Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Çin’in Güneybatı Sınırında Yapılan Uluslararası Evliliklerdeki “Vietnamlı Kadın” Üzerine Bir İnceleme

Yıl 2021, Sayı: 13, 333 - 374, 30.12.2021

Öz

Çin’in Reform ve Dışa Açılma politikasının ardından, sosyo-ekonomik düzeyin hızla gelişmesiyle birlikte Çin, göç veren bir ülkeden göç alan bir ülkeye dönüşmüştür. Son yıllarda, Çin'in güneybatı sınırında yaşayan halklar ile Vietnam’dan gelmiş kadınların birbirleriyle evlenmeleri günden güne artış göstermektedir. Şehre giden göçmen Çinli kadın işçi sayısının artması, evlilik için ödenmesi gereken başlık parasının sürekli yükseltilmesi ve kırsal toplumda sosyal evlilik çemberinin genişlemesi nedenleriyle Çin’in sınır bölgelerindeki cinsiyet oranında dengesizlik artmıştır. Benzer kültür ve yaşam alışkanlarına sahip olmaları, mevcut yaşam koşullarının iyileştirilmesi, ekonomik çıkar gibi sebeplerden dolayı Vietnamlı kadınlar yasadışı yollarla Çin'in güneybatı sınırlarında yaşayan Çinli erkeklerle evlenip Çin’de yaşamaktadırlar. Bu durum, Çin'in güneybatı sınırındaki bölgelerde bazı olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Bu makale, Çin'in güneybatı sınırında ulus ötesi evliliklerde bulunan Vietnamlı kadınlar üzerine Çin akademik çevresinde yapılmış araştırmaların incelenip değerlendirilmesine dayanmakta olup, bu sınır bölgelerindeki halkların Vietnamlı kadınlarla yaptığı evliliklerin toplumsal arka planını ve Vietnamlı kadınların yaşam durumlarını açıklamaktadır. Bunun yanısıra, sosyal yönetişim perspektifinden bu ulus ötesi evliliklerin sınır bölgelerindeki sosyal yönetişim üzerindeki etkisini tartışmayı ve iyi bir sınır evliliği mekanizmasını kurmak ve bu sınır ötesi evliliklerin neden olduğu sorunları çözmek için bazı hedefe yönelik karşı önlemler önermeyi amaçlamaktadır

