Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: SANAYİ, YENİLİKÇİLİK ve ALTYAPI HEDEFİNDE TÜRKİYE’DEKİ GELİŞMELER

Yıl 2021, Cilt: 14 Sayı: 1, 27 - 46, 30.06.2021

Öz

Gerçekleştirilen tüm faaliyetler için çevreye doğrudan ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle çevrenin korunması ve ekonomik faaliyetlerin birlikte yönetimi uluslararası topluluk gündemini meşgul eden en önemli konuları oluşturmuştur. Sürdürülebilir kalkınma, ekonomik, sosyal ve çevresel yaklaşımların bir araya gelmesi ve bu üç sistemin alt hedeflerinin dengelenmesiyle gerçekleştirilebilecektir.
1960’lı yıllar sanayileşmenin de etkisiyle çevrenin korunmasıyla ilgili endişelerin arttığı yıllardır. Ekonomik büyüme ve çevrenin korunması ilgili kamusal tartışmalar, Roma Kulübü’nün 1972 yılında yayınladığı Büyümenin Sınırları raporuyla ön plana çıkmıştır. 1992 yılında Birleşmiş Milletler çevre ve kalkınma konferansı düzenlemiştir. Konferansta ulus liderlerinin katılımıyla farklı alanlarda sürdürülebilir kalkınma ilkelerinin yer aldığı Gündem 21 isimli deklarasyon oluşturulmuştur. Bu ilkeler kalkınmaya yönelik çevre, ekonomi, kentleşme gibi alanlarda neler yapılması gerektiği üzerinde durmaktadır.
21. yüzyılda ekonomik bir yaklaşım olarak sürdürülebilirlik, teknoloji ve yeniliğe dayalı faaliyetlerle yakından ilgilidir. Teknolojinin sadece kullanımı değil aynı zamanda tüm ekonomik faaliyetlerde teknolojik dönüşümün gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu çalışmada sürdürülebilir kalkınmanın tarihsel gelişimi ve Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilir kalkınma hedefleri bağlamında Türkiye’nin Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı hedefleri incelenmektedir. Sürdürülebilirliği sağlamak için teknoloji ve yeniliğe dayalı faaliyetler gelecek yıllarda gerçekleştirildiği taktirde imalat, tarım ve doğal kaynaklar alanında sektörel olarak meydana gelebilecek sorunlara çözüm üretebilecektir. Yenilikçi sistemler hem verimlilik artışı ile kaynakların etkin kullanımını sağlayacak hem de sosyal ve ekonomik kalkınmaya yardımcı olacaktır. Bu nedenle çalışmada sanayi altyapı ve yenilikçilik hedefi üzerinden Türkiye’deki gelişmeler incelenmiştir.
Birleşmiş Milletlerin 2030 yılı için belirlediği alt hedef ve göstergeler için, Türkiye'de 2019 yılında resmi bir rapor da hazırlanmıştır. Bu çalışmada sanayi yenilikçilik ve alt yapı hedefine yönelik olarak belirlenen göstergelerin 1997 yılından 2018 yılına kadarki seyrini açıklayabilmek için farklı kaynaklardan veriler elde edilerek endeksler oluşturulmuş, görsel olarak daha etkili sonuçların ortaya çıkması amacıyla ısı haritası yöntemi kullanılmıştır. Böylece, Türkiye’nin mevcut durumu analiz edilmiş ve analiz sonuçlarına göre politika önerileri sunulmuştur.

Kaynakça

  • Barbier, E.B ve Burgess, J.C., (2017). The Sustainable Development Goals and the Systems Approach To Sustainability Economics E-Journal
  • Baker, S., Kousis, M., Richardson. D., Young, S., (1997). The politics of sustainable development: Teory, Policy and Practise
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tuğba Tuncer

Aykut Sezgin

Murat Dulupçu

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 14 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Tuncer, T., Sezgin, A., & Dulupçu, M. (2021). SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: SANAYİ, YENİLİKÇİLİK ve ALTYAPI HEDEFİNDE TÜRKİYE’DEKİ GELİŞMELER. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(1), 27-46.

Adres: Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Telefon: 0276 221 21 60 Faks :0276 221 21 61
E-posta: sosyaldergi@usak.edu.tr