Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Aydın İl Merkezinde Çalışan Ebelerin Örgütsel Bağlılığı İle Örgütsel Sessizlik Nedenleri Arasındaki İlişki

Yıl 2023, Cilt: 9 Sayı: 1, 102 - 112, 30.04.2023

Öz

Bu araştırma Aydın il merkezinde çalışan ebelerin örgütsel bağlılığı ile örgütsel sessizlik nedenleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacı ile yapıldı. Araştırma, analitik-kesitsel olarak, Ocak 2020 ve Temmuz 2020 tarihleri arasında, Aydın il merkezinde 3 hastane ve 33 aile sağlığı merkezinde çalışmakta olan 221 ebe ile gerçekleştirildi. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan; Tanıtıcı Bilgi Formu, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Örgütsel Sessizlik Nedenleri Anketi’nden oluşan soru formu ile toplandı. Verilerin analizinde SPSS paket programı versiyon 25.0 kullanıldı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve Pearson ki-kare testi, Mann Whitney U-testi, Kruskal-Wallis testi kullanıldı. Araştırmaya katılan ebelerin örgütsel bağlılık ölçeği toplam puan ortalaması 123,82±30,15 ile orta düzeyde olarak belirlendi. Ebelerin örgütsel sessizlik nedenleri anketi puan ortalamaları da 87,51±31,06 puan ile orta seviyede belirlendi. Ebelerin örgütsel bağlılık ölçeği toplam puan ortalamaları ile örgütsel sessizlik nedenleri anketi toplam puan ortalamaları arasında ilişki olmadığı (p>0,05) fakat bu ölçeklerin bazı alt boyutları arasında pozitif yönde zayıf ilişki olduğu belirlendi (p<0,05). Sonuç olarak araştırmaya katılan ebelerin örgütsel bağlılıklarının ve sahip oldukları bazı örgütsel sessizlik nedenlerinin orta seviyede olduğu bulundu. Ebelerin örgütsel bağlılıkları ile örgütsel sessizlik nedenleri alt boyutları arasında zayıf ilişki olduğu saptandı. Örgütsel bağlılık düzeyini arttırmak ve örgütsel sessizlik nedenlerini ortadan kaldırmak için ebelerin desteklenmesi önerildi.

