Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Nutrition Habits of Professional Women Footballers

Yıl 2020, , 116 - 126, 31.12.2020
https://doi.org/10.30769/usbd.783905

Öz

One of the most popular sports in our country is Football. Football is a team sport. Although football is known with male athletes in our country, the place of female footballers cannot be denied. Energy consumption and nutritional requirements of male and female football players are different. In this field, studies are very limited. The aim of this study is to evaluate the eating habits of female footballers in Turkey 1st League. The research was conducted with a total of 72 female athletes selected by random sample selection. The average Body Mass Index (BMI) of the athletes participating in the study was found to be 21.21 ± 2.01 kg/m2, and the average age was 24.61 ± 3.25 year. When the eating habits were examined, it was seen that 91.6% of the athletes consumed 3 or less meals a day. When the water consumption of the athletes was examined, it was found that 59.8% of them consumed 2 liters of water. When the last mealtime of the athletes was questioned before exercise, 55.6% of the athletes reported that they stopped eating 2 hours before the exercise. When the use of ergogenic support was questioned, 38.8% of the athletes were found to use "none", 41.7% "sometimes", to increase performance (55.6%). It was concluded that athletes' nutritional habits and water consumption should be improved, they need support about eating time and meals at exercise times, and dietitian support is required for this.

Kaynakça

  • Akıl C. Dayanıklılık Sporcularında Beslenme Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi(Tez), Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi; 2007.
  • Akşit A. Beslenmeye Giriş, Açıköğretim Yayınları, Eskişehir, 1993.
  • Alphan, E, Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Lezzetler, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, . 2005.
  • Amman T. Sporda Sosyal Bilimler, Alfa Yayınevi, İstanbul, 2000: 101-133.
  • Baysal A. Beslenme Kültürümüz, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara, 1993.
  • Bilgiç P, Bilgiç C, Hamamcılar O. ‘’Sporcuların beslenme bilgi ve uygulamaları.’’, Beslenme ve Diyet Dergisi, 2011, 39(1-2):37-45.
  • Çimen O. Elit masa tenisçilerin ve antrenörlerinin beslenme bilgisi ve alışkanlıklarının belirlenmesi (Tez). Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi; 2012.
  • Günay M. Cicioğlu İ. Çimen O. Erol EA. Futbolda Yüksek Performans Açısından Beslenmenin Önemi, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 1995, 29–32.
  • Karabudak E, İşler AK, Kelecek S. ‘‘Elit voleybolcu bayanların ergojenik yardımcıların kullanım durumu’’, 10.Uluslararasi Spor Bilimleri Kongresi, Bildiri Kitapçığı, Bolu, 2008, 853-855.
  • Orejan J. Football/Soccer, History And Tastics, McFarland & Company, 2011.
  • Özdoğan Y, Özçelik AÖ. ‘‘Spor eğitimi veren yüksekokullara devam eden öğrencilerin beslenme alışkanlıkları’’, 10. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, Bildiri Kitapçığı, Bolu, 2008, 653-656.
  • ÖzmerdivenliR. Karacabey K. ‘‘Sporcularda Yolculukta ve Müsabakalarda Sıvı Alımı ve Beslenme’’, Atatürk Üniversitesi, Beden Egitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2002 4: 28-32.
  • Öztürk A. Profesyonel ve amatör futbolcuların beslenme alışkanlıkları ve vücut bileşimleri (Tez), Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi; 2006.
  • Parlak N. Konya İlinde Aktif Spor Yapan 15-18 Yaş Arası Sporcuların Sıvı Alımı ile İlgili Bilgi Ve Alışkanlıklarının Araştırılması(Tez), Selçuk Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi; 2008.
  • Pulur A. Cicioğlu İ. ‘‘Bayan Basketbolcuların Beslenme Bilgisi ve Alışkanlıkları.’’ Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2001;1(2):44-47. Şakar Ş. ‘‘Sporcularda Sağlıklı Beslenme’’, Türkiye Klinikleri J Cardiol-Special Topics, 2010: 3: 42-52.
  • Saygın Ö. Göral K. Gelen E. ‘‘Amatör ve profesyonel futbolcuların beslenme alışkanlıklarının İncelenmesi.’’ Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 2009, 6(2): 178-196
  • Stemmler T, Futbolun Kısa Tarihi, Dost Yayınevi, Ankara, 2000.
  • Süel E. Şahin İ. Karakaya M.A. Savuc Y. “Elit Seviyedeki Basketbolcuların Beslenme Bilgi ve Alışkanlıkları”. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, 2006;20(4): 271-275.
  • Timurkaan H, Timurkaan S, Özen G, Meriç F, Uğraş S. ve Çoban, D.Ç. Spor ve Beslenme. MEB Devlet Kitapları, İstanbul, 2012.
  • Yarar H. Gökdemir K. Eroğlu H. Özdemir H. ‘‘Elit Seviyedeki Sporcuların Beslenme Bilgi ve Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi.’’ Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 2011;, 13(3): 368–371.

