İHRACAT PAZARLAMASINDA PAZARLAMA KARMASI STRATEJİLERİNİN ETKİSİ VE KAHRAMANMARAŞ TEKSTİL SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Öz
Dünyada gelişen ve değişen teknolojiye bağlı olarak artan rekabet şartları, uluslararası pazarlama alanında artan oranda etkisini göstermektedir. İşletmelerin gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kendi ürünlerini satabilmeleri ve pazarlarda yer bulabilmeleri, uygulanan pazarlama stratejilerinin rekabete uygun hale gelmesiyle mümkün hale gelebilecektir. Bu bağlamda ülkemizin önemli bir ihracat kalemi olan tekstil ürünleri ihracatında da, hedef pazara yönelik pazarlama karması stratejilerinin seçilmesi ve uygulanması çok büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, ülkemizin tekstil ürünleri üretiminin ve ihracatının önemli bir bölümünü gerçekleştiren K. Maraş İlinde, özellikle ihracata yönelik faaliyet gösteren işletmelerin ihracat pazarlamasında uyguladığı stratejilerinin neler olduğu, bunların işletme başarımına etkileri konusundaki eğilimleri, bu konuda karşılaşılan ihracat engelleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. İl genelinde sadece tekstil sektöründe üretim yapan işletme adedi 470’tir. Bunların içerisinde özellikle ihracata yönelik üretim yapan, üretim ve çalışan işçi sayısı açısından 50 adet büyük işletme araştırmaya dâhil edilmiştir. Araştırmadaki veriler, anket yöntemiyle toplanmış ve SPSS istatistik programı yardımıyla analizleri yapılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- CAN, Esin (2012). Uluslararası İşletmecilik(4.Baskı). İstanbul: Beta Basım.
- GEGEZ, A. Ercan (2012). Pazarlama Araştırmaları(3.Baskı). İstanbul: Beta Basım Yayım A.Ş.
- HUMMEL, R.Thomas (2018). Internationales Marketing. Walter de Gruyter GmbH&Co KG.
- KAHVECİ, Eyup (2012). İşletme Stratejileri ve İhracat Performansı İlişkileri. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, Yıl 4, Sayı 6.
- KOÇOĞLU, Duygu ve SARITAŞ, Emel (2016). İhracat Pazarlama Faaliyetlerinde Pazarlama Karması Adaptasyonu ve Denizli Tekstil Sektöründe Bir Araştırma. Pamukkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 25/1, s.124-134.
- KOTLER, Philip (2015). Kotler ve Pazarlama(4.Baskı). İstanbul: Agora Kitaplığı.
- KOTLER, Philip (2018). A’dan Z’ye Pazarlama(Çeviri: Aslı Kalem Bakkal). İstanbul: MediaCat Yayınları.
- MUCUK, İsmet (2001). Pazarlama İlkeleri(13.Baskı). İstanbul: Türkmen Kitabevi.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Haydar İnce
*
0000-0002-7865-7796
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi
19 Ağustos 2019
Kabul Tarihi
27 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Sayı: 2