Araştırma Makalesi

SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ VE SATIN ALMA NİYETİ HAKKINDA TÜKETİCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Cilt: 9 Sayı: 3 31 Aralık 2023
PDF İndir
TR EN

SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ VE SATIN ALMA NİYETİ HAKKINDA TÜKETİCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz

Dünyanın her yerinde işletmeler tüketicilere ulaşmak için devamlı yeni yollar aramaktadır. Günümüzde kullanılan geleneksel pazarlama yaklaşımları, ürünleri/hizmetleri pazarlamak ve markalaştırmak için yapılan çalışmaların artık daha küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Sosyal medyaya artan ilgi, pazarlama ve reklamcılığı şekillendirmiş ve işletmelerin hedef gruplarıyla etkileşim biçimini değiştirmiştir. Sosyal medyanın fenomenler aracılığıyla etkin kullanımı ve kapsamının genişletilmesine dair yapılan çalışmalar ile rekabet avantajı yaratmanın ve sürdürmenin önemi de artmıştır. Bu doğrultuda, kaynak güvenilirliği, kaynak çekiciliği, ürün eşleştirme ve anlam aktarımına odaklanarak sosyal medya etkileyicilerinin satın alma karar süreçleri ile olan ilişkisini araştırmak amacıyla bu araştırma tasarlanmıştır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır ve veriler Mart-Temmuz 2023 döneminde çevrimiçi olarak toplanmıştır. Araştırmaya toplam 676 kişi katılmıştır. Sayı ve yüzde hesaplamaları yapılmış, boyutlar arasındaki ilişkilerin incelenmesinde ise Spearman Sıra Korelasyonu tekniği kullanılmıştır. P < 0,5 istatistiki olarak anlamlı kabul edilmiştir. Satın Alma Karar Verme Süreci ile Sosyal Medya Etkileyicisinin Çekicilik, Anlam Aktarım ve Anlam Aktarımında Satın Alma Kararı boyutları arasında anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Albayrak, S. (2020), “Sosyal Etki Pazarlaması (Influencer Marketing) Bağlamında Instagram ve Youtube Influencerlarının (Fenomenlerinin) Gençlerin Marka Algısına Etkisi”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  2. Alpar, R. (2016). Spor, sağlık ve eğitim bilimlerinden örneklerle uygulamalı istatistik ve geçerlik-güvenilirlik (Yenilenmiş 4. bs.). Ankara: Detay Yayıncılık.
  3. Avcılar, M.Y.; Demirgüneş, B. ve Açar, M.F. (2018), “Instagram Reklamlarında Sosyal Medya Fenomeni Kullanımının Reklama Yönelik Tutum ve E-Wom Niyetine Etkilerinin İncelenmesi”, Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, Ocak (21), 1-27.
  4. Aydın, İ. (2021), Nüfuz Pazarlamasında (Influencer Marketing) Nüfuzluya Güvenin Marka Değeri, Marka Aşkı ve Satın Alma Niyeti Üzerindeki Etkisinin Araştırılması, Journal of Emerging Economies and Policy, 6(2), 213-225.
  5. Çalışkan, M. ve Mencik, Y. (2015), Değişen Dünyanın Yeni Yüzü: Sosyal Medya, Akademik Bakış Dergisi, Sayı: 50, Temmuz-Ağustos.
  6. De Veirman, M.; Cauberghe, V. and Hudders, L. (2017). ‘‘Marketing Through Instagram Influencers: Impact of Number of Followersand Product Divergence On Brand Attitude”, International Journal of Advertising The Review of Marketing Communications, 36(5), 15th International Conference on Research in Advertising. 1-13.
  7. İslamoğlu, A.H. ve Altunışık, R. (2013). Tüketici Davranışları, Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul.
  8. Glucksman, M. (2017). “The Rise of Social Media Influencer Marketing on LifestyleBranding: A Case Study of Lucie Fink”, 8(2), 77-87.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Uygulama Bilimi ve Değerlendirme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

21 Aralık 2023

Kabul Tarihi

26 Aralık 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Oğuz, Z., & Güzel, A. (2023). SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ VE SATIN ALMA NİYETİ HAKKINDA TÜKETİCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi, 9(3), 375-387. https://izlik.org/JA79PL29UF
AMA
1.Oğuz Z, Güzel A. SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ VE SATIN ALMA NİYETİ HAKKINDA TÜKETİCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. USAYSAD. 2023;9(3):375-387. https://izlik.org/JA79PL29UF
Chicago
Oğuz, Zülal, ve Alper Güzel. 2023. “SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ VE SATIN ALMA NİYETİ HAKKINDA TÜKETİCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 9 (3): 375-87. https://izlik.org/JA79PL29UF.
EndNote
Oğuz Z, Güzel A (01 Aralık 2023) SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ VE SATIN ALMA NİYETİ HAKKINDA TÜKETİCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 9 3 375–387.
IEEE
[1]Z. Oğuz ve A. Güzel, “SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ VE SATIN ALMA NİYETİ HAKKINDA TÜKETİCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”, USAYSAD, c. 9, sy 3, ss. 375–387, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79PL29UF
ISNAD
Oğuz, Zülal - Güzel, Alper. “SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ VE SATIN ALMA NİYETİ HAKKINDA TÜKETİCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 9/3 (01 Aralık 2023): 375-387. https://izlik.org/JA79PL29UF.
JAMA
1.Oğuz Z, Güzel A. SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ VE SATIN ALMA NİYETİ HAKKINDA TÜKETİCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. USAYSAD. 2023;9:375–387.
MLA
Oğuz, Zülal, ve Alper Güzel. “SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ VE SATIN ALMA NİYETİ HAKKINDA TÜKETİCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi, c. 9, sy 3, Aralık 2023, ss. 375-87, https://izlik.org/JA79PL29UF.
Vancouver
1.Zülal Oğuz, Alper Güzel. SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ VE SATIN ALMA NİYETİ HAKKINDA TÜKETİCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. USAYSAD [Internet]. 01 Aralık 2023;9(3):375-87. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79PL29UF