The vessels likely to be identified as braziers
or portable hearths are instruments which were shaped in agreement with the
controlled use of fire. Thanks to these hearths, in which the charcoal in
glowing state probably obtained from a burning hearth was used, foods or
beverages could be cooked or could preserve their heat throughout a meal.
Examples of the portable terracotta braziers are known in Anatolia starting
from the early periods. The terracotta braziers, numerous examples of which
were discovered at many centers such as Miletus, Pergamum, Athens, Corinth, and
Paphos, are understood to have been used widely throughout the Archaic,
Classical, and Hellenistic periods. However, their examples, dated to the late
Roman and Byzantine periods, are relatively fewer. An evaluation of the ceramic
brazier examples which are surveys were carried out on the valleys that reached
the Hellespont and in their surrounding areas will constitute the subject of
this study.
Mangal
ya da taşınabilir ocaklar olarak tanımlanabilecek kaplar ateşin kontrollü bir
biçimde kullanılmasına uygun biçimlendirilmiş araçlardır. Olasılıkla yanan bir
ocaktan alınan kor halindeki odun kömürünün kullanıldığı bu ocaklar sayesinde
yiyecek ya da içeceklerin pişirilmesi ya da yemek boyunca ısısını muhafaza
etmesi sağlanırdı. Taşınabilir pişmiş toprak mangalların örnekleri Anadolu’da
erken dönemlerden itibaren bilinir. Milet, Bergama, Atina, Korinth, Paphos gibi
birçok merkezde çok sayıda örneği tespit edilen pişmiş toprak mangalların
Arkaik, Klasik ve Hellenistik dönem boyunca yaygın biçimde kullanıldığı
anlaşılır. Geç Roma ve Bizans dönemine tarihlenen örnekleri ise görece daha
azdır. Bu çalışmada Çanakkale Boğazı’na ulaşan vadiler ve
çevresindeki alanlarda Bizans Dönemi yerleşimlerinin tespit edilmesi ve
belgelenmesi amacıyla yürüttüğümüz yüzey
araştırmalarında tespit ettiğimiz ve belgelediğimiz seramik mangalların değerlendirilmesi
amaçlanmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | C2S4 |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2019 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 1 |