Destekleyen Kurum

yok

Proje Numarası

proje değil

Teşekkür

Araştırmaya katılan ebelere teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Alheet, A. (2019). The impact of organizational silence causal factors on self-efficacy of health center employees the jordanian capital city Amman. Academy Of Strategic Management Journal, 18(3), 1-13.
  • Allen, N. J. ve Meyer J. P. (1990). The measurement and antecedents of affective, continuance and normative commitment to the organization. Journal of Occupational Psychology, 63(1).
  • Bayın, G., Yeşilaydın, G., Esatoğlu, A.E. (2015). Hemşirelerde örgütsel sessizlik nedenlerinin belirlenmesi. İşletme Araştırmaları Dergisi, 7(1), 248-266.
  • Bildik, B. (2009). Liderlik tarzları, örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılık ilişkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Kocaeli.
  • Bilgin, R., Diğer, H., Kaçmaz, B. (2021). Hemşirelerde örgütsel sessizliğin nedenleri: bir eğitim ve araştırma hastanesi uygulaması, Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(3), 613-63.
  • Çakıcı, A. (2008). İş ve özel yaşama psikolojik bakışlar. T. Solmuş (Ed.), Örgütlerde Sessizlik Tercihi ve Sessizlik Türleri içinde, İstanbul: Epsilon Yayınları, 85-109.
  • Çakır, E., Uğurluoğlu, Ö. (2019). Sağlık çalışanlarının örgütsel sessizlik, sessizliğin nedenleri ve sonuçlarına ilişkin görüşleri. İşletme Bilimi Dergisi, 7(2), 389-423.
  • Çiçek, B., Özsungur, F., Erkal, S. (2017). Hastanelerde çalışan kurum ev idaresi personelinin örgütsel sessizliği: Adana örneği. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 53(5), 504-528.
  • Deniz, S. (2019). Hastane çalışanlarının örgütsel sessizlik nedenlerini belirlemeye yönelik bir araştırma. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, 5(03), 96-103.
  • Erigüç, G., Özer, Ö., Sonğur, C., & Turaç, İ. S. (2014). Bir Devlet Hastanesinde Hemşirelerde Örgütsel Sessizlik Üzerine Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4 (2), 61-84.
  • Güngör, T. (2017). Hemşire ve ebelerin kurumsal imaj algıları ve kurumsal bağlılıklarının incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Karabük.
  • Kahveci, G. (2010). İlköğretim okullarında örgütsel sessizlik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiler. Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi, Elazığ.
  • Karadal, H. (2011). Örgütsel sessizlik davranışı: etkenleri ve etkileri, yönetimde birey ve örgüt odaklı davranışlar. Bursa:Ekin Yayınevi.
  • Karakoyunlu, F.B. (2014). Liderlik Davranışlarının çalışanların iş tatmini ve örgütsel bağlılığı ile ilişkisi: ebe ve hemşireler üzerine uygulama (Antalya Atatürk Devlet Hastanesi örneği). Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Kıraç, E. (2012). Örgütsel iletişimin örgütsel bağlılık algılaması üzerindeki etkileri ve bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli.
  • Magharei, M., Mohebbi, Z., Jafari, S. (2019). Relationship between quality of Professional life and organizational commitment in intensive care unit nurses. Frontiers of Nursing, 8(4), 399–406.
  • Özgörü, H. (2019). Hemşirelerin örgütsel bağlılık düzeyleri ve verimlilik tutumları. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Tüfekci N. (2018). Birinci basamak sağlık kurumlarında örgütsel bağlılık: demografik özellikler açısından incelenmesine yönelik bir araştırma, Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar
  • Uçucu, G. (2019). Aydın ilindeki ebelerin örgütsel bağlılığı iş doyumu ve etkileyen faktörler. Yüksek Lisans Tezi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
  • Ünver, H., Aksoy Derya, Y., Uçar, T. (2020). Doğumhanede çalışan ebelerde işe bağlı gerginlik düzeyi ile tükenmişlik, örgütsel bağlılık ve örgütsel adalet düzeyleri arasındaki ilişki. İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dergisi, 8(3), 893-905. doi: 10.33715/inonusaglik.747322
  • Ürek, D., Demir, İ. B. ve Uğurluoğlu, Ö. (2015). Örgütsel sessizliğin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisi: bir eğitim ve araştırma hastanesi uygulaması. Gazi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(3), 122-141.
  • Wasti, S.A., (2000). Meyer ve Allen’in üç boyutlu örgütsel bağlılık ölçeğinin geçerlilik ve güvenilirlik analizi, 8.Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildirileri, 401-410.
  • Yalçın, B. Y., Baykal, Ü. (2012). Özel hastanelerde görevli hemşirelerin sessiz kaldığı konular ve sessiz kalma nedenleriyle ilişkili faktörler. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi, 9(2), 42-50.
  • Yazıcı, E. (2020). Yönetici hemşirelerin liderlik tarzı ile hemşirelerin örgütsel bağlılığı arasındaki ilişki. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale.
  • Yeşilaydın, G., Bayın, G., Esatoğlu, A.E., Yılmaz, G. (2016). Örgütsel sessizliğin nedenleri: kamu hastaneleri çalışanları üzerine bir araştırma. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 18 (31), 14-22.
  • Yılmaz, F., Pülat, R., Söyük, S. (2020). Sağlık Çalışanlarında Örgütsel Sessizlik ve Örgüt Kültürü İlişkisi Üzerine Bir İnceleme. Social Sciences Research Journal, 9 (3), 1-20.

Correlations Between the Organizational Commitment and the Organizational Silence of The Midwives Working In the City Centre of Aydın

Yıl 2023, Cilt: 9 Sayı: 1, 102 - 112, 30.04.2023

Öz

The aim of this study is to determine/analyze the relationships between the organizational commitment and the organizational silence of the midwives working in the city center of the city of Aydin. The study took place in the city center of Aydin between January 2020 and July 2020 using analytical-prevalence methods and the participants were 221 midwives who were working in total of 3 hospitals and 33 primary health clinics. Data was collected via Introductory Information Form, The Organizational Commitment Inventory and The Causes of Organizational Silence questionnaire. The data were analysed with SPSS version 25.0 in descriptive and statistical ways. Descriptive statistics, Pearson chi-square test, Mann Whitney U-test, Kruskal-Wallis test were used to analyze the data. The median for the organizational commitment inventory results calculated as 123,82±30,15 points which gave us an average result. The results for the reasons of the organizational silence questionnaire averages at 87,51±31,06 which also shows us that it is an average score. It was determined that there was no relationship between the total score averages of the midwives' organizational commitment scale and the total score averages of the questionnaire for the reasons for organizational silence (p>0.05), but there was a weak positive correlation between some sub-dimensions of these scales (p<0.05). As a result, it was found that the organizational commitment of the midwives participating in the research and some of the organizational silence reasons they had were moderate. It was determined that there was a weak relationship between the organizational commitment of midwives and the sub-dimensions of reasons for organizational silence. It was recommended to support midwives in order to increase the level of organizational commitment and to eliminate the reasons for organizational silence.

