Derleme

VEKÂLET TEORİSİ’NİN SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ YANSIMALARININ ULUSAL VE ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Cilt: 4 Sayı: 2 31 Ağustos 2018
PDF İndir
TR EN

VEKÂLET TEORİSİ’NİN SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ YANSIMALARININ ULUSAL VE ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz

Bu çalışmanın amacı, Vekâlet Teorisi’nin sağlık sektöründeki yansımalarını tüm yönleriyle ortaya koymaktır. Bu
kapsamda çalışmada; teorinin tarihsel gelişim süreci, kavramsal çerçevesi ve teorinin temelinde var olan vekâlet
ilişkisinin beraberinde getirdiği sözleşme problemleri sağlık sektörüyle ilişkili olarak ayrıntılı bir şekilde
incelenmiştir. Ayrıca; Vekâlet Teorisi’nin organizasyon teorisine yapmış olduğu katkılar ile literatürde teoriye
yöneltilen eleştirilere yer verilmiş ve bu teori kapsamında sağlık sektöründe yapılan ulusal ve uluslararası çeşitli
araştırmalara ilişkin bulgular tartışılarak bu kapsamda bazı çıkarımlarda bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akerlof, G.A. (1970). The market for lemons: Quality uncertainty and the market mechanism. The Quarterly Journal of Economics, 84(3), 488-500.
  2. Akkaş, E. (2012). “Vekâlet Teorisi Çerçevesinde Hasta-Hekim İlişkileri Üzerine Bir Çalışma: Isparta İl Merkezi Hastaneleri Örneği”, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sağlık Yönetimi Anabilim Dalı, Isparta.
  3. Banerjee, S.B. (2007). Corporate Social Responsibility: The Good, The Bad and The Ugly. UK: Edward Elgar Publishing Limited.
  4. Banerjee, R., Bergen, M., Dutta, S. and Ray, S. (2012). Applications of Agency Theory in B2B marketing: Review and future directions, in G. L. Lilien & R. Grewal (eds.), Handbook of Business-to-Business Marketing, UK: Edward Elgar Publishing Limited, 41-53.
  5. Bilgili, E. ve Ecevit, E. (2008) Sağlık Hizmetleri Piyasasında Asimetrik Bilgiye Bağlı Problemler ve Çözüm Önerileri. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 11(2), 201-228.
  6. Cuevas-Rodriguez, G., Gomez-Mejia, L.R. and Wiseman, R.M. (2012). Has Agency Theory Run its Course? Making the Theory more Flexible to Inform the Management of Reward Sytems. Corporate Governance: An International Review, 20(6), 526-546.
  7. Çelik, Y. (2011). Sağlık Ekonomisi. Ankara: Siyasal Kitabevi. Dil, M. ve Gümüştekin, G.E. (2008).
  8. Vekâlet Teorisinin Aile İşletmelerine Katkıları ve Model Önerisi. in T. Koçel (ed.), 3. Aile İşletmeleri Kongre Kitabı, İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 78, İstanbul: Golden Medya Matbaaacılık ve Tic. A.Ş, 301-312.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

31 Ağustos 2018

Gönderilme Tarihi

28 Mayıs 2018

Kabul Tarihi

19 Temmuz 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Ürek, D., & Erigüç, G. (2018). VEKÂLET TEORİSİ’NİN SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ YANSIMALARININ ULUSAL VE ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi, 4(2), 180-194. https://izlik.org/JA55CE87ER
AMA
1.Ürek D, Erigüç G. VEKÂLET TEORİSİ’NİN SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ YANSIMALARININ ULUSAL VE ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. USAYSAD. 2018;4(2):180-194. https://izlik.org/JA55CE87ER
Chicago
Ürek, Duygu, ve Gülsün Erigüç. 2018. “VEKÂLET TEORİSİ’NİN SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ YANSIMALARININ ULUSAL VE ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ”. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 4 (2): 180-94. https://izlik.org/JA55CE87ER.
EndNote
Ürek D, Erigüç G (01 Ağustos 2018) VEKÂLET TEORİSİ’NİN SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ YANSIMALARININ ULUSAL VE ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 4 2 180–194.
IEEE
[1]D. Ürek ve G. Erigüç, “VEKÂLET TEORİSİ’NİN SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ YANSIMALARININ ULUSAL VE ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ”, USAYSAD, c. 4, sy 2, ss. 180–194, Ağu. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55CE87ER
ISNAD
Ürek, Duygu - Erigüç, Gülsün. “VEKÂLET TEORİSİ’NİN SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ YANSIMALARININ ULUSAL VE ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ”. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 4/2 (01 Ağustos 2018): 180-194. https://izlik.org/JA55CE87ER.
JAMA
1.Ürek D, Erigüç G. VEKÂLET TEORİSİ’NİN SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ YANSIMALARININ ULUSAL VE ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. USAYSAD. 2018;4:180–194.
MLA
Ürek, Duygu, ve Gülsün Erigüç. “VEKÂLET TEORİSİ’NİN SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ YANSIMALARININ ULUSAL VE ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ”. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi, c. 4, sy 2, Ağustos 2018, ss. 180-94, https://izlik.org/JA55CE87ER.
Vancouver
1.Duygu Ürek, Gülsün Erigüç. VEKÂLET TEORİSİ’NİN SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ YANSIMALARININ ULUSAL VE ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. USAYSAD [Internet]. 01 Ağustos 2018;4(2):180-94. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55CE87ER