Kaynakça

  • Bao,Yueping, 保跃平, “Seçim ve İkilem: Yunnan Sınırında Sınır Ötesi Evliliğin Sosyolojik Analizi/选择与困境: 云南边境跨国婚姻的社会学分析”, Beifang Milliyetler Üniversitesi Dergisi (Felsefe ve Sosyal Bilimler Sürümü)/北方民族大学学报(哲学社会科学版) 4, (2013): 5-12.
  • Chen, Xun 陈讯, "Tamamlayıcı Kaynaklar, Benzer Evlilik Gelenekleri ve Yapısal Gücün Korunması Altındaki Çin-Vietnam Sınırında Sınır Ötesi Evliliğin Araştırması: Guangxi İlindeki Chongzuo Şehrinde G Köyünün Örneği/资源互补、婚俗类同与结构性力量保护下的中越边境跨国婚姻研究----以广西崇左市G 村为例", Yunnan Kamu Yönetimi Enstitüsü Dergisi/云南行政学院学报4, (2017): 5-11.
  • Chen, Xue 陈雪, "Yunnan’da yaşanan Sınır Ötesi Evlilik Göçmenlerinin Sosyal Yönetişimi Üzerine Araştırma/云南跨境婚姻移民的社会治理研究", Hubei Milliyetler Enstitüsü Dergisi (Felsefe ve Sosyal Bilimler)/湖北民族学院学报(哲学社会科学版), 4 (2019): 45-53.
  • Fang, Tianjian 方天建, "Çin-Vietnam arasındaki Sınır Ötesi Etnik Evlilikleri Üzerine Bir İncelenme: Yunnan İli, Funing İlçesindeki Tianpeng Kasabası ve Muyang Kasabası Örneği/中越边境跨境民族婚姻调查与分析——以云南省富宁县田蓬镇、木央镇为例", Etnoloji Dergisi/民族学刊, Cilt.6 (2015): 55-67.
  • Gu, Jiarong 谷家荣, “Bölge, Statü ve Kimlik— Yunnan İlindeki Jinshuihe Köyü'ndeki Dai Etnik Grubunun Ulusötesi Evliliği Üzerine Bir İncelenme/地域、身份与认同——云南金水河村傣族跨国婚姻调查”, Qinghay Etnik Araştırmaları/青海民族研究, Cilt 20 (Ekim 2009): 5-9.
  • He, Yiqian 和煜乾, "‘Üç Kapılı’ Teori Altında Yunnan Sınır Bölgesinde Yasadışı Evlilik Göçü Üzerine Çalışma/“三道门”理论视域下的云南边境地区非法婚姻移民问题研究", Hubei Polis Memuru Akademisi Dergisi/湖北警官学院学报, 4, (2017): 57-62.
  • Huang, Liuran, Juan Li, ve Yao Long 黄流然、李娟、龙耀, "Çin-Vietnam Sınırında Ulusötesi Evlilik Sorunları Üzerine Sosyolojik Düşünceler/中越边境跨国婚姻问题的社会学思考", Liaoning Yönetim Koleji Dergisi (Sosyal ve Beşeri Bilimler)/辽宁行政学院学报(社会人文), 1 (2008): 201-202.
  • Huang, Xueyan 黄雪燕, "Çin-Vietnam Sınır İnsanları Arasındaki Ulusötesi Evlilik Sorunları Üzerine Bir Analiz - Guangxi Napo İlçesindeki Bainan Kasabasındaki Sınır İnsanları ile Vietnam Sınır İnsanları Arasındaki Yasadışı Olarak Ulusötesi Evlilikler/中越边民跨国婚姻问题探析--对广西那坡县百南乡边民与越南边民非法通婚的调查", Miras Dergisi /传承,4, (2014) : 106-107.
  • Lei, Guangming ve Baotong Wang 雷光明,王保同, "Çin Sınırında Yaşayan Ailelerin Sınır Ötesi Evlilik Hakkında İkilem ve Düşünceleri- Bir Örnek Olarak Yunnan ve Guangxi Sınır Bölgeleri /我国边民跨境婚姻家庭的困境与思考---以云南、广西边境地区为例", Zhongyang Minzu Üniversitesi Dergisi (Felsefe ve Sosyal Bilimler)/中央民族大学学报(哲学社会科学版) 2, (2016): 72-78.
