kadınların çeşitli medya ortamlarında temsil edilmesi, erkek egemen dünyanın ve çeşitli sektörlerin talepleri yönünde biçimlenmektedir. Diğer yandan, sosyal koşullar bütün dünyada kadınların yeni iletişim teknolojilerini kullanma pratiklerini etkilemekte ve onları erkeklerin gerisinde bırakmaktadır. Gerçekte birçok toplumsal sorunlarının çözümünde destek bekleyen ya da çözümsüzlükler içinde yönsüzleşen kadınların, yeni medya olanaklarına sahip olma düzeyleri de düşük olmaktadır. Bununla birlikte, yeni medyanın eski medyadan farklı olanakları, örgütlenme biçimleri ve çeşitli aktörlere hareket serbestliği sağlaması, yeni medyayı toplumsal sorunların tartışılabildiği, geleneksel medyadan farklı olarak, yeni karşıt kamusallıkların içerilebildiği bir mecra yapmaktadır.
Yeni medyanın olanakları herkesi eşit ve özgür kılıyor görünse de, özellikle kadınların önünde farklı sosyal engellerin olduğu görülmektedir. Küresel dünyanın postmodern kültürünün oluşturduğu bireyselleşme, kadınlığa uygun görülen girişimler, sorunların çözümü ile ilgili duyarlılığı zayıflatmakta, sistemin kadına yüklediği yanlış bilincin de etkisi ile kadınlar, kamusal alandan uzak tutulabilmektedir. Çünkü, postmodern kültür kadınları hem bireyselleştirerek yalnızlaştırmakta hem de onları tüketime yönelterek temel gereksinimleri bulanıklaştırmakta, aralarındaki dayanışmaları kırabilmekte, kadın duyarlılığının gelişimini yavaşlatabilmektedir. Gerek gelişmiş dünyanın gerekse gelişmekte olan dünyanın bu alandaki sorunları birçok yönden birbiriyle kesişebilmektedir.
Bu çalışmada kadın hareketleri, gelişmiş ve gelişmekte olan dünyadaki eski ve yeni medya olanaklarını kullanım ve örgütlenme pratiklerindeki cinsiyet farklılıkları ve kadın sorunları bağlamında, kuramsal olarak tartışılmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- BAUMAN, Z., 1999, Küreselleşme- Toplumsal Sonuçları, Ayrıntı Yay., İstanbul.
- BAUMAN, Z., 2001, Bireyselleşmiş Toplum, Ayrıntı Yay., İstanbul.
- BENNETT, W. L., 2003, “New Media Power : The Internet and Global Activisim”, Ed: Nick Couldry, James Curran, Contesting Media Power: Alternative Media in a Networked World, Rowman-Littfield Publishers, Inc. USA, (17-36).
- BINARK, M., Bayraktutan, G., 2013, Ayın Karanlık Yüzü: Yeni Medyada Etik, Kalkedon Yay., İstanbul.
- CASTELLS, M., 2005, Ağ Toplumunun Yükselişi- Enformasyon Çağı: Ekonomi, Toplum ve Kültür (I. Cilt), İstanbul Bilgi Üniversitesi Yay., İstanbul.
- GAULEJAC, V., 2013, İşletme Hastalığına Tutulmuş Toplum, Ayrıntı Yay., İstanbul.
- GILL, R., 2002, “Cool, Creative and Egalitorian? : exploring gender in project based new media work in Europe, London: LSE. Research Online, http://eprints.lse.ac.uk/2446 (03.05.2014).
- GILL, R., 2007, Gender and Media, Polity Press, Cambridge.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yazarlar
Dilek Yeşiltuna
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
20 Şubat 2015
Gönderilme Tarihi
1 Şubat 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 8 Sayı: 1