Proje Numarası

proje değil

Kaynakça

  • Alheet, A. (2019). The impact of organizational silence causal factors on self-efficacy of health center employees the jordanian capital city Amman. Academy Of Strategic Management Journal, 18(3), 1-13.
  • Allen, N. J. ve Meyer J. P. (1990). The measurement and antecedents of affective, continuance and normative commitment to the organization. Journal of Occupational Psychology, 63(1).
  • Bayın, G., Yeşilaydın, G., Esatoğlu, A.E. (2015). Hemşirelerde örgütsel sessizlik nedenlerinin belirlenmesi. İşletme Araştırmaları Dergisi, 7(1), 248-266.
  • Bildik, B. (2009). Liderlik tarzları, örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılık ilişkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Kocaeli.
  • Bilgin, R., Diğer, H., Kaçmaz, B. (2021). Hemşirelerde örgütsel sessizliğin nedenleri: bir eğitim ve araştırma hastanesi uygulaması, Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(3), 613-63.
  • Çakıcı, A. (2008). İş ve özel yaşama psikolojik bakışlar. T. Solmuş (Ed.), Örgütlerde Sessizlik Tercihi ve Sessizlik Türleri içinde, İstanbul: Epsilon Yayınları, 85-109.
  • Çakır, E., Uğurluoğlu, Ö. (2019). Sağlık çalışanlarının örgütsel sessizlik, sessizliğin nedenleri ve sonuçlarına ilişkin görüşleri. İşletme Bilimi Dergisi, 7(2), 389-423.
  • Çiçek, B., Özsungur, F., Erkal, S. (2017). Hastanelerde çalışan kurum ev idaresi personelinin örgütsel sessizliği: Adana örneği. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 53(5), 504-528.
  • Deniz, S. (2019). Hastane çalışanlarının örgütsel sessizlik nedenlerini belirlemeye yönelik bir araştırma. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, 5(03), 96-103.
  • Erigüç, G., Özer, Ö., Sonğur, C., & Turaç, İ. S. (2014). Bir Devlet Hastanesinde Hemşirelerde Örgütsel Sessizlik Üzerine Bir Araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4 (2), 61-84.
  • Güngör, T. (2017). Hemşire ve ebelerin kurumsal imaj algıları ve kurumsal bağlılıklarının incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Karabük.
  • Kahveci, G. (2010). İlköğretim okullarında örgütsel sessizlik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiler. Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi, Elazığ.
  • Karadal, H. (2011). Örgütsel sessizlik davranışı: etkenleri ve etkileri, yönetimde birey ve örgüt odaklı davranışlar. Bursa:Ekin Yayınevi.
  • Karakoyunlu, F.B. (2014). Liderlik Davranışlarının çalışanların iş tatmini ve örgütsel bağlılığı ile ilişkisi: ebe ve hemşireler üzerine uygulama (Antalya Atatürk Devlet Hastanesi örneği). Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Kıraç, E. (2012). Örgütsel iletişimin örgütsel bağlılık algılaması üzerindeki etkileri ve bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli.
  • Magharei, M., Mohebbi, Z., Jafari, S. (2019). Relationship between quality of Professional life and organizational commitment in intensive care unit nurses. Frontiers of Nursing, 8(4), 399–406.
  • Özgörü, H. (2019). Hemşirelerin örgütsel bağlılık düzeyleri ve verimlilik tutumları. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Tüfekci N. (2018). Birinci basamak sağlık kurumlarında örgütsel bağlılık: demografik özellikler açısından incelenmesine yönelik bir araştırma, Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar
  • Uçucu, G. (2019). Aydın ilindeki ebelerin örgütsel bağlılığı iş doyumu ve etkileyen faktörler. Yüksek Lisans Tezi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
  • Ünver, H., Aksoy Derya, Y., Uçar, T. (2020). Doğumhanede çalışan ebelerde işe bağlı gerginlik düzeyi ile tükenmişlik, örgütsel bağlılık ve örgütsel adalet düzeyleri arasındaki ilişki. İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dergisi, 8(3), 893-905. doi: 10.33715/inonusaglik.747322
  • Ürek, D., Demir, İ. B. ve Uğurluoğlu, Ö. (2015). Örgütsel sessizliğin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisi: bir eğitim ve araştırma hastanesi uygulaması. Gazi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(3), 122-141.
  • Wasti, S.A., (2000). Meyer ve Allen’in üç boyutlu örgütsel bağlılık ölçeğinin geçerlilik ve güvenilirlik analizi, 8.Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildirileri, 401-410.
  • Yalçın, B. Y., Baykal, Ü. (2012). Özel hastanelerde görevli hemşirelerin sessiz kaldığı konular ve sessiz kalma nedenleriyle ilişkili faktörler. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi, 9(2), 42-50.
  • Yazıcı, E. (2020). Yönetici hemşirelerin liderlik tarzı ile hemşirelerin örgütsel bağlılığı arasındaki ilişki. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale.
  • Yeşilaydın, G., Bayın, G., Esatoğlu, A.E., Yılmaz, G. (2016). Örgütsel sessizliğin nedenleri: kamu hastaneleri çalışanları üzerine bir araştırma. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 18 (31), 14-22.
  • Yılmaz, F., Pülat, R., Söyük, S. (2020). Sağlık Çalışanlarında Örgütsel Sessizlik ve Örgüt Kültürü İlişkisi Üzerine Bir İnceleme. Social Sciences Research Journal, 9 (3), 1-20.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Büşra Karabulut 0000-0003-1193-3650