  • Li, Bihua 李碧华, "Toplumdan Ayrılmış Gruplar---Guangxi Tianyi İlçesinde Çin-Vietnam Arasındaki Yasadışı Olarak Uluslar arası Evlilikler Üzerine Bir Araştırma/游离于社会之外的群体——广西天等县中越跨境非法婚姻调查", Güneydoğu Asya Dergisi/东南亚纵横 3, (2008): 60-66.
  • Li, Juan李娟 "Çin-Vietnam Sınırında Yapılan Uluslar arası Evliliklerde Kadınların Kimliği Üzerine Düşünceler- Bir Örnek Olarak Guangxi'deki Daxin İlçesinin Bir Köyü/中越边境跨国婚姻中女性的身份认同思考—以广西大新县A村为例", Guangxi Etnik Çalışmaları/广西民族研究 1, (2007) :76-82.
  • Li, Juan, Liuning Luo ve Yao Long李娟,罗柳宁,龙耀(2007), "Antropoloji Perspektifinde "Vatansız Kadın": Guangxi İlindeki Daxin İlçesindeki Bir Köy/人类学视野中的"无国籍女人" ---以广西大新县A村为例", Baise Koleji Dergisi/百色学院学报, Cilt 20 1, (2007) :7-14
  • Li, Xueyan ve Yao Long李雪岩,龙耀(2008), "Çin-Vietnam Sınırı Ulus Ötesi Evlilik Üzerine Bir Araştırma (Kadınlar) ----- Guangxi Daxin İlçesinde Bir Köy Örneği/中越边境跨国婚姻问题研究(妇女篇) -----以广西大新县德天村为例", Dünyadaki Milletler Dergisi/世界民族 4, (2008): 75-80.
  • Liu Jifeng 刘计峰, "Çin-Vietnam Sınırında Yapılan Uluslar arası Evlilikler Üzerine Bir Araştırma/中越边境跨国婚姻研究述评", Kuzey Batı Nüfusu dergisi /西北人口 6, (2011): 64-68.
  • Long, Yao ve Juan Li 龙耀,李娟, "Güneybatı sınırındaki Ulusötesi Yapılan Evlilikler Yoluyla Doğan Çocukların Ulusal Kimliği - Guangxi'deki Daxin İlçesi Qijiang Köyü Örneği/西南边境跨国婚姻子女的国家认同—以广西大新县隘江村为例", Etnik Çalışmalar/民族研究 6, (2007): 50-59.
  • Lu Haifa. 陆海发, “Sınırdaki Ulusötesi Evlilik Göçünün Yönetişimi: Zorluklar ve Çözümler/边境跨国婚姻移民治理: 挑战与破解之道,” Güneybatı Minzu Üniversitesi Üniversitesi (Beşeri Bilimler ve Sosyal Bilimler Baskısı)/西南民族大学学报(人文社会科学版) 3, (2016): 48-53.
  • Lu, Haifa 陆海发, "Evlilik Yoluyla Yapılan Ulus Ötesi Göçmenlik: Özellikleri ve Etkileri- Yunnan İlindeki İki Sınır Bölgesinde Yapılan İnceleme ve Düşünceler/边境治理中的跨国婚姻移民:特征、动力及其影响---基于对云南两个边境县的调查与思考", Yunnan Minzu Üniversitesi Dergisi (Felsefe ve Sosyal Bilimler)/云南民族大学学报 (哲学社会科学版), Cilt 34, 5,(2017) : 62-70.
  • Luo, Liuning罗柳宁, "Çin-Vietnam Sınırında Ulus Ötesi Evliliklerin Temeli --- Eşzamanlı Olarak "Vatansız Kadınların" Durumu Üzerine Araştırma/例论中越边境跨国婚姻建立的基础-----兼论“无国籍女人”的身份", Guangxi Etnik Çalışma Dergisi/广西民族研究, 5, (2010): 57-61.
  • Luo, Liuning ve Yao Long 罗柳宁,龙耀(2007), "Çin-Vietnam Arasındaki Sınırda Ulus Ötesi Evliliğin Dönüşümü ve Yansıması/中越边境跨国婚姻的流变及其思考", Baise Koleji Dergisi/百色学院学报, Cilt 20, (2007) :15-21.
  • Luo Wenqing 罗文青, "Barış ve İletişim: Guangxi'nin Sınır Bölgelerinde Sınır Ötesi Evliliğin Ön Çalışması/和平与交往:广西边境地区跨国婚姻问题初探", Guangxi Normal Üniversitesi Dergisi: Felsefe ve Sosyal Bilimler Baskı/广西师范大学学报(哲学社会科学版), Cilt 42(1), (2006): 52-56. Luo, Wenqing 罗文青, "Asya Evlilik Göçmenlerinin Perspektifinden Çin-Vietnam Ulusötesi Evlilik Sorunları Üzerine Bir Araştırma/亚洲婚姻移民视角下的中越跨国婚姻问题研究", Yangtze Normal Üniversitesi Dergisi/长江师范学院学报 3, (2013): 1-6.
