Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ENDÜSTRİ SONRASI ÇALIŞMA İLİŞKİLERİNDE YAPAY ZEKÂ, ACIMASIZ REKABET VE SUÇ ÖNLEME POLİTİKASI

Yıl 2020, Sayı: 20, 121 - 161, 25.12.2019

Öz

1.Sanayi Devrimi’nin sefalete sürüklediği çalışanların uzun süren örgütlü mücadeleleri sonrası kazanılan sosyal haklar, 1970’lerde postfordist üretim sisteminin getirdiği teknolojik yenilikler ile nitelikli niteliksiz işgücüne olan ihtiyacın azalması ve her mesleğin bilgisayarlaşma riski altında olması ile çözülmeye başladı. Bilhassa, yeni çalışma ilişkileri ve yeni bir dönem tartışmaya açılırken, şirketlerin yanı sıra insanın rekabet edebilirliği de sorgulanmaya başlandı. Nitekim Dünya Bankası raporlarında yeni bir küresel sosyal sözleşme ele alınırken, öğrenen makinelerle insanın rekabet edebilmesi için yeni bir sosyal politika argümanı olarak beşeri sermaye öne çıkar. Günümüzde şirketler, her gün yenilenen bilgi ve yeni buluşlar ile hızlı rekabet ortamına ayak uydurabilmek için AR-GE yatırımlarına daha fazla kaynak ayırırken, değeri azalan bir üretim faktörü olarak insan ırkının, yapay zekâlarla nasıl rekabet edeceği sorgulanmaktadır. Bir üretim faktörü olarak insandan beklenen, daha esnek, üretken, sürekli öğrenen dinamik bir yapıya sahip olmasıdır. Modern insanın benimsediği değerlerin geleneksel dayanaklarının çöktüğünü ve eskiye ait tüm değerleri bırakıp bütün değerlerin yeniden kurulacağını söyleyen Nietzche, “Üstinsan” tasviriyle sevgi ve acıma gibi içgüdüsel hisselerin olmadığı, çok zeki, kendilerini tanrı gibi sanan, insan türünün kendisiyle yüzleşmesi sonrası tüm değer yargılarını alt-üst eden yeni bir soydan bahseder. Dünyaca ünlü fizikçi, Stephen Hawking, Yapay Zekânın dünyayı yok edebileceğini ileri sürdü. Alan Watkins, “Yapay Zekâ Ölümsüzlüğü” adlı kitabında, Hawking’in, yapay zekâlı robotların gelecekte insanlığın yerini alacağı” teorisinin gerçekleşmemesi için alınması gereken temel iki önlem olduğunu söylüyor. Stephen Hawking ise, zenginlerin çocukların DNA’ları üzerinde yapacakları değişiklerle oluşacak insanüstü ırkın insanlığın sonunu getirebileceği iddiasını Crispr-Cas9 teknolojisine dayandırmıştı. Miller ve Atkinson vurguladığı üzere Amerika Birleşik Devletleri’nde süregelen ekonomik büyümeye rağmen, işsizlik seviyesi %7’nin altına inmemektedir. Yüksek verimlilik gücüne sahip olan enformasyon teknolojisi makineleri ABD’de “robotlar işlerimizi elimizden alıyor” endişesi yaratmakla birlikte yeni bir Ludizm (makine kırıcılar) hareketini tetikleyebilir. Zira hızlı teknolojik ilerleme sonucu üretilen yeni işler, yok olan eski işlerin miktarına ulaşamamaktadır. Gallup araştırma şirketi yöneticisi Jim Clifton’ın kaleme aldığı “iş savaşları” isimli kitap ise ABD’de herkesin iyi bir işe sahip olmak istediği ancak gerek üretilen yeni işlerin gerekse ABD’ye doğru artan oranlı göçün ileriki bir zamanda iş savaşlarına yol açabileceğini sayısal verilerle açıklamaktadır. Belli ki, tüm bu etmenler gelişmiş ülkelerde yapay zeka ile yeni bir kamu güvenliği politikalarına yön verecek gözükmektedir.

Kaynakça

  • Ahmed Celal Ali. Batılaşma Hastalığı: Batıdan Gelen Veba. Çev. Fatma Nur Altun, İstanbul: Umut Matbaası, 2009.

ARTIFICIAL INTELLIGENCE, FIERCE COMPETITION AND CRIME PREVENTION POLICY IN POST-INDUSTRIAL LABOR RELATIONS

Yıl 2020, Sayı: 20, 121 - 161, 25.12.2019

Öz

The Industrial Revolution was an irrevocable new beginning for humanity. The invention of cotton spinning machinery made an opportunity of United Kingdom to dominate markets via colonies. United Kingdom bought cheaper cotton, cotton spin and the other materials by obtaining via colonies. So, first industrial revolution made West Countries to reach mass economic growth and mass prosperity. In 1914, Hendry Ford invented assembly line and increased workers’ salary. This innovation was provided mass production and mass consumption. At the same time, the fordist production system supported the Keynesian Welfare State and full employment policies. Welfare State and full employment policies, both were designed to improve the economic security of the individual, although welfare-state arrangements deal with life-cycle situation, while full-employment policies focus on the situation at a given point in time. In the 1970s, with the beginning of invention of programmable machines caused post-fordist production while caused flexible production and flexible labour force. But, rapid tecnological advances, IT enabled machines and industrial robots can cause unemployment problem. Some scientist says that investment in human capital financed by the worker can provide to increase skills and provision of training level and quality. Automation technologies and rapid tecnological advances in artificial intelligence (AI) have the potential to disrupt working relations. The problem is to have, one hand tecnological advance can provide new occupations but the other hand, new jobs can’t enough replace disappeared ones. So, rising automation is happening in a period of growing economic inequality.Some scientist believe that rapid increasing technology could transform the human into a so-called overhuman. Esspecially Stephen Hawking focused on is: enhanced genetic engineering, Crispr-Cas9 machine which change DNA structure of humans. Another comment in the book by Nietche states that “thus spoke zarathustra” mentions overhuman. Nietzsche’s figure of the “overhuman” is smarter, stronger and healthier than human and gradually destroying human race.

Kaynakça

  • Ahmed Celal Ali. Batılaşma Hastalığı: Batıdan Gelen Veba. Çev. Fatma Nur Altun, İstanbul: Umut Matbaası, 2009.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Özlem Küçük Bu kişi benim 0000-0002-7717-2439

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Sayı: 20

Kaynak Göster

Chicago Küçük, Özlem. “ENDÜSTRİ SONRASI ÇALIŞMA İLİŞKİLERİNDE YAPAY ZEKÂ, ACIMASIZ REKABET VE SUÇ ÖNLEME POLİTİKASI”. Uluslararası Suçlar Ve Tarih, sy. 20 (Aralık 2019): 121-61.