Ayden Çoban 0000-0002-2189-2488

Proje Numarası proje değil
Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2023
Kabul Tarihi 29 Nisan 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karabulut, B., & Çoban, A. (2023). Aydın İl Merkezinde Çalışan Ebelerin Örgütsel Bağlılığı İle Örgütsel Sessizlik Nedenleri Arasındaki İlişki. Uluslararası Sağlık Yönetimi Ve Stratejileri Araştırma Dergisi, 9(1), 102-112.
AMA Karabulut B, Çoban A. Aydın İl Merkezinde Çalışan Ebelerin Örgütsel Bağlılığı İle Örgütsel Sessizlik Nedenleri Arasındaki İlişki. USAYSAD. Nisan 2023;9(1):102-112.
Chicago Karabulut, Büşra, ve Ayden Çoban. “Aydın İl Merkezinde Çalışan Ebelerin Örgütsel Bağlılığı İle Örgütsel Sessizlik Nedenleri Arasındaki İlişki”. Uluslararası Sağlık Yönetimi Ve Stratejileri Araştırma Dergisi 9, sy. 1 (Nisan 2023): 102-12.
EndNote Karabulut B, Çoban A (01 Nisan 2023) Aydın İl Merkezinde Çalışan Ebelerin Örgütsel Bağlılığı İle Örgütsel Sessizlik Nedenleri Arasındaki İlişki. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 9 1 102–112.
IEEE B. Karabulut ve A. Çoban, “Aydın İl Merkezinde Çalışan Ebelerin Örgütsel Bağlılığı İle Örgütsel Sessizlik Nedenleri Arasındaki İlişki”, USAYSAD, c. 9, sy. 1, ss. 102–112, 2023.
ISNAD Karabulut, Büşra - Çoban, Ayden. “Aydın İl Merkezinde Çalışan Ebelerin Örgütsel Bağlılığı İle Örgütsel Sessizlik Nedenleri Arasındaki İlişki”. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 9/1 (Nisan 2023), 102-112.
JAMA Karabulut B, Çoban A. Aydın İl Merkezinde Çalışan Ebelerin Örgütsel Bağlılığı İle Örgütsel Sessizlik Nedenleri Arasındaki İlişki. USAYSAD. 2023;9:102–112.
MLA Karabulut, Büşra ve Ayden Çoban. “Aydın İl Merkezinde Çalışan Ebelerin Örgütsel Bağlılığı İle Örgütsel Sessizlik Nedenleri Arasındaki İlişki”. Uluslararası Sağlık Yönetimi Ve Stratejileri Araştırma Dergisi, c. 9, sy. 1, 2023, ss. 102-1.
Vancouver Karabulut B, Çoban A. Aydın İl Merkezinde Çalışan Ebelerin Örgütsel Bağlılığı İle Örgütsel Sessizlik Nedenleri Arasındaki İlişki. USAYSAD. 2023;9(1):102-1.