  • Tao, Zixiang 陶自祥, "Çin-Vietnam Sınırındaki Uluslar arası Evliliğin Sosyal Temelleri- Bir Örneği Olarak Guangxi İli Longzhou İlçesindeki G Köyü /中越边境跨国婚姻产生的社会基础---以广西龙州县G村为例", Nüfus ve Toplum Dergisi/人口与社会, Cilt 33(3), (2017): 90-103.
  • Wang, Binbin ve Kaidong Li王彬彬,李凯冬, "Çin-Vietnam Arasındaki Sınırötesi Evliliğin Sınır Köylerinin Yönetimi Üzerindeki Etkisi: Gejie Köyündeki Hani Azınlığı Örneği/中越边境跨国婚姻对边境村落治理的影响—以隔界村哈尼族为例", Honghe Üniversitesi Dergisi/红河学院学报, Cilt.15(4), (2017): 16-18.
  • Wang, Hui ve Jiaxin Huang 王晖,黄家信, "Vatansız Kadın: Gelenek ve Modernite Arasında Çaprazlanan Etnik Gruplar/无国籍女人:在传统与现代之间徘徊的族群", Baise Koleji Dergisi/百色学院学报, Cilt 20(1), (2007): 1-6.
  • Wang, Wei 王伟, "Sınır Ötesi Millet Konusunun Oluşumu, Performansı ve Etkisi/跨界民族问题的形成、表现及影响", Heilongjiang Ulusal Dergisi/黑龙江民族丛刊, 1, (2014): 75-82.
  • Wang, Xiaodan 王晓丹, "Çin-Vietnam'da Sınırındaki Evliliğin Kadın Göçü Üzerindeki Nedenleri ve Etkileri: Yunnan İli Wenshan Eli Örneği/中越边境跨国婚姻中女性婚姻迁移的原因和影响——以云南省文山州为例", Chuxiong Öğretmenler Koleji Dergisi/楚雄师范学院学报, Cilt 26(8), (2011):91-95.
  • Wu, Chunling 吴春玲, "Çin'in Güneybatı Sınır Bölgelerindeki Yasadışı Yabancı Evliliklerin Analizi/我国西南边境地区非法涉外婚姻问题探析", Hunan Polis Koleji Dergisi/湖南警察学院学报, Cilt 29 (2), (2017):15-20.
  • Wu, Xingzhi 吴兴帜, "Çin-Vietnam Sınır Ötesi Etnik Etkileşimler ve Sınırdaki İnsanlarının Sosyal Yönetimi Üzerine Araştırma: Yunnan İli Hekou ve Jinping İlçesi Olarak Bir Örnek/中越跨境民族交往与边民社会治理研究——以云南省河口、金平县为例", Qinghai Normal Üniversitesi Dergisi (Felsefe ve Sosyal Bilimler Basımı) /青海师范大学学报(哲学社会科学版), Cilt 37(2), (2015):50-55.
  • Xie, Shangguo ve Jiahang Luo谢尚果, 罗家珩, "Çin-Vietnam Sınırındaki Ulus Ötesi Evliliklerin Yönetişim Modları Üzerine İncelenme/中越边境地区跨国婚姻治理模式分析", Guangxi Milliyetleri Araştırma Dergisi/广西民族研究 2 (2016): 57-64.
  • Zhou, Jianxin 周建新, “Çin-Vietnam Sınırında Ulusötesi Evlilikte Kadınların ve Çocuklarının Kimlik İkilemi ---Guangxi İlindeki Zhuang Köyünde Yaşanan Ulusötesi Evlilikler Örneği/中越边境跨国婚姻中女性及其子女的身份困境——以广西大新县壮村个案为例”, İdeolojik Cephe Dergisi/思想战线 4, (2008):1-8.
  • Zhuang, Honghua, Guohai Du ve Huanman Lin 庄红花 杜国海 林怀满, "Yunnan Sınırındaki Ulusötesi Evlilik Sorunları ve Uyumlu Bir Sınır İnşa Edilmesi Üzerine Önlemler/云南边境跨国婚姻问题与和谐边疆构建的对策研究", Karar ve Enformasyon Dergisi/决策与信息, 29, (2015):22-24.