Profesyonel Kadın Futbolcuların Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması

Yıl 2020, , 116 - 126, 31.12.2020
https://doi.org/10.30769/usbd.783905

Öz

Futbol en popüler sporlardan biridir. Futbol bir takım sporudur. Futbol her ne kadar ülkemize erkek sporcularla tanınmış olsa da kadın futbolcuların yeri yadsınamaz. Erkek ve kadın futbolcuların enerji tüketimi ve besin öğesi ihtiyaçları farklıdır. Bu anlamda yapılan çalışmalar ise oldukça sınırlıdır. Bu çalışma, Türkiye 1. ligindeki kadın futbolcuların beslenme alışkanlıklarını incelenmek amacı ile yapılmıştır. Araştırma rastgele örneklem seçimi ile seçilen toplam 72 kadın sporcu ile yapılmıştır. Çalışmaya katılan, sporcuların Beden Kütle İndeksi (BKİ) değerleri ortalaması 21,21±2,01 kg/m2 yaşlarının ortalaması 24,61±3,25 yıl olarak bulunmuştur. Beslenme alışkanlıkları incelendiğinde sporcuların %91,6’sının günde 3 veya daha az öğün tükettiği görülmüştür. Sporcuların su tüketimleri incelendiğinde %59,8’inin 2 litre su tükettiği bulunmuştur. Sporcuların egzersiz öncesi son öğün tüketme saati sorgulandığında, sporcuların %55,6’sı egzersizden 2 saat önce yemek yemeyi bıraktığını bildirmiştir. Sporcuların ergojenik destek kullanımı sorgulandığında %38,8’inin “hiç”, %41,7’sinin “bazen”, performans arttırmak amacıyla (%55,6) ergojenik destek kullandıkları saptanmıştır. Sporcuların beslenme alışkanlıklarının ve su tüketimlerinin daha iyiye taşınabileceği, egzersiz zamanlarında beslenme saati ve öğünler hakkında desteğe ihtiyaçları olduğu ve bunun için diyetisyen desteği alınması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Akıl C. Dayanıklılık Sporcularında Beslenme Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi(Tez), Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi; 2007.
  • Akşit A. Beslenmeye Giriş, Açıköğretim Yayınları, Eskişehir, 1993.
  • Alphan, E, Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Lezzetler, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, . 2005.
  • Amman T. Sporda Sosyal Bilimler, Alfa Yayınevi, İstanbul, 2000: 101-133.
  • Baysal A. Beslenme Kültürümüz, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara, 1993.
  • Bilgiç P, Bilgiç C, Hamamcılar O. ‘’Sporcuların beslenme bilgi ve uygulamaları.’’, Beslenme ve Diyet Dergisi, 2011, 39(1-2):37-45.
  • Çimen O. Elit masa tenisçilerin ve antrenörlerinin beslenme bilgisi ve alışkanlıklarının belirlenmesi (Tez). Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi; 2012.
  • Günay M. Cicioğlu İ. Çimen O. Erol EA. Futbolda Yüksek Performans Açısından Beslenmenin Önemi, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 1995, 29–32.
  • Karabudak E, İşler AK, Kelecek S. ‘‘Elit voleybolcu bayanların ergojenik yardımcıların kullanım durumu’’, 10.Uluslararasi Spor Bilimleri Kongresi, Bildiri Kitapçığı, Bolu, 2008, 853-855.
  • Orejan J. Football/Soccer, History And Tastics, McFarland & Company, 2011.
  • Özdoğan Y, Özçelik AÖ. ‘‘Spor eğitimi veren yüksekokullara devam eden öğrencilerin beslenme alışkanlıkları’’, 10. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, Bildiri Kitapçığı, Bolu, 2008, 653-656.
  • ÖzmerdivenliR. Karacabey K. ‘‘Sporcularda Yolculukta ve Müsabakalarda Sıvı Alımı ve Beslenme’’, Atatürk Üniversitesi, Beden Egitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2002 4: 28-32.
  • Öztürk A. Profesyonel ve amatör futbolcuların beslenme alışkanlıkları ve vücut bileşimleri (Tez), Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi; 2006.
  • Parlak N. Konya İlinde Aktif Spor Yapan 15-18 Yaş Arası Sporcuların Sıvı Alımı ile İlgili Bilgi Ve Alışkanlıklarının Araştırılması(Tez), Selçuk Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi; 2008.
  • Pulur A. Cicioğlu İ. ‘‘Bayan Basketbolcuların Beslenme Bilgisi ve Alışkanlıkları.’’ Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2001;1(2):44-47. Şakar Ş. ‘‘Sporcularda Sağlıklı Beslenme’’, Türkiye Klinikleri J Cardiol-Special Topics, 2010: 3: 42-52.
  • Saygın Ö. Göral K. Gelen E. ‘‘Amatör ve profesyonel futbolcuların beslenme alışkanlıklarının İncelenmesi.’’ Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 2009, 6(2): 178-196
  • Stemmler T, Futbolun Kısa Tarihi, Dost Yayınevi, Ankara, 2000.
  • Süel E. Şahin İ. Karakaya M.A. Savuc Y. “Elit Seviyedeki Basketbolcuların Beslenme Bilgi ve Alışkanlıkları”. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, 2006;20(4): 271-275.
  • Timurkaan H, Timurkaan S, Özen G, Meriç F, Uğraş S. ve Çoban, D.Ç. Spor ve Beslenme. MEB Devlet Kitapları, İstanbul, 2012.
  • Yarar H. Gökdemir K. Eroğlu H. Özdemir H. ‘‘Elit Seviyedeki Sporcuların Beslenme Bilgi ve Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi.’’ Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 2011;, 13(3): 368–371.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Spor Hekimliği
Bölüm Makale
Yazarlar

Burcu Yeşilkaya 0000-0001-9986-6119

Mustafa Kaçar 0000-0002-3941-9293

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 22 Ağustos 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Yeşilkaya, B., & Kaçar, M. (2020). Profesyonel Kadın Futbolcuların Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması. Ulusal Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 116-126. https://doi.org/10.30769/usbd.783905