BibTex RIS Kaynak Göster

YATAĞA BAĞIMLI HASTALARDA EN SIK GÖRÜLEN KRONİK HASTALIKLARIN ANALİZİ ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI

Yıl 2016, Cilt: 2 Sayı: 1, 0 - 0, 15.04.2016

Öz

Bu çalışmanın amacı yatağa bağımlı hastalar ve evde bakım gören hastalarda en sık görülen sağlık problemlerinin farklı yaş gruplarına göre incelenmesidir.Bu amaçla geçmişte 2000-2014 yılları arasında farklı yaş gruplarında yapılmış çalışmalar Dicle Üniversitesi Kütüphanesi’nin veri tabanları ve Google arama motorunda “disability,elderly,youth, children, bedridden, disease, chronic diseases, adolescent, adult” anahtar kelimeleri kullanılarak taranmıştır. Taranan 450 çalışmadan 29 ‘u tarama kriterlerine uygun bulunmuş ve analiz edilmiştir. Yaptığımız derlemeye göre, çocuk ve genç yaş gruplarında en çok nörolojik hastalıklar (serebral palsi, zeka geriliği, otizm, genetik bozukluklar down sendromu, motor nöron hastalıkları, ve SSPE ve kas-iskelet hastalıkları( çarpık ayak, ortopedik travma, kırıklar, muskuler distropi) görülürken, yaşlı ve yetişkinler üzerinde çalışma yapılan makalelerde ise en çok nörolojik hastalıklara bağlı felçler ( triplejya, tetraplejya, hemiplejya), mental retardasyona bağlı kronik hastalıklar ( demans, alzheimer, parkinson,ileri demans), kardiyovaskuler hastalıklar (hipertansiyon, kalp krizi), solunum yolu hastalıları (kardiyak astım,astım bronşit,COPD), düşmelere, kırıklara, menopoz sonrasına ve osteoporoza bağlı kas-iskelet hastalıkları, kanser çeşitleri ve diyabet ön plana çıkmıştır.
Anahtar Kelimeler: Kronik hastalık, engellilik, çocuk, genç,yaşlı,yatağa bağımlılık

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Rojan Gümüş

Yayımlanma Tarihi 15 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gümüş, R. (2016). YATAĞA BAĞIMLI HASTALARDA EN SIK GÖRÜLEN KRONİK HASTALIKLARIN ANALİZİ ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI. Uluslararası Sağlık Yönetimi Ve Stratejileri Araştırma Dergisi, 2(1).
AMA Gümüş R. YATAĞA BAĞIMLI HASTALARDA EN SIK GÖRÜLEN KRONİK HASTALIKLARIN ANALİZİ ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI. USAYSAD. Haziran 2016;2(1).
Chicago Gümüş, Rojan. “YATAĞA BAĞIMLI HASTALARDA EN SIK GÖRÜLEN KRONİK HASTALIKLARIN ANALİZİ ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI”. Uluslararası Sağlık Yönetimi Ve Stratejileri Araştırma Dergisi 2, sy. 1 (Haziran 2016).
EndNote Gümüş R (01 Haziran 2016) YATAĞA BAĞIMLI HASTALARDA EN SIK GÖRÜLEN KRONİK HASTALIKLARIN ANALİZİ ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 2 1
IEEE R. Gümüş, “YATAĞA BAĞIMLI HASTALARDA EN SIK GÖRÜLEN KRONİK HASTALIKLARIN ANALİZİ ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI”, USAYSAD, c. 2, sy. 1, 2016.
ISNAD Gümüş, Rojan. “YATAĞA BAĞIMLI HASTALARDA EN SIK GÖRÜLEN KRONİK HASTALIKLARIN ANALİZİ ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI”. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 2/1 (Haziran 2016).
JAMA Gümüş R. YATAĞA BAĞIMLI HASTALARDA EN SIK GÖRÜLEN KRONİK HASTALIKLARIN ANALİZİ ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI. USAYSAD. 2016;2.
MLA Gümüş, Rojan. “YATAĞA BAĞIMLI HASTALARDA EN SIK GÖRÜLEN KRONİK HASTALIKLARIN ANALİZİ ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI”. Uluslararası Sağlık Yönetimi Ve Stratejileri Araştırma Dergisi, c. 2, sy. 1, 2016.
Vancouver Gümüş R. YATAĞA BAĞIMLI HASTALARDA EN SIK GÖRÜLEN KRONİK HASTALIKLARIN ANALİZİ ÜZERİNE BİR DERLEME ÇALIŞMASI. USAYSAD. 2016;2(1).