A Study on the “Vietnamese Woman” in International Marriages on China's Southwest Border

Yıl 2021, Sayı: 13, 333 - 374, 30.12.2021

Öz

With the policy of Reform and Opening and the rapid development of the socio-economic level, China has transformed from a migrant-sending country to an immigrant-receiving country. In recent years, intermarriages between men living on the southwestern border of China and women from Vietnam have increased. The increase of emigrating female workers from rural to urban areas, the ever-increasing bride prices and the expansion of the marriage circle in rural societies have increased the imbalance of gender ratio in the border areas of China. Vietnamese women get married with Chinese men through illegal means in southwestern China and then settle in China, because of factors such as similar cultural traditions and living habits, hopes for better living conditions, and economic interests. These intermarriages sometimes lead to negative effects in China's southwestern border. This article is based on the investigation and evaluation of researches that are from Chinese academic community on Vietnamese women in transnational marriages on the southwestern border of China. It aims to explain the social background of these international marriages, explore the influence of these transnational marriages on the social governance in border areas. It also aims to establish a good transnational marriage mechanism, discuss the problems caused by such transnational marriages, and try to put forward some targeted suggestions and measures from the perspective of social management.

Kaynakça

  • Bao,Yueping, 保跃平, “Seçim ve İkilem: Yunnan Sınırında Sınır Ötesi Evliliğin Sosyolojik Analizi/选择与困境: 云南边境跨国婚姻的社会学分析”, Beifang Milliyetler Üniversitesi Dergisi (Felsefe ve Sosyal Bilimler Sürümü)/北方民族大学学报(哲学社会科学版) 4, (2013): 5-12.
  • Chen, Xun 陈讯, "Tamamlayıcı Kaynaklar, Benzer Evlilik Gelenekleri ve Yapısal Gücün Korunması Altındaki Çin-Vietnam Sınırında Sınır Ötesi Evliliğin Araştırması: Guangxi İlindeki Chongzuo Şehrinde G Köyünün Örneği/资源互补、婚俗类同与结构性力量保护下的中越边境跨国婚姻研究----以广西崇左市G 村为例", Yunnan Kamu Yönetimi Enstitüsü Dergisi/云南行政学院学报4, (2017): 5-11.
  • Chen, Xue 陈雪, "Yunnan’da yaşanan Sınır Ötesi Evlilik Göçmenlerinin Sosyal Yönetişimi Üzerine Araştırma/云南跨境婚姻移民的社会治理研究", Hubei Milliyetler Enstitüsü Dergisi (Felsefe ve Sosyal Bilimler)/湖北民族学院学报(哲学社会科学版), 4 (2019): 45-53.
  • Fang, Tianjian 方天建, "Çin-Vietnam arasındaki Sınır Ötesi Etnik Evlilikleri Üzerine Bir İncelenme: Yunnan İli, Funing İlçesindeki Tianpeng Kasabası ve Muyang Kasabası Örneği/中越边境跨境民族婚姻调查与分析——以云南省富宁县田蓬镇、木央镇为例", Etnoloji Dergisi/民族学刊, Cilt.6 (2015): 55-67.
  • Gu, Jiarong 谷家荣, “Bölge, Statü ve Kimlik— Yunnan İlindeki Jinshuihe Köyü'ndeki Dai Etnik Grubunun Ulusötesi Evliliği Üzerine Bir İncelenme/地域、身份与认同——云南金水河村傣族跨国婚姻调查”, Qinghay Etnik Araştırmaları/青海民族研究, Cilt 20 (Ekim 2009): 5-9.
  • He, Yiqian 和煜乾, "‘Üç Kapılı’ Teori Altında Yunnan Sınır Bölgesinde Yasadışı Evlilik Göçü Üzerine Çalışma/“三道门”理论视域下的云南边境地区非法婚姻移民问题研究", Hubei Polis Memuru Akademisi Dergisi/湖北警官学院学报, 4, (2017): 57-62.
