İnceleme Makalesi

Türkiye ve TÜRKSOY Üyesi Ülkelerde “Müze – Eğitim” İlişkisi; Dünü / Bugünü / Yarını

Sayı: 6 (Ek) 4 Eylül 2024
PDF İndir
TR EN

Türkiye ve TÜRKSOY Üyesi Ülkelerde “Müze – Eğitim” İlişkisi; Dünü / Bugünü / Yarını

Öz

Bu çalışmada, ‘müze’ kavramının klasik anlamının ötesine geçilerek, müzenin yenilikçi bir eğitim modeli olarak değerlendirilmesi ele alınmıştır. Müzenin çocuklar ve yetişkinler için eğitim alanları olarak kullanılması, geniş kitlelere vizyoner bakış açısı kazandırma potansiyeli vurgulanmıştır. Müzelerin geçmiş ve gelecek arasında köprü kurabilen, bilimsel, ulusal ve uluslararası kültür aktarımını sağlayan mekânlar olarak evirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Türkiye ve TÜRKSOY üyesi ülkelerde müze eğitimi ilişkisinin tarihsel gelişimi, mevcut durumu ve gelecekteki potansiyelleri incelenmiştir. Devlet müzelerinin eğitim faaliyetleri karşılaştırılarak, müze-eğitim ilişkisinin tarihsel ve güncel önemi vurgulanmış, gelecekteki olası gelişmeler ile öneriler sunulmuştur. Müze eğitimi temalı derslerin müfredata eklenmesi, okullarda müze açılması, interaktif müze kavramının geliştirilmesi gibi konularda önerilerde bulunulmuştur. Literatür taraması yöntemiyle yapılan bu araştırma, mevcut bilimsel çalışmaların sentezlenmesi ve konunun derinlemesine analiz edilmesini amaçlamaktadır. Bu bağlamda, müzelerin toplumsal eğitimdeki rolü ve katkısı derinlemesine incelenmiş, farklı ülkelerden örnekler sunularak müze eğitiminin geniş çaplı bir değerlendirmesi yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adıgüzel, H. Ö., & Öztürk, F. (1999). Türk Eğitim Düşüncesinde Okul Müzesinden Müze Pedagojisine Değişim. Eğitim ve Bilim, 24(114). http://eb.ted.org.tr/index.php/eb/article/view/5313 Akmehmet, T. & Ödekan, A. (2011). Müze eğitiminin tarihsel gelişimi. ITU Journal of Social Sciences, 3(1), 47–58. http://www.itudergi.itu.edu.tr/index.php/itudergisi_b/article/view/1085 (2023). Atagök, T. (1999). Yeniden müzeciliği düşünmek. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Basım Yayın Merkezi Azerbaycan Milli Sanat Müzesi. (2024). İnternet Sitesi. https://nationalartmuseum.az/ Baccarin, A. (2017). Edutainment technologies in museums: aligning social impact and financial sustainability (Doctoral dissertation). Balloffet, P., Courvoisier, F. H., ve Lagier, J. (2014). From museum to amusement park: the opportunities and risks of edutainment, Internatıonal Journal Of Arts Management, 16(2), 4-18.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Okul Dışı Öğrenme, Karşılaştırmalı ve Kültürlerarası Eğitim, Alan Eğitimleri (Diğer)

Bölüm

İnceleme Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

2 Eylül 2024

Yayımlanma Tarihi

4 Eylül 2024

Gönderilme Tarihi

25 Ağustos 2024

Kabul Tarihi

2 Eylül 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Sayı: 6 (Ek)

Kaynak Göster

APA
Yalkın, A. (2024). Türkiye ve TÜRKSOY Üyesi Ülkelerde “Müze – Eğitim” İlişkisi; Dünü / Bugünü / Yarını. Uluslararası Sosyal Bilimlerde Mükemmellik Arayışı Dergisi, 6 (Ek), 66-83. https://izlik.org/JA69FY62DA
AMA
1.Yalkın A. Türkiye ve TÜRKSOY Üyesi Ülkelerde “Müze – Eğitim” İlişkisi; Dünü / Bugünü / Yarını. USMAD. 2024;(6 (Ek):66-83. https://izlik.org/JA69FY62DA
Chicago
Yalkın, Ahmet. 2024. “Türkiye ve TÜRKSOY Üyesi Ülkelerde ‘Müze – Eğitim’ İlişkisi; Dünü / Bugünü / Yarını”. Uluslararası Sosyal Bilimlerde Mükemmellik Arayışı Dergisi, sy 6 (Ek): 66-83. https://izlik.org/JA69FY62DA.
EndNote
Yalkın A (01 Eylül 2024) Türkiye ve TÜRKSOY Üyesi Ülkelerde “Müze – Eğitim” İlişkisi; Dünü / Bugünü / Yarını. Uluslararası Sosyal Bilimlerde Mükemmellik Arayışı Dergisi 6 (Ek) 66–83.
IEEE
[1]A. Yalkın, “Türkiye ve TÜRKSOY Üyesi Ülkelerde ‘Müze – Eğitim’ İlişkisi; Dünü / Bugünü / Yarını”, USMAD, sy 6 (Ek), ss. 66–83, Eyl. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA69FY62DA
ISNAD
Yalkın, Ahmet. “Türkiye ve TÜRKSOY Üyesi Ülkelerde ‘Müze – Eğitim’ İlişkisi; Dünü / Bugünü / Yarını”. Uluslararası Sosyal Bilimlerde Mükemmellik Arayışı Dergisi. 6 (Ek) (01 Eylül 2024): 66-83. https://izlik.org/JA69FY62DA.
JAMA
1.Yalkın A. Türkiye ve TÜRKSOY Üyesi Ülkelerde “Müze – Eğitim” İlişkisi; Dünü / Bugünü / Yarını. USMAD. 2024;:66–83.
MLA
Yalkın, Ahmet. “Türkiye ve TÜRKSOY Üyesi Ülkelerde ‘Müze – Eğitim’ İlişkisi; Dünü / Bugünü / Yarını”. Uluslararası Sosyal Bilimlerde Mükemmellik Arayışı Dergisi, sy 6 (Ek), Eylül 2024, ss. 66-83, https://izlik.org/JA69FY62DA.
Vancouver
1.Ahmet Yalkın. Türkiye ve TÜRKSOY Üyesi Ülkelerde “Müze – Eğitim” İlişkisi; Dünü / Bugünü / Yarını. USMAD [Internet]. 01 Eylül 2024;(6 (Ek):66-83. Erişim adresi: https://izlik.org/JA69FY62DA