  • Huang, Liuran, Juan Li, ve Yao Long 黄流然、李娟、龙耀, "Çin-Vietnam Sınırında Ulusötesi Evlilik Sorunları Üzerine Sosyolojik Düşünceler/中越边境跨国婚姻问题的社会学思考", Liaoning Yönetim Koleji Dergisi (Sosyal ve Beşeri Bilimler)/辽宁行政学院学报(社会人文), 1 (2008): 201-202.
  • Huang, Xueyan 黄雪燕, "Çin-Vietnam Sınır İnsanları Arasındaki Ulusötesi Evlilik Sorunları Üzerine Bir Analiz - Guangxi Napo İlçesindeki Bainan Kasabasındaki Sınır İnsanları ile Vietnam Sınır İnsanları Arasındaki Yasadışı Olarak Ulusötesi Evlilikler/中越边民跨国婚姻问题探析--对广西那坡县百南乡边民与越南边民非法通婚的调查", Miras Dergisi /传承,4, (2014) : 106-107.
  • Lei, Guangming ve Baotong Wang 雷光明,王保同, "Çin Sınırında Yaşayan Ailelerin Sınır Ötesi Evlilik Hakkında İkilem ve Düşünceleri- Bir Örnek Olarak Yunnan ve Guangxi Sınır Bölgeleri /我国边民跨境婚姻家庭的困境与思考---以云南、广西边境地区为例", Zhongyang Minzu Üniversitesi Dergisi (Felsefe ve Sosyal Bilimler)/中央民族大学学报(哲学社会科学版) 2, (2016): 72-78.
  • Li, Bihua 李碧华, "Toplumdan Ayrılmış Gruplar---Guangxi Tianyi İlçesinde Çin-Vietnam Arasındaki Yasadışı Olarak Uluslar arası Evlilikler Üzerine Bir Araştırma/游离于社会之外的群体——广西天等县中越跨境非法婚姻调查", Güneydoğu Asya Dergisi/东南亚纵横 3, (2008): 60-66.
  • Li, Juan李娟 "Çin-Vietnam Sınırında Yapılan Uluslar arası Evliliklerde Kadınların Kimliği Üzerine Düşünceler- Bir Örnek Olarak Guangxi'deki Daxin İlçesinin Bir Köyü/中越边境跨国婚姻中女性的身份认同思考—以广西大新县A村为例", Guangxi Etnik Çalışmaları/广西民族研究 1, (2007) :76-82.
  • Li, Juan, Liuning Luo ve Yao Long李娟,罗柳宁,龙耀(2007), "Antropoloji Perspektifinde "Vatansız Kadın": Guangxi İlindeki Daxin İlçesindeki Bir Köy/人类学视野中的"无国籍女人" ---以广西大新县A村为例", Baise Koleji Dergisi/百色学院学报, Cilt 20 1, (2007) :7-14
  • Li, Xueyan ve Yao Long李雪岩,龙耀(2008), "Çin-Vietnam Sınırı Ulus Ötesi Evlilik Üzerine Bir Araştırma (Kadınlar) ----- Guangxi Daxin İlçesinde Bir Köy Örneği/中越边境跨国婚姻问题研究(妇女篇) -----以广西大新县德天村为例", Dünyadaki Milletler Dergisi/世界民族 4, (2008): 75-80.
  • Liu Jifeng 刘计峰, "Çin-Vietnam Sınırında Yapılan Uluslar arası Evlilikler Üzerine Bir Araştırma/中越边境跨国婚姻研究述评", Kuzey Batı Nüfusu dergisi /西北人口 6, (2011): 64-68.
  • Long, Yao ve Juan Li 龙耀,李娟, "Güneybatı sınırındaki Ulusötesi Yapılan Evlilikler Yoluyla Doğan Çocukların Ulusal Kimliği - Guangxi'deki Daxin İlçesi Qijiang Köyü Örneği/西南边境跨国婚姻子女的国家认同—以广西大新县隘江村为例", Etnik Çalışmalar/民族研究 6, (2007): 50-59.
  • Lu Haifa. 陆海发, “Sınırdaki Ulusötesi Evlilik Göçünün Yönetişimi: Zorluklar ve Çözümler/边境跨国婚姻移民治理: 挑战与破解之道,” Güneybatı Minzu Üniversitesi Üniversitesi (Beşeri Bilimler ve Sosyal Bilimler Baskısı)/西南民族大学学报(人文社会科学版) 3, (2016): 48-53.
  • Lu, Haifa 陆海发, "Evlilik Yoluyla Yapılan Ulus Ötesi Göçmenlik: Özellikleri ve Etkileri- Yunnan İlindeki İki Sınır Bölgesinde Yapılan İnceleme ve Düşünceler/边境治理中的跨国婚姻移民:特征、动力及其影响---基于对云南两个边境县的调查与思考", Yunnan Minzu Üniversitesi Dergisi (Felsefe ve Sosyal Bilimler)/云南民族大学学报 (哲学社会科学版), Cilt 34, 5,(2017) : 62-70.
  • Luo, Liuning罗柳宁, "Çin-Vietnam Sınırında Ulus Ötesi Evliliklerin Temeli --- Eşzamanlı Olarak "Vatansız Kadınların" Durumu Üzerine Araştırma/例论中越边境跨国婚姻建立的基础-----兼论“无国籍女人”的身份", Guangxi Etnik Çalışma Dergisi/广西民族研究, 5, (2010): 57-61.
  • Luo, Liuning ve Yao Long 罗柳宁,龙耀(2007), "Çin-Vietnam Arasındaki Sınırda Ulus Ötesi Evliliğin Dönüşümü ve Yansıması/中越边境跨国婚姻的流变及其思考", Baise Koleji Dergisi/百色学院学报, Cilt 20, (2007) :15-21.
  • Luo Wenqing 罗文青, "Barış ve İletişim: Guangxi'nin Sınır Bölgelerinde Sınır Ötesi Evliliğin Ön Çalışması/和平与交往:广西边境地区跨国婚姻问题初探", Guangxi Normal Üniversitesi Dergisi: Felsefe ve Sosyal Bilimler Baskı/广西师范大学学报(哲学社会科学版), Cilt 42(1), (2006): 52-56. Luo, Wenqing 罗文青, "Asya Evlilik Göçmenlerinin Perspektifinden Çin-Vietnam Ulusötesi Evlilik Sorunları Üzerine Bir Araştırma/亚洲婚姻移民视角下的中越跨国婚姻问题研究", Yangtze Normal Üniversitesi Dergisi/长江师范学院学报 3, (2013): 1-6.
  • Tao, Zixiang 陶自祥, "Çin-Vietnam Sınırındaki Uluslar arası Evliliğin Sosyal Temelleri- Bir Örneği Olarak Guangxi İli Longzhou İlçesindeki G Köyü /中越边境跨国婚姻产生的社会基础---以广西龙州县G村为例", Nüfus ve Toplum Dergisi/人口与社会, Cilt 33(3), (2017): 90-103.
  • Wang, Binbin ve Kaidong Li王彬彬,李凯冬, "Çin-Vietnam Arasındaki Sınırötesi Evliliğin Sınır Köylerinin Yönetimi Üzerindeki Etkisi: Gejie Köyündeki Hani Azınlığı Örneği/中越边境跨国婚姻对边境村落治理的影响—以隔界村哈尼族为例", Honghe Üniversitesi Dergisi/红河学院学报, Cilt.15(4), (2017): 16-18.
  • Wang, Hui ve Jiaxin Huang 王晖,黄家信, "Vatansız Kadın: Gelenek ve Modernite Arasında Çaprazlanan Etnik Gruplar/无国籍女人:在传统与现代之间徘徊的族群", Baise Koleji Dergisi/百色学院学报, Cilt 20(1), (2007): 1-6.
  • Wang, Wei 王伟, "Sınır Ötesi Millet Konusunun Oluşumu, Performansı ve Etkisi/跨界民族问题的形成、表现及影响", Heilongjiang Ulusal Dergisi/黑龙江民族丛刊, 1, (2014): 75-82.
  • Wang, Xiaodan 王晓丹, "Çin-Vietnam'da Sınırındaki Evliliğin Kadın Göçü Üzerindeki Nedenleri ve Etkileri: Yunnan İli Wenshan Eli Örneği/中越边境跨国婚姻中女性婚姻迁移的原因和影响——以云南省文山州为例", Chuxiong Öğretmenler Koleji Dergisi/楚雄师范学院学报, Cilt 26(8), (2011):91-95.
  • Wu, Chunling 吴春玲, "Çin'in Güneybatı Sınır Bölgelerindeki Yasadışı Yabancı Evliliklerin Analizi/我国西南边境地区非法涉外婚姻问题探析", Hunan Polis Koleji Dergisi/湖南警察学院学报, Cilt 29 (2), (2017):15-20.
  • Wu, Xingzhi 吴兴帜, "Çin-Vietnam Sınır Ötesi Etnik Etkileşimler ve Sınırdaki İnsanlarının Sosyal Yönetimi Üzerine Araştırma: Yunnan İli Hekou ve Jinping İlçesi Olarak Bir Örnek/中越跨境民族交往与边民社会治理研究——以云南省河口、金平县为例", Qinghai Normal Üniversitesi Dergisi (Felsefe ve Sosyal Bilimler Basımı) /青海师范大学学报(哲学社会科学版), Cilt 37(2), (2015):50-55.
  • Xie, Shangguo ve Jiahang Luo谢尚果, 罗家珩, "Çin-Vietnam Sınırındaki Ulus Ötesi Evliliklerin Yönetişim Modları Üzerine İncelenme/中越边境地区跨国婚姻治理模式分析", Guangxi Milliyetleri Araştırma Dergisi/广西民族研究 2 (2016): 57-64.
  • Zhou, Jianxin 周建新, “Çin-Vietnam Sınırında Ulusötesi Evlilikte Kadınların ve Çocuklarının Kimlik İkilemi ---Guangxi İlindeki Zhuang Köyünde Yaşanan Ulusötesi Evlilikler Örneği/中越边境跨国婚姻中女性及其子女的身份困境——以广西大新县壮村个案为例”, İdeolojik Cephe Dergisi/思想战线 4, (2008):1-8.
  • Zhuang, Honghua, Guohai Du ve Huanman Lin 庄红花 杜国海 林怀满, "Yunnan Sınırındaki Ulusötesi Evlilik Sorunları ve Uyumlu Bir Sınır İnşa Edilmesi Üzerine Önlemler/云南边境跨国婚姻问题与和谐边疆构建的对策研究", Karar ve Enformasyon Dergisi/决策与信息, 29, (2015):22-24.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sosyoloji
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Li Ping Hu 0000-0002-6438-4539

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 30 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA Hu, L. P. (2021). Çin’in Güneybatı Sınırında Yapılan Uluslararası Evliliklerdeki “Vietnamlı Kadın” Üzerine Bir İnceleme. Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi(13), 333-374.
AMA Hu LP. Çin’in Güneybatı Sınırında Yapılan Uluslararası Evliliklerdeki “Vietnamlı Kadın” Üzerine Bir İnceleme. ÜSBİD. Aralık 2021;(13):333-374.
Chicago Hu, Li Ping. “Çin’in Güneybatı Sınırında Yapılan Uluslararası Evliliklerdeki ‘Vietnamlı Kadın’ Üzerine Bir İnceleme”. Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy. 13 (Aralık 2021): 333-74.
EndNote Hu LP (01 Aralık 2021) Çin’in Güneybatı Sınırında Yapılan Uluslararası Evliliklerdeki “Vietnamlı Kadın” Üzerine Bir İnceleme. Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 13 333–374.
IEEE L. P. Hu, “Çin’in Güneybatı Sınırında Yapılan Uluslararası Evliliklerdeki ‘Vietnamlı Kadın’ Üzerine Bir İnceleme”, ÜSBİD, sy. 13, ss. 333–374, Aralık 2021.
ISNAD Hu, Li Ping. “Çin’in Güneybatı Sınırında Yapılan Uluslararası Evliliklerdeki ‘Vietnamlı Kadın’ Üzerine Bir İnceleme”. Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 13 (Aralık 2021), 333-374.
JAMA Hu LP. Çin’in Güneybatı Sınırında Yapılan Uluslararası Evliliklerdeki “Vietnamlı Kadın” Üzerine Bir İnceleme. ÜSBİD. 2021;:333–374.
MLA Hu, Li Ping. “Çin’in Güneybatı Sınırında Yapılan Uluslararası Evliliklerdeki ‘Vietnamlı Kadın’ Üzerine Bir İnceleme”. Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sy. 13, 2021, ss. 333-74.
Vancouver Hu LP. Çin’in Güneybatı Sınırında Yapılan Uluslararası Evliliklerdeki “Vietnamlı Kadın” Üzerine Bir İnceleme. ÜSBİD. 2021(13):333-74.

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’nde yayımlanan makalelerdeki görüşler yazarına aittir. Dergiye, daha önce başka bir dergide, kitapta vb. herhangi bir kaynakta yayımlanan makaleler kabul edilmemektedir. Ulusal veya uluslararası konferans, seminer ve panellerde sunulan bildiriler, dipnotta belirtildikten ve makale formatına dönüştürüldükten sonra yayın sürecine alınabilir.


Dergide yayımlanan akademik makaleler sadece eğitim amaçlı olarak çoğaltılabilir. Eğitim amacı dışında makaleler, makalelerdeki şekil, grafik ve tablolar izin alınmadan kısmen veya tamamen çoğaltılamaz, arşivlenemez. Akademik yayınlarda kaynak gösterilmesi şartı ile makalelerden alıntı yapılabilir. 


Yazarların, Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’nde yayınlanmak üzere göndermiş oldukları makaleler için telif ücreti talep etmeyeceklerini taahhüt ettikleri